Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 68 Προβολές

Η διάφανη πένα της αποδοχής του τέλους

eikones2

eikones1


«Ονειρεύομαι πλοία και τρένα. Βλέπω ανθρώπους να κατασκευάζουν πλοία και τρένα και να ταξιδεύουν μ’ αυτά και αναρωτιέμαι γιατί το κάνουν. Αφού θα πεθάνουν και αυτοί». Αυτά είναι κάποια από τα σοφά λόγια της Ίζα, της δεκατετράχρονης πρωταγωνίστριας του «Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης». Στο τελευταίο βιβλίο του Wolfgang Herrndorf, το οποίο συνδέεται με το πολυαγαπημένο «Βερολίνο, γεια», ο αναγνώστης ακολουθεί την έφηβη Ίζα σε ένα ατελείωτο ταξίδι, και την βλέπει να περιπλανάται γνωρίζοντας κάθε λογής τύπο και βιώνοντας σκληρές καταστάσεις, μέσα από μια μοναδική, σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση που σκηνοθετεί ένα ολοζώντανο road trip.

Στο διαφωτιστικό επίμετρο της πρώτης έκδοσης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική, ο Απόστολος Στραγαλινός κλείνει λέγοντας: «Η Ίζα χωράει όλη την ψυχή του συγγραφέα και όλη την σοφία του κόσμου». Και δεν θα μπορούσε να την περιγράψει καλύτερα. Γιατί η Ίζα δεν είναι απλώς ένα κορίτσι που έτυχε να γίνει πρωταγωνίστρια από επιλογή του συγγραφέα. Η Ίζα δεν είναι επιλογή. Είναι ανάγκη. Ανάγκη την οποία γέννησαν οι συνθήκες υπό τις οποίες ο Wolfgang Herrndorf έγραψε το τελευταίο του βιβλίο.

Ο Wolfgang αποφάσισε να γράψει την ιστορία της Ίζα γνωρίζοντας ήδη ότι είναι βαριά άρρωστος. Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να φύγει με τον δικό του τρόπο, δίνοντας τέλος στη ζωή του, πριν καν τελειώσει την ιστορία της Ίζα. Το «Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης» είναι ένα εκπληκτικό και συγκινητικό ανάγνωσμα όχι μόνο για το ίδιο του το θέμα, άλλα και για τη γραφή την οποία μας προσφέρει ο Herrndorf με την διάφανη πένα του να αποτυπώνει κάθε ψυχοσωματική του αλλαγή εν όσο παλεύει με την αρρώστια του. Ο συγγραφέας κάνει την ηρωίδα του όχι απλά να μιλάει μέσα από αυτόν αλλά να φωνάζει, παραδίδοντας μαθήματα ζωής και ρεαλισμού, μαθήματα που παίρνει παράλληλα με τον δημιουργό της. Υπάρχουν οι στιγμές αισιοδοξίας και οι στιγμές απελπισίας. Υπάρχει χιούμορ και υπάρχει κυνισμός. Το ψυχολογικό σκαμπανέβασμα, η απογοήτευση, η κούραση και τα συμπεράσματα του συγγραφέα για τη ζωή του που συνειδητοποιεί ότι τελειώνει αποτυπώνονται σε κάθε κεφάλαιο και η Ίζα γίνεται το είδωλο του Herrndorf στον καθρέφτη της ύπαρξής του.

eikones2


Φαίνεται να υπάρχει κάτι το θεραπευτικό / εξιλεωτικό στη διαδικασία της γραφής που κοιτάζει κατάματα το τέλος, κάτι που οι συγγραφείς θεωρούν αναπόφευκτη υποχρέωση προς το χάρισμά τους και τον ίδιο τους τον εαυτό, απέναντι στους αναγνώστες τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν έμμεσα ή άμεσα να περιηγηθούν μαζί με το κοινό τους στα δύσβατα αυτά μονοπάτια, υπογράφοντας κάποια από τα καλύτερα έργα τους. O Raymond Carver εξερευνά τη ζωή, το θάνατο και τον εναπομείναντα χρόνο του γνωρίζοντας πως το τέλος πλησιάζει μέσα από το εξαιρετικό “A new path to the waterfall”, ενώ ο John Updike βρήκε τη δύναμη να τελειώσει τα ποιήματά του για τον θάνατο λίγες ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Το συγκλονιστικό   “The Year of Magical Thinking” της Joan Didion και ένα από τα καλύτερα της έργα, καταγράφει τις προσπάθειες και τις σκέψεις τις να συλλάβει το θάνατο και τη ζωή ενώ αρρωσταίνει η κόρη της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει (σε ελεύθερη μετάφραση) «Είμαστε ατελή πλάσματα, με τη επίγνωση αυτής της θνητότητας όσο κι αν την απομακρύνουμε και αποτυγχάνουμε από την ίδια μας την πολυπλοκότητα, τόσο έμφυτη που όταν θρηνούμε μια απώλεια θρηνούμε και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Για αυτό που ήμασταν. Που δεν είμαστε πια. Που κάποια μέρα δεν θα είμαστε τίποτα απολύτως».

Το τελευταίο βιβλίο του αγαπητού Γερμανού συγγραφέα έρχεται να πατήσει στο πολύ επιτυχημένο μυθιστόρημά του «Βερολίνο γεια» που προηγήθηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Το «Βερολίνο γεια», ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, γνώρισε τεράστια επιτυχία, μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη δοσμένο με χιούμορ και ευαισθησία, και ακολουθεί τις περιπέτειες δύο εφήβων, εν μέσω των οποίων γνωρίζουν και την Ίζα. Είναι απαραίτητο όμως το «Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης» να διαβαστεί εν γνώσει των συνθηκών κάτω υπό τις οποίες γράφτηκε, και οι αναγνώστες να περιμένουν μια αρκετά διαφορετική γραφή και διάθεση, καθώς τα δύο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του συγγραφέα, το χιούμορ και η ευαισθησία, παίρνουν άλλη μορφή, το μεν πιο σκοτεινό το δε πιο ώριμο. Ενώ οι έφηβοι του «Βερολίνο, γεια» κατά τη διάρκεια της ασφαλούς τους περιπέτειας μυρίζουν τσιγάρα και απαγορευμένο αλκοόλ ανακατεμένο με τσίπς και σοκολάτες, η Ίζα μυρίζει αποφάγια και φάρμακα, η όψη της τρομάζει και απωθεί, και η ζωή της κινδυνεύει. Και είναι πραγματικά μεγαλειώδης η αντίθεση που μας χαρίζει ο Wolfgang Herrndorf στο κύκνειο άσμα του, αφήνοντάς μας να κοιτάξουμε μέσα του και κατ’ επέκταση μέσα μας, εκφράζοντας τους φόβους όλων μας απέναντι στον αναπόφευκτο θάνατο, και μεγαλειώδης η προσπάθειά του να μην αφήσει την Ίζα, και ουσιαστικά την ίδια την ζωή να του ξεγλιστρήσει από τα χέρια. Το βιβλίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από τον ίδιο τον συγγραφέα. Αλλά λίγη σημασία φαίνεται να έχει. Γιατί ποια ζωή, όσο απότομα κι αν σταματήσει, δεν έχει άλλωστε τόσα να μας πει; Αφήστε την Ίζα να σας μιλήσει.

«Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης»
Wolfgang Herrndorf
Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός
Εκδόσεις Κριτική, 2017Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 94 Άρθρα

Γεννήθηκε πριν κάμποσα χρόνια στην Πάτρα, κι από τότε ψάχνει τον τόπο που θα την κρατήσει. Σπούδασε δημοσιογραφία και φωτορεπορτάζ και προσωρινά ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συγκατοικώντας με ένα μεγάλο σκύλο. Ξοδεύει την ενέργειά της σε ταξίδια, λογοτεχνία, μελαγχολικές μουσικές, όμορφες ταινίες και καλό φαγητό. Παρ’ ότι εκ φύσεως πεσιμίστρια, πιστεύει πως η ομορφιά της ζωής υπάρχει παντού, και αυτό προσπαθεί να αποτυπώνει με τις φωτογραφίες και τα κείμενά της. http://syn-grafika.blogspot.gr/ http://naliaginger.tumblr.com/

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top