Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 82 Προβολές

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Στόχος των κινητοποιήσεων να ενωθεί η κοινωνία σε ένα κοινό αγώνα

21476310_753718718148169_1149397774_n

21476310_753718718148169_1149397774_n


Νέα παρέμβαση – αντίδραση από τη συλλογικότητα «Λιμνοθάλλαζα» και αλληλέγγυους στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχε τίτλο «Στους δρόμους του ΕΣΠΑ με πανσέληνο». Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από τον Περιφερειάρχη και τους επίσημους φορείς να πάρουν θέση για το ζήτημα της κατασκευής εργοστασίων καύσης βιορευστών στην περιοχή, κάτι που όπως και οι ίδιοι τονίζουν, απαντήθηκε από πλευράς του Περιφερειάρχη με υπεκφυγές.

Η ανακοίνωση των συγκεντρωμένων για την παρέμβαση έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 6/9, επιλέξαμε και εμείς να περπατήσουμε στον δρόμο της Τουρλίδας με την πανσέληνο. Το κάναμε όμως όχι στους δρόμους του ΕΣΠΑ αλλά στον δρόμο της υπεράσπισης της λιμνοθάλασσας, της υγείας μας, του φυσικού μας περιβάλλοντος και της τοπικής μας οικονομίας.

Στόχος της παρέμβασης ήταν να συνομιλήσουμε με τον περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα που όλο αυτό το διάστημα σωπαίνει για το πολύ σημαντικό ζήτημα της καύσης βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού.

Τα εκατομμύρια που διαφημίζουν πως θα έρθουν στην περιοχή μέσω ΕΣΠΑ είναι στην κατεύθυνση του οικοτουρισμού και της προστασίας της λιμνοθάλασσας κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατασκευή εργοστασίων βιορευστών στην περιοχή.

Επιλέξαμε να σταθούμε στον δρόμο της Τουρλίδας με την μαζική μας παρουσία και τα πανό μας για να ζητήσουμε από τον Περιφερειάρχη και τους επίσημους φορείς που τον συνόδευαν να πάρουν θέση για το θέμα της κατασκευής εργοστασίων βιορευστών στην περιοχή. Ο Περιφερειάρχης δεν πήρε θέση για το θέμα παρά μόνο απαντούσε πως είναι ανοιχτός σε συζητήσεις στο γραφείο του. Απαντήσαμε και απαντάμε πως πλέον δεν έχουμε τίποτα να πούμε μέσα στο γραφείο του καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αυτό που μετράει είναι οι ΠΡΑΞΕΙΣ ώστε να σταματήσουν τα εργοστάσια.

Μόλις έπρεπε να συζητήσουμε για το θέμα (πριν δοθούν οι άδειες) κανείς δεν κάλεσε σε διαβούλευση τους πολίτες!

Φυσικά δεν περιμέναμε κάποια διαφορετική αντιμετώπιση, πέραν των κενών λόγων, των προσκλήσεων σε συζήτηση (κατόπιν εορτής φυσικά), της απόλυτης αδιαφορίας για το ζήτημα και της πλήρους έλλειψης ενημέρωσης από τους αρμόδιους.

Παρόλα αυτά, τον καλούμε λοιπόν, όπως και τον δήμαρχο της πόλης, να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην Καταστροφή και με ουσιαστικές ενέργειες να δώσουν οριστική λύση.

Στην συνέχεια συνεχίσαμε την διαμαρτυρία μας στον δρόμο της Τουρλίδας, ενημερώνοντας τους πολίτες με φυλλάδια.

Υ.Γ. Φαίνεται ότι για κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης ήμασταν αόρατοι αφού δεν έκαναν ούτε μια αναφορά στο θέμα. Ενώ για κάποια άλλα περάσαμε στα ψιλά. Φαίνεται ότι στην γιορτή του ΕΣΠΑ δεν χωράνε «παρατράγουδα».

Να σημειώσουμε για ακόμη μία φορά πως οι κινητοποιήσεις μας μεταξύ άλλων έχουν στόχο να ενώσουν την κοινωνία σε ένα κοινό αγώνα για την υγεία και το περιβάλλον. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τέτοιες ενέργειες απόκρυψης ειδήσεων καθώς το πρόβλημα είναι ΚΟΙΝΟ και ο αγώνας μας πρέπει να είναι ΚΟΙΝΟΣ!

Υ.Γ2 Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και κάτοικοι του Αιτωλικού που ζήτησαν οριστική λύση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Περισσότερα για το θέμα των βιορευστών εδώ: limnothallaza.wordpress.com


Μετά από πίεση, αποφασίστηκε τελικά συνάντηση με τον Συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης στην Πάτρα, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου. Όπως τονίζεται στο κάλεσμα που κάνει η συλλογικότητα «Λιμνοθάλλαζα», η ισχυρή παρουσία των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση του αγώνα:

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου συγκεντρωνόμαστε στην Κεντρική πλατεία (ώρα 9,00 πμ) ώστε να αναχωρήσουμε για την Πάτρα που θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Η ισχυρή παρουσία των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση του αγώνα!

Όσοι σκοπεύουν να μετατρέψουν τη Λιμνοθάλασσα σε βιομηχανική ζώνη ας το ξεχάσουν!

21458049_366122263820504_8564182151465918302_oΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2384 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top