Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 290 Προβολές

Η κοινή γνώμη… δεν έχει γνώμη

paris-180342_1280fb

paris-180342_1280


«…σύμφωνα επίσης, με τελευταία δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη συμφωνεί στο ότι ο υπάρχων πρωθυπουργός είναι ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών, αλλά αν γίνονταν πάλι εκλογές πιθανότερος πρωθυπουργός θα επανεκλέγετο αυτός ο ίδιος…»
(Από φανταστική δημοσκόπηση, ίσως όχι και η μοναδική)

Το επίθετο κοινός,-ή,-ό, είναι μια, πολύ συχνά, χρησιμοποιούμενη λέξη. Και χρησιμοποιείται συχνά, διότι ή ετυμολογική της σημασία δηλώνει κάτι που είναι ίδιο για ένα μεγάλο πλήθος. Όταν μάλιστα το «πλήθος» αυτό, αναφέρεται σε ανθρώπους, τότε οφείλουμε να είμαστε πολλοί προσεκτικοί. Κάποιες φορές το επίθετο αυτό ακολουθείται και από διάφορα ουσιαστικά όπως για παράδειγμα, «ησυχία», «επιμέλεια», «λογική», «χρήση».

Οσάκις όμως, το επίθετο μας, ακολουθείται από το ουσιαστικό «γνώμη», τότε είναι το σημείο, κατά το οποίο, όχι μόνον οφείλουμε, αλλά και είμαστε υποχρεωμένοι, αν θέλουμε να αυτοαποκαλούμαστε «σκεπτόμενοι άνθρωποι», να αρχίσουμε να διυλίζουμε το κάθε κόμμα, ή άνω τελεία που έπεται ή και προηγείται του «θανατηφόρου» αυτού συνδυασμού που γράφεται αλλά και δυστυχώς περιγράφεται ως «κοινή γνώμη».

Στη σατυρική «Φρικηπαίδεια», η κοινή γνώμη ορίζεται ως η γνώμη που ο καθένας μας έχει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει. Και ολοκληρώνει τον ορισμό της, συμπληρώνοντας ότι πολλοί την επικαλούνται, αλλά ο καθένας με γνώμονα το δικό του συμφέρον.

Γνωστό είναι επίσης και το σύνθημα γκράφιτι των τοίχων: «Η κοινή γνώμη…δεν έχει γνώμη».

Θα μπορούσε πιθανόν πέρα από κάθε σατυρικό, ή κωμικό ορισμό, να οριοθετηθεί η κοινή γνώμη ως το άθροισμα όλων των γνωμών, ή ο μέσος όρος τους, χρησιμοποιώντας μαθηματικές έννοιες;

Ερώτημα δύσκολο να απαντηθεί, μιας και οι γνώμες των ανθρώπων σχετικά με ένα θέμα δεν μπορούν να ακολουθήσουν μαθηματικές έννοιες και ορισμούς, διότι απλούστατα επηρεάζονται από συναισθηματικούς, περιβαλλοντολογικούς και τόσους άλλους αστάθμητους παράγοντες.

Συνεπώς η κοινή γνώμη χρησιμοποιείται μάλλον, σχεδόν σίγουρα, ως έννοια δημοσκοπική στα όρια της καιροσκοπικής, ανάγοντας έτσι τους αντίστοιχους δημοσκόπους που την χρησιμοποιούν ως «αφηρημένη-αφαιρεμένη» έννοια, σε καιροσκόπους.

Αποκτά έτσι, με τον τρόπο που μεταλλάχθηκε, μια άκρως επικίνδυνη αντιδημοκρατική διάσταση. Τη διάσταση της «αγνωμίας», του κενού. Μια «κενή γνώμη», γεμάτη από αέρα, ο οποίος κάθε φορά εμπλουτίζεται και χρωματίζεται, από τους επαΐοντες εκάστοτε δημοσκόπους, με φανερό σκοπό το «ίδιον όφελος των χορηγών τους και τινών άλλων ιδιαιτέρως πλουσίων», έτσι ώστε να πειστεί το «πλήθος», ότι αυτή είναι η γνώμη του, ακόμη και αν διαφωνεί, ή ακόμη και αν δεν γνωρίζει, ή πιθανόν και να αγνοεί.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως τελικά η κοινή γνώμη όντως δεν έχει γνώμη. Γνώμη, όμως, θα πρέπει έχει ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος και να την εκφέρει με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας αλλά και των μελών της, σε αρμονία πάντα και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τους πόρους του.

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 108 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. teatrofatses@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top