Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 65 Προβολές

“geometry as caprice” – Έκθεση του Απόστολου Ντελάκου στην γκαλερί a.antonopoulou.art

Ntelakos_Apostolos_05_fox_pressfb

Ntelakos_Apostolos_05_fox_press


Ο Απόστολος Ντελάκος εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση geometry as caprice στην a.antonopoulou.art, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00 – 22:00.

Η εικαστική εργασία του Απόστολου Ντελάκου επικεντρώνεται, από τις σπουδές του, ήδη στο πεδίο έντασης που δημιουργείται μεταξύ των εννοιών «εφαρμοσμένες» και «καλές» τέχνες.

Η εικαστική παρουσίασή του στην a.antonopoulou.art παρατηρεί και σχολιάζει μέσα από μία γλυπτική εγκατάσταση τον αμφίσημο τρόπο με τον οποίο διαχύθηκε το οπτικό λεξιλόγιο της εικαστικών πρωτοποριών των αρχών του 20ου αιώνα (κυρίως του κονστρουκτιβισμού) στην καθημερινή ζωή του μεσοπολέμου μέσω των αντικειμένων που παρήγαγε το κίνημα Αρ ντέκο.

Η μετάβαση από τον χώρο των «υψηλών ιδεών» στο χώρο της «πραγματικής ζωής» που τόσο έντονα οραματιζόταν οι συγκεκριμένες πρωτοπορίες, σήμανε εκτός από τον εκδημοκρατισμό των ιδεών τους και την μετατροπή αυτών των ιδεών σε αισθητικοποιημένα καταναλώσιμα προϊόντα.

Ντελάκος_image_02_press


Στην εγκατάσταση εκθέτει ένα διπλό artist’s book μαζί με ένα σύνολο κεραμικών γλυπτών που ιχνογραφούν τις αντιφάσεις της ιστορίας της μοντερνιστικής γεωμετρικής φόρμας.

Στο πρώτο μέρος του artist’s book συλλέγει, ταξινομεί, και παραθέτει ένα τεράστιο όγκο εικόνων Αρ Ντέκο γλυπτών που συνέλεξε μετά από μία εκτεταμένη διαδικτυακή έρευνα. Στο δεύτερο μέρος, κατασκευάζει με τις τεχνικές της πειραματικής γραφής μια αφήγηση που συνδυάζει την ιστορική πραγματικότητα με τον επινοημένο λόγο της μυθοπλασίας.

Όσον αφορά το γλυπτικό μέρος της έκθεσης, ο εικαστικός οικειοποιείται το ρόλο του animalier, του γλύπτη που ιστορικά ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την απεικόνιση ζώων, εκθέτοντας μια σειρά φαινομενικά διακοσμητικών πορσελάνινων γλυπτών κατασκευασμένα με το ανάλαφρο και επιπόλαιο λεξιλόγιο της Αρ Ντέκο.

Ντελάκος_image_03_press


Τα διαφορετικά σε μέγεθος γλυπτά εντυπώνονται, διαπερνώνται ή τεμαχίζονται από κονστρουκτουβιστικούς χειρισμούς. Με αυτό τον μορφολογικά, σχεδόν κυριολεκτικό τρόπο ο Ντελάκος δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η γεωμετρική γλώσσα της πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα πέρασε στο σχεδιασμό των αντικείμενων της καθημερινότητας.

Το πέρασμα όμως αυτό δεν έγινε ακριβώς όπως το φανταστήκανε οι ιδεαλιστικές και θεωρητικά απρόσιτες πρωτοπορίες της τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα. Οι πρωτοπορίες οραματιστήκανε την ανύψωση του καθημερινού αντικειμένου στο επίπεδο της τέχνης συνοδευόμενη από την ταυτόχρονη ηθική ανύψωση του ατόμου. Η Αρ Ντέκο κάνει ανενδοίαστα το ακριβώς αντίθετο. Χρησιμοποιεί τη πρωτοποριακή γεωμετρική γλωσσά για να μιλήσει για το διακοσμητικό και το επιπόλαιο. Το πετυχαίνει όμως κάνοντας προσιτή στο γενικό κοινό τη γλώσσα της μη παραστατικής τέχνης και αντιπροτείνοντας την οικονομικά συμφέρουσα μαζική παραγωγή ως τρόπο πρόσβασης στην υψηλή τέχνη.

Η δισημία της συγκεκριμένης ιστορικής εξέλιξης χαρακτηρίζει με τον τρόπο της όλο το εικαστικό εγχείρημα.

Επιμέλεια: Εβίτα Τσοκάντα

Ταυτότητα Έκθεσης


Ημερομηνία:
Εγκαίνια: Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, 7:00 – 10:00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου 2018
Το Σάββατο 29.09 και 06.10 ο εικαστικός και η επιμελήτρια θα βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης για ξενάγηση.
Ώρες λειτουργίας: Τετ. – Παρ. 2:00 – 8:00 μμ. και Σάββατο 12:00 – 4:00 μμ

Τοποθεσία:
Γκαλερί a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Αθήνα


Πληροφορίες :
Τηλ. 2103214994 | www.aaart.grΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3337 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top