Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 169 Προβολές

Οι «νέοι δημοσιογράφοι» του 10ου Γυμνασίου Πάτρας

10

10


Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης είναι το αντικείμενο του φετινού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 10ου Γυμνασίου Πάτρας, το οποίο συμμετέχει στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον».

Σκοπός του δικτύου είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των μαθητών/τριών ώστε να δράσουν υπεύθυνα για τη βελτίωση, διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης το δίκτυο φιλοδοξεί να συμβάλλει στο να γίνουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο χώρος όπου οι μαθητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να εκπαιδεύονται από μόνοι τους, μέσα από τις έρευνες τους.

Επιδίωξη των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης τους, αλλά και να ενημερώσουν τους συμμαθητές, τους γονείς και ευρύτερα την τοπική κοινωνία γι’  αυτά τα προβλήματα, μέσα από την έκδοση της σχολικής τους εφημερίδας και τη συγγραφή άρθρων και ερευνών.

Στην περιβαλλοντική ομάδα συμμετέχουν 23 μαθητές (από τις 3 τάξεις) με συντονιστή τον καθηγητή βιολογίας και υποδ/ντη του σχολείου Θωμά Κουτρούμπα, ενώ στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι φιλόλογοι Αγγελική Φωτοπούλου και Ερασμία Μαρτίνη.

Για τον καλύτερο συντονισμό και λειτουργία της ομάδας χωρίστηκαν σε τρεις υποομάδες:

– Τη συντακτική υποομάδα, που είναι υπεύθυνη για τα άρθρα, το φωτογραφικό υλικό και γενικά το σχεδιασμό της σχολικής εφημερίδας.

– Την εκδοτική υποομάδα, που είναι υπεύθυνη για την εύρεση χορηγιών και την εκτύπωση της εφημερίδας.

– Την υποομάδα σχολικών δράσεων, που θα ασχολείται με την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων στο χώρο του σχολικού περιβάλλοντος, όπως η ανακύκλωση (χαρτιού, καπακιών, τηγανέλαιου, μπαταριών) ο καλλωπισμός του προαυλίου και των αιθουσών  κλπ.

Η περιβαλλοντική ομάδα πρόσφατα παρουσίασε το πρώτο φύλλο της σχολικής εφημερίδας, στο οποίο καταγράφει τις προσπάθειες της σχολικής κοινότητας για ένα σχολείο ανοιχτό στη ζωή και στη δράση.

To dekato


Είναι επίσης πολύ σημαντικό να γίνει γνωστό στους κατοίκους της Πάτρας και ιδιαίτερα σε αυτούς των νοτίων συνοικιών (Ζαρουχλέικα) ότι στο σχολείο συγκεντρώνονται:

– Χαρτί (φωτοτυπικό, βιβλία, τετράδια),  συμμετέχοντας στο πρόγραμμα :«Το χαρτί του μέλλοντός μας» του Υπουργείου Παιδείας.

– Τηγανέλαιο, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για τη μετατροπή του σε βιοντήζελ.

– Πλαστικά καπάκια, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας:  «Ευέλικτα καπάκια»,  για την ανακύκλωση του πλαστικού και την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

– Μπαταρίες, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (ΑΦΗΣ).

– Οργανικά υλικά (φύλλα, χόρτα κλπ.),  συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης στο χώρο του σχολείου.

– Ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών (χάρτινων, πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων), συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών  της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και του Δήμου Πατρέων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι μαθητές του 10ου Γυμνάσιου Πάτρας:

Τίποτα δεν πάει χαμένο! Αν έχετε στο σπίτι σας κάποια από τα παραπάνω υλικά, φέρτε τα στο σχολείο μας!


Η περιβαλλοντική ομάδα αποτελείται από τους παρακάτω μαθητές:

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟ-ΟΜΑΔΑ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΚΑΤΖΑΣΤΡΑ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΧΑΡΑ Κ
ΜΠΑΛΑΛΑ ΕΛΕΝΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΑΠΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΥΠΟ-ΟΜΑΔΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΘΩΜΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΧΑΡΑ Α
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ
ΝΙΚΟΛΑΪ ΚΑΙΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΣΤΙΚΑ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

ΥΠΟ-ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΕΝΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΤΑΜΠΑΚΟΥ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΤΣΙΜΠΛΙΔΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3118 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top