tetartopress

Η «εξυγίανση» του Νεωρίου στα θολά νερά της ανάπτυξης, με προκλητικό κούρεμα χρεών από το Δήμο Σύρου

sooc_neorio_as-131438632125

Alexandros Stamatiou / SOOC


Εν αναμονή της απόφασης από το Πρωτοδικείο Σύρου για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων του Νεωρίου, ερωτήματα προκαλεί η στάση του δήμου, ο οποίος με μια προκλητική απόφαση σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, συναίνεσε -με την πολιτική κάλυψη κυβέρνησης και αμερικάνικης πρεσβείας- για τη χαριστική διαγραφή οφειλών ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε άλλον έναν μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου.


Advertisement

Το ναυπηγείο της Σύρου αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς ανάμεσα στον επιχειρηματικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό χώρο, πέρα από τα στενά όρια του κυκλαδίτικου νησιού.

Με δεδομένη την επιχειρηματική ιστορία, τα κέρδη, τον αριθμό των εργαζομένων και τα οικονομικά οφέλη της συριανής κοινωνίας απασχόλησε -και απασχολεί- πολλές φορές οικονομικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους μαζί με μια μερίδα συνδικαλιστών, ως αντικείμενο εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος εντός του αστικού ιστού της Σύρου.


Advertisement

Η εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ» (ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε.) του Ν. Ταβουλάρη βουτηγμένη στα χρέη προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, το δήμο Σύρου, το ελληνικό δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, ΔΕΥΑΣ, του νησιού, ετοιμάζεται τυπικά να πουληθεί στην Onex Shipyards, αν εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ένα σχέδιο που εμπλέκει το δήμο του νησιού, την εταιρεία ύδρευσης και τα «Νομικά Πρόσωπα» του δήμου, σε ένα χαριστικό κούρεμα -σε βάρος της κοινωνικής ισότητας, ηθικά, πολιτικά και οικονομικά- που φτάνει το 85% των οφειλών της «ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε.» προς το δήμο.


Advertisement

Το δημοτικό συμβούλιο έπειτα από μία καθαρά ψηφοθηρική συνεδρίαση τον περασμένο Αύγουστο (απόσπασμα των πρακτικών μπορείτε να βρείτε εδώ), μειοψηφούντος του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου Παύλου Χρυσαφίδη, αποφάσισε να μην ασκηθούν ένδικα μέσα για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου ποσού των οφειλών προς τον Δήμο, απέναντι σε όσα προβλέπονται, στον φάκελο εξυγίανσης που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Σύρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη μονοθεματική συνεδρίασή του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκε και μίλησε ο νέος υποψήφιος ιδιοκτήτης και ο κυβερνητικός βουλευτής Αντώνης Συρίγος που, μάλιστα, συνέστησε να υπερψηφιστεί «η μη διεκδίκηση», όπως και αρκετοί πρώην εργαζόμενοι.

Παρά το γεγονός πως η απόφαση κινείται νομότυπα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ακόμα κι αν ο δήμος δεν συναινούσε στην απομείωση των χρεών του δεν θα δημιουργούσε κανένα κόλλημα ή ακύρωση στη διαδικασία επικύρωσης τού σχεδίου εξυγίανσης.


Advertisement

Το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά συμφώνησε να αποδοθούν στο Δήμο λιγότερα από 60.000 ευρώ σε 24 δόσεις, αναφορικά με τις οφειλές της εταιρείας προς το δήμο, ύψους 418.448 ευρώ.

Ανάλογη είναι η απόφαση της εταιρείας ύδρευσης στην οποία οφείλονται 481.177 ευρώ -χωρίς να υπολογίζονται οι 200 χιλιάδες ευρώ προσαυξήσεων- και προβλέπεται να αποδοθούν περίπου 69.000 ευρώ, ενώ από τα 6.445ευρώ προς τον ΧΥΤΑ προτείνεται να πληρωθούν περίπου 900 ευρώ.

Εκτός της δημοτικής παράταξης «Κίνησης Πολιτών» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της αντιδρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Αλήθεια, θα χαίρουν της ίδιας μεταχείρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο οι 700 τουλάχιστον Συριανοί που τους έχει ήδη μπλοκαριστεί ο ΑΦΜ από την δημοτική αρχή όταν το επόμενο βήμα για αυτούς είναι η σέντρα της Εφορίας και του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για το σπίτι, το χωράφι ή τα μαγαζί;

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν και στο δήμο μας ότι αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα είναι αυτοί που ποτέ δεν πληρώνουν! Έχουν με το μέρος τους νόμους, κεντρικό και τοπικό κράτος, το πολίτικο τους προσωπικό. Θα πληρώσει και πάλι και εδώ ο φτωχός, ο άνεργος, ο συνταξιούχος. Να ένα ακόμη τρανό παράδειγμα για το ποιος είναι ο χαρακτήρας της λεγόμενης δίκαιης ανάπτυξης που έρχεται. Ο λαός γδαρμένος και στην γωνία και το τραπέζι πάντα στρωμένο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για κανένα λαϊκό νοικοκυριό δεν θα δούμε ποτέ καμία έκθεση βιωσιμότητας, καμία λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να αποφασίσει να της χαριστούν τα χρέη της, όπως έκανε ο κ. Ταβουλάρης και ο νέος επενδυτής.

Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που ανήκουν στο σύνολο των δημοτών, είναι χρήματα που θα μπορούσαν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του συριανού λαού, για την στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό, την ανανέωση εξοπλισμού και στόλου για την μείωση των δημοτικών τελών κ.λπ..».

sooc_neorio_as-21438632012

Alexandros Stamatiou / SOOC


Το Νεώριο από τη μεταπολίτευση ως σήμερα

Το ναυπηγείο της Σύρου βρίσκεται σε μια διαρκή περιπέτεια στις πλάτες των εργαζομένων και όλου του νησιού από το 1979, όταν το εγκατέλειψαν μέσα στα χρέη οι αδελφοί Γουλανδρή, καθώς τότε περνάει στις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο.

Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το αφήνει απαξιωμένο στη τύχη του, για να το κλείσει το 1992 στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων για να καταλήξει το 1994 στον όμιλο του εφοπλιστή Νίκου Ταβουλάρη, ο οποίος λίγα χρόνια μετά αγοράζει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Παραλαμβάνει το ναυπηγείο με το «κλειδί στο χέρι», με τα μηχανήματα σε ετοιμότητα και τις αποθήκες γεμάτες υλικά για να «παραδώσει» ένα ναυπηγείο «κουφάρι» και χωρίς εργαζόμενους,

Οι οφειλές, δε, τις «ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε» ανέρχονταν τον Απρίλη τους 2018 στα 71 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μετά από προσαρμογές και συμψηφισμούς  διαμορφώθηκαν λίγο κάτω από τα 67 εκατομμύρια ευρώ.

Κομβικό σημείο ώστε να λειτουργεί σήμερα το ναυπηγείο πριν ο νέος επενδυτής αναλάβει επίσημα τον έλεγχό του αποτελεί η ενδιάμεση επαναλειτουργία μέσω της εταιρείας «Σύρος Ελλάς ΙΚΕ».

Η συγκεκριμένη εταιρεία με την εργολαβική της δραστηριότητα δηλώνεται ως εκπρόσωπος της ΟΝΕΧ Shipyard και λειτουργεί προσωρινά κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς με εγγυήσεις του επικεφαλής της Onex, Πάνου Ξενοκώστα.

Αυτός ο «άτυπος» εργολαβικός χαρακτήρας τής ενδιάμεσης επαναλειτουργίας τού ναυπηγείου αποτελεί, μάλιστα, το όχημα ώστε να περάσει η επιχείρηση στον έλεγχο της ONEX Shipyards.

Ταυτόχρονα δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό θέσεων εργασίας, τις εργασιακές συμβάσεις, τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας,τους περιβαλλοντικούς όρους καλής λειτουργίας και την νέα εργασιακή δομή που θα διασφαλίζει μόνιμη και αδιάλειπτη εργασία, αφού δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τον νέο επενδυτή σε όλα τα παραπάνω.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης στα θολά νερά της ανάπτυξης

Η αίτηση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας «ΝΑΒΙΕΣ Α.Ε» -με την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο της ONEX Shipyards- μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, κόλλησε στο Πρωτοδικείο της Σύρου από τον περασμένο Σεπτέμβρη, καθώς υπάρχουν πιστωτές του ναυπηγείου όπως το ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ που τέθηκαν κατά του σχεδίου, αξιώνοντας πολύ μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση από αυτή που προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ενδεικτικά, στις τράπεζες η εταιρεία του Ν. Ταβουλάρη οφείλει 7,183 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 26,814 εκατ. ευρώ, 9,935 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, 5,518 εκατ. ευρώ στο προσωπικό, 4,189 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού, και 7,475 εκατ. ευρώ προς συνδεδεμένες εταιρείες.

Το σχέδιο εξυγίανσης πρόκειται να εφαρμοστεί σε βάθος εννέα μηνών και προβλέπει μεταξύ άλλων τη διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις, όπως και ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες και εξόφληση του υπολοίπου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις, την εξόφληση δεδουλευμένων και αποζημιώσεων προς τους εργαζόμενους.

Έχοντας περάσει, ήδη, εδώ και μήνες η λειτουργία στη διαχείριση της ONEX, ως πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, με την άδεια του Α. Τσίπρα -όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί- του Αμερικάνου πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, του δήμαρχου Σύρου Γιώργου Μαραγκού και τις ευλογίες του μητροπολίτη Δωρόθεου, αναμένουμε την απόφαση στο σχέδιο εξυγίανσης όπως κατατέθηκε στο  Πρωτοδικείο Σύρου.

Screen-Shot-2018-11-12-at-3.19.44-PM


 

Ναυπηγείο ανοιχτό σε όφελος της κοινωνίας και όχι σε βάρος της

Η λειτουργία του ναυπηγείου, διασυνδεδεμένου με τον παραγωγικό ιστό, το εργατικό δυναμικό, με ξεκάθαρη επιχειρηματική ευθύνη προς τους εργαζόμενούς του και στο πλαίσιο της αρμονικής συνύπαρξης κοινωνίας, δήμου και περιβάλλοντος -προς όφελός και όχι σε βάρος τους- αποτελεί την φυσική προέκταση και συνέχεια για να παραμείνει ανοιχτό το ναυπηγείο σε ένα ξεκάθαρο εργασιακό περιβάλλον και με διασφαλισμένα τα εργασιακά κεκτημένα.

Τα κατοχυρωμένα, νόμιμα και αναφαίρετα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και όλων των κατοίκων της Σύρου, το δικαίωμα στην εργασία και τα οφειλόμενα χρέη προς το δήμο, επιβάλεται να μην αποτελούν ασπίδα προστασίας ή να χρησιμοποιούνται εκβιαστικά και καταχρηστικά ως μοχλός πίεσης στην τοπική κοινωνία στο όνομα της περιλάλητης ανάπτυξης.

Για άλλη μια φορά οι μεγαλοοφειλέτες έχουν τη δυνατότητα στηριζόμενοι στη νομοθεσία και την πολιτική κάλυψη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όχι μόνο να φοροαπαλλάσσονται σκανδαλωδώς, αλλά δημιουργούν πλαίσιο ώστε με δικαστικές αποφάσεις να διαγράφονται τα χρέη τους.

Η πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης ακολουθεί τις επιταγές της αμερικάνικης πρεσβείας -ήδη κυματίζει η αμερικάνικη σημαία έξω από το Νεώριο- ενώ η γνωμοδότηση του γραφείου νομικής υποστήριξης του δήμου, αντανακλά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προδιαγράφοντας τη στάση της δημοτικής αρχής στη λογική των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

40070494_312528242832829_7608752366950547456_n (1)


Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στον καταιγισμό εκατομμυρίων ευρώ -που πέφτουν σαν τα στραγάλια από τους επενδυτές- αναρωτιέται κανείς πόσο μπορεί να φτωχύνουν οι αυριανοί ιδιοκτήτες των ναυπηγείων αν δεν υπήρχε η απομείωση των οφειλομένων ποσών στο δήμο, την εταιρεία ύδρευσης, επιβαρύνοντας τη τοπική κοινωνία του νησιού.

Από την άλλη, η σημερινή δημοτική αρχή υποδυόμενη το σωτήρα του Νεωρίου, παρά την αρνητική προηγούμενη θέση της για την ύπαρξη του ναυπηγείου, οφείλει να απολογηθεί για το εάν η επίκληση του κοινωνικού οφέλους αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, υποκύπτοντας σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Αδιαφορώντας, έτσι, για το συμφέρον όλης της συριανής κοινωνίας και λειτουργώντας επιλεκτικά σε όφελος άλλου ένα μεγαλοφειλέτη του δημοσίου.

Δυστυχώς, τέτοιες αποφάσεις επιβεβαιώνουν, άλλη μια φορά, πως κάποιοι δημοτικοί άρχοντες αντιμετωπίζουν τα ταμεία και τα οικονομικά των δήμων σαν να είναι δικά τους πορτοφόλια, αν και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως θα χάριζαν ένα εκατομμύριο ευρώ αν αυτό βρίσκονταν στις τσέπες τους και όχι στις τρύπιες τσέπες των πολιτών.


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις Θάλασσες της Μεσογείου: Από τη Θεωρία στην Πράξη» - Ομιλία στο Ίδρυμα Μιχελή

«Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις Θάλασσες της Μεσογείου: Από τη Θεωρία στην Πράξη» – Ομιλία στο Ίδρυμα Μιχελή

Ομιλία με θέμα «Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις Θάλασσες της Μεσογείου: Από τη Θεωρία στην Πράξη» του Δρόσου ...
ΔΕΥΑΠ

Πάτρα: Έργα στο δίκτυο ύδρευσης Οβρυάς και Φιλοθέης

Από τη ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 20 Μαρτίου, από 8:30 έως 15:00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης, θα υπάρξει ...
Περιφερειακοί Αγώνες Ρυθμικής Γυμναστικής στην Πάτρα το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαρτίου

Περιφερειακοί Αγώνες Ρυθμικής Γυμναστικής στην Πάτρα το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαρτίου

ΕΓΟ και ΑΕΣΓΔΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτρας διοργανώνουν το Σάββατο 2 Μαρτίου από 10.00 έως 21.00 και την ...
Ρόζα Λούξεμπουργκ: Επαναστάτρια Βοτανολόγος Φυσιολάτρης

Ρόζα Λούξεμπουργκ, Επαναστάτρια Βοτανολόγος Φυσιολάτρης – Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

Το Ελληνικό Δίκτυο  Φίλοι της Φύσης πραγματοποιεί την εκδήλωση με θέμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ: Επαναστάτρια Βοτανολόγος Φυσιολάτρης» την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top