Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 129 Προβολές

Η κατολίσθηση στις πηγές της Κουκουράβας στο Πήλιο τιμωρεί και αποκαλύπτει την υποκρισία της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ

Screen-Shot-2019-01-17-at-7.36.22-AM

Screen-Shot-2019-01-17-at-7.36.22-AM


Τα χιόνια και οι βροχές του τελευταίου 15νθημέρου, προκάλεσαν κατολίσθηση στις πηγές της Κουκουράβας στο Πήλιο. Η ζημιά είναι τεράστια με αποτέλεσμα νερά των υδρομαστεύσεων της περιοχής, που τροφοδοτούν με πηγαίο νερό το Βόλο, να κατευθύνονται προς το ρέμα, δεξαμενές να έχουν μετατραπεί σε μπάζα, σωλήνες να χάσκουν στον αέρα και το φαινόμενο της κατολίσθησης να επεκτείνεται επικίνδυνα.

Όπως τονίζει η «Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου Για το Νερό» η κακοκαιρία αποκάλυψε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την εγκατάλειψη των πηγών από την ΔΕΥΑΜΒ. Επισημαίνει ακόμα πως τόσο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και ιδιαίτερα η τωρινή, συστηματικά και συνειδητά υποβάθμισαν την επιχείρηση, τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις του πόσιμου και όχι μόνο νερού, με σκοπό το ξεπούλημα και την εμπορευματοποίησή του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κίνησης:

Τα χιόνια και οι βροχές του τελευταίου 15νθημέρου, προκάλεσαν κατολίσθηση στις πηγές της Κουκουράβας, γεγονός που ποτέ δεν έγινε γνωστό. Η ζημιά είναι τεράστια με αποτέλεσμα νερά των υδρομαστεύσεων της περιοχής, που τροφοδοτούν με πηγαίο νερό το Βόλο, να κατευθύνονται προς το ρέμα, δεξαμενές να έχουν μετατραπεί σε μπάζα, σωλήνες να χάσκουν στον αέρα και το φαινόμενο της κατολίσθησης να επεκτείνεται επικίνδυνα. Η κακοκαιρία αποκάλυψε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την εγκατάλειψη των πηγών από την ΔΕΥΑΜΒ.

Η Κίνηση είχε καταγγείλει την αδιαφορία της επιχείρησης για μια από τις σημαντικές και πιο παλιές πηγές πόσιμου νερού για την πόλη, από τον Οκτώβριο του 2015. Βιντεοσκοπήσαμε το φαινόμενο της κατολίσθησης που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται, της έλλειψης στοιχειωδών μητέρων ασφάλειας (λουκέτα και διπλά καπάκια στα φρεάτια υδρομαστεύσεων, περίφραξη χώρου που άλλωστε επιβάλλονται από τον νόμο) και την ελεύθερη βόσκηση στο χώρο, το οποίο κοινοποιήσαμε μέσω του τοπικού τύπου και των κοινωνικών δικτύων στους πολίτες, την ΔΕΥΑΜΒ και λοιπούς αρμόδιους.

Η ΔΕΥΑΜΒ φρόντισε με πρωτοφανή προχειρότητα, την οποία έχουμε καταγράψει, να καλυφθεί έναντι του νόμου στα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας, υπολειπόμενη, παρόλα αυτά, κατά πολύ των απαιτήσεων της νομοθεσίας. Δεν έδωσε σημασία στο φαινόμενο της κατολίσθησης και δεν προστάτευσε το χώρο με τοίχους αντιστήριξης ή άλλα κατάλληλα για το σκοπό τεχνικά έργα. Προφανώς οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν κυρίως γιατί οι διοικούντες την ΔΕΥΑΜΒ, αν δεν ήταν ήδη γνώστες του κινδύνου, ενημερώθηκαν από την καταγγελία της Κίνησης.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι τόσο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και ιδιαίτερα η τωρινή, συστηματικά και συνειδητά υποβάθμισαν την επιχείρηση, τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις του πόσιμου και όχι μόνο νερού, με σκοπό το ξεπούλημα και την εμπορευματοποίησή του. Και εξακολουθούν να το κάνουν με απύθμενη υποκρισία. Δηλώνουν δημόσια το ενδιαφέρον τους για τον δημόσιο χαρακτήρα, την ποιότητα του νερού και την υγεία μας και στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλείψει τις πηγές, τα δίκτυα και τις δεξαμενές στο έλεος της φθοράς και των γεωλογικών και καιρικών φαινομένων. Εφαρμόζουν την πολιτική «χλωριώνω και φεύγω», ενισχύουν τα ταμεία των εταιρειών εμφιαλωμένου νερού, διατηρούν ένα από τα υψηλότερα τιμολόγια, κόβουν το νερό σε όσους/ες δεν έχουν να πληρώσουν και προωθούν την ιδιωτικοποίηση με νύχια και με δόντια (Βιολογικός, εκκαθάριση – πτώχευση ΔΕΥΑΜΒ).

Η κακοκαιρία κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα σε αυτή την πολιτική. Ήλθε ωστόσο να επιβεβαιώσει με οδυνηρό τρόπο τους φόβους μας για όλες τις πηγές και το μέλλον του νερού που πρέπει να παραμείνει δημόσιο και προσβάσιμο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου Για το ΝερόΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3658 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top