Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 132 Προβολές

Γιώργος Κοζίας – «Πολεμώντας υπό σκιάν…»

c12e65c2

και στοὺς πιὸ ζοφερούς καιρούς
ἔχουμε τὸ δικαίωμα
νὰ περιμένουμε μίαν ἔκλαμψη…
Χάνα Άρεντ

Αυτό το δικαίωμα στην έκλαμψη αναδεικνύουν τα ποιήματα της νέας συλλογής του Γιώργου Κοζία. Σαράντα εννιά ποιήματα το corpus του «Πολεμώντας υπό σκιάν…», υμνούν και παρωδούν το μεγαλείο της ανθρώπινης ζωής αλλά και την ιερή κενότητα της ύπαρξης.

Στίχοι μοναχικοί, αρρενωποί, ηρωικοί και πένθιμοι φτερουγίζουν κατακορύφως, αναζητώντας την αρετή και την τόλμη της ελευθερίας του Κάλβου, την εξεγερμένη φύση του αυτόχειρα Καρυωτάκη, το αγγελικό μαύρο φως του Σεφέρη, ψάχνοντας έναν απαστράπτοντα ορίζοντα, στίχοι που ορμούν αιρετικοί και αγέρωχοι ενάντια σε κάθε φουρκισμένη μούσα.

Αναρίθμητες οι εικόνες της μεγάλης θλίψης.
Τίποτε όμως δεν πάει χαμένο.
Έλα να δεις
από τα κόκκαλα βγαλμένη την Ελπίδα
κι άδραξε το άστρο της αυγής.

Κρέμασε το τσεκούρι στο περήφανο πένθος…
(«Κρέμασε τὸ τσεκούρι…», σελ. 31)

Ο Γιώργος Κοζίας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1958. Σπούδασε βιβλιοθηκονομία και Εὐρωπαϊκὸ Πολιτισμό. Ἐργάστηκε στον χώρο του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου. Πρωτοδημοσίευσε στα περιοδικα «Το Δέντρο» και «Εὐθύνη» το 1983. Ποιήματά του έχουν εμπνεύσει την εικονογράφο Εύη Τσακνιά και έχουν μελοποιηθεί απὸ τον Θάνο Μικρούτσικο, ενώ έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί στα γαλλικά και ισπανικά.


«Πολεμώντας υπό σκιάν… (ελεγεία και σάτιρες)»
Γιώργος Κοζίας
Εκδόσεις «Περισπωμένη», 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
 • Θα ξημερώσει

  Θα ξημερώσει

  Ξημέρωνε Παρασκευή, οι νότες ξεψυχούσαν κι ο cave μιλούσε για εκείνη. Τελευταίο τσιγάρο και με τα ακουστικά στα αυτιά θα
 • Κατά τον δαίμονα εαυτού

  Κατά τον δαίμονα εαυτού

  «Ελκυστική η σήψη, γδέρνει σε κομμάτια τη νιότη σου» ψιθύρισε το θυμικό του. Εκείνος όμως έπραττε κατά τον δαίμονα εαυτού.
 • Το εμφιαλωμένο ποτάμι

  Το εμφιαλωμένο ποτάμι

  Όταν η Κοκκινοφουστίτσα διψασμένη, μετά το κυνηγητό με τον λύκο, σταμάτησε στο ποτάμι να πιει νερό, παρατήρησε ότι είχε μειωθεί
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 1547 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top