Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 125 Προβολές

Η αιώνια μάχη ανθρώπου – μηχανής

metropolis

metropolis


Βρισκόμαστε στην δεκαετία του 20’. Την εποχή που ο Αμερικανός F. Scott Fitzgerald γράφει το Η Άλλη Όψη του Παραδείσου, ο Βρετανός D. H. Lawrence το Ερωτευμένες Γυναίκες και ο Γάλλος Marcel Proust το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο. Ρομαντισμός, ερωτισμός, λυρισμός και υπαρξιακές ανησυχίες.  Την ίδια δεκαετία στη Γερμανία, η Thea von Harbou γράφει το δυστοπικό και φουτουριστικό Metropolis, το διάσημο μυθιστόρημα που ένα χρόνο αργότερα έγινε η ταινία που άνοιξε τον δρόμο για τον sci fi κινηματογράφο. Αν και, αντίθετα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το βιβλίο βασίστηκε σε ένα προϋπάρχον σενάριο ταινίας.

Ακόμα και αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο ή δεν έχετε δει την ταινία, μια και μόνο ματιά στο εξώφυλλο της εποχής καθιστά σαφές ότι μιλάμε για ένα έργο «μπροστά από την εποχή του». Θα ήταν άδικο άλλωστε να διαβάσει κανείς το σκοτεινό αυτό μυθιστόρημα παραβλέποντας την εποχή κατά την οποία γράφτηκε. Γιατί δεν είναι ένα «εύκολο» βιβλίο. Η γραφή είναι φλύαρη, ακόμα και για την εποχή, με μελοδραματικούς χαρακτήρες και σχεδόν ανύπαρκτους διαλόγους.

Παρ’ όλα αυτά, διαβάζοντάς το ο αναγνώστης, τοποθετώντας το στο χρονικό πλαίσιο που γράφτηκε όπως του αρμόζει, θα εντυπωσιαστεί με το έργο που δημιούργησε η πένα της von Harbou.

Το Metropolis περιγράφει ένα μέλλον όπου η αριστοκρατία απολαμβάνει τεράστια προνόμια, ενώ οι κατώτερες τάξεις έχουν χάσει κάθε δικαίωμα στην ελευθερία και έχουν γίνει ρομπότ στα χέρια των ανωτέρων τους. Η ζωή τους είναι ένα τεράστιο εργοστάσιο, κι αυτοί οι εργάτες. Η επανάσταση δεν σηκώνει άλλη αναβολή.

Το βιβλίο μέσα από τις σελίδες του σου δίνει την αίσθηση ότι αναδύει καπνούς και αίμα, η ατμόσφαιρα είναι βαριά και δυσοίωνη. Οι εικόνες είναι αποπνικτικές ενώ δεν λείπουν οι σκηνές δράσης. Οι επαναλαμβανόμενες προτάσεις, σαν σύνθημα, φυτεύονται στο μυαλό του αναγνώστη και εντείνουν την εντύπωση ότι οι ήρωες της φανταστικής αυτής πόλης ζουν σε ένα «εργοστάσιο».

Δυστυχώς, η von Harbou παρά τις προχωρημένες ιδέες της, επέλεξε να παραμείνει στη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και όχι να φύγει, όπως έκανε ο σύζυγός της και σκηνοθέτης του Metropolis, Fritz Lang. Αντιθέτως, επέλεξε να παραμείνει και να συνεχίσει να εργάζεται στον γερμανικό κινηματογράφο υπό το ναζιστικό καθεστώς. Και μάλλον κάπου εκεί οφείλεται το ότι η συγγραφέας που μας έδωσε ένα από τα πρώτα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, και μάλιστα με τέτοια αξιοθαύμαστη φουτουριστική ατμόσφαιρα, πήρε την κατιούσα.

Παρά την γλώσσα του, που σε κάποιους θα φανεί παρωχημένη ή και κουραστική, δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε την φαντασία της συγγραφέως. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία ανθρώπου εναντίον μηχανής, με ισχυρές εικόνες. Πόσο μάλλον, τρομαχτικά επίκαιρη.

“Metropolis”
Thea von Harbou
Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανίτης
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2017Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 96 Άρθρα

Γεννήθηκε πριν κάμποσα χρόνια στην Πάτρα, κι από τότε ψάχνει τον τόπο που θα την κρατήσει. Σπούδασε δημοσιογραφία και φωτορεπορτάζ και προσωρινά ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συγκατοικώντας με ένα μεγάλο σκύλο. Ξοδεύει την ενέργειά της σε ταξίδια, λογοτεχνία, μελαγχολικές μουσικές, όμορφες ταινίες και καλό φαγητό. Παρ’ ότι εκ φύσεως πεσιμίστρια, πιστεύει πως η ομορφιά της ζωής υπάρχει παντού, και αυτό προσπαθεί να αποτυπώνει με τις φωτογραφίες και τα κείμενά της. http://syn-grafika.blogspot.gr/ http://naliaginger.tumblr.com/

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top