Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 278 Προβολές

Οι σχέσεις αντί να εξελίσσονται καταντούν

lost-places-3035877_1280-(1)

lost-places-3035877_1280-(1)


Οι σχέσεις αντί να εξελίσσονται καταντούν. Αυτός είναι ένας απ’ τους βασικότερους λόγους που αναγκάζει τον λογικό άνθρωπο να κλείνεται στο καβούκι του, να μη δίνει ευκαιρίες και να βάζει στο ίδιο καζάνι τους πάντες. Εν μέρει έχει δίκιο. Ενώ αρκετά πράγματα στη ζωή ωριμάζουν και βελτιώνονται, οι ερωτικές σχέσεις φθίνουν. Οι εφηβικοί ενθουσιασμοί αφήνουν τη θέση τους στη λογική και το κίνητρο για δοτικότητα σιγά σιγά μας αποχαιρετά.

Οι λόγοι της αποτυχίας θεωρητικά είναι πολλοί, αλλά πρακτικά είναι δύο. Ο πρώτος είναι η καθημερινή τριβή κι ο δεύτερος η κτητικότητα – εγωισμός. Αυτά τα δύο μετατρέπουν μια σχέση από λαμπερό οικοδόμημα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που ζουν φαντάσματα αναμνήσεων και με αναμνήσεις δεν τρέφεται κανείς. Τα παραπάνω άλλωστε δημιουργούν και την αντίθεση με τις φιλικές σχέσεις. Εκεί δεν υπάρχει κτητικότητα ούτε καθημερινή τριβή, οι επαφές γίνονται κατόπιν επιθυμίας κι όχι βάσει καθημερινού προγράμματος και πάει λέγοντας. Όλα γίνονται με χαρά κι αυτό είναι το κλειδί, να υπάρχει θέληση κι όχι εξαναγκασμός. H θέληση άλλωστε είναι η λέξη που χαρίζει την απόλυτη ευτυχία σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής.

Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες για την επίτευξη μιας ισορροπημένης σχέσης -δυσεύρετη κατάσταση μεν, τον όλον δε- αλλά απέχουν πάρα πολύ απ’ τα κοινωνικά στερεότυπα, έχουμε δομηθεί έτσι εργοστασιακά που είναι αδύνατον να ξεφύγουμε απ’ την πεπατημένη των παραπάνω. Έτσι λοιπόν σχέσεις ονειρεμένες θα καταλήγουν θρύψαλα κι άνθρωποι θεοί θα μοιάζουν βαμπίρ έτοιμα να μας πιούν το αίμα. Η αποδέσμευση απ’ τα στάνταρ της κοινωνίας μπορεί να μας σώσει, αλλά δεν ξέρω αν στην πραγματικότητα θέλει κανείς μας να σωθεί. Μερικές φορές το βόλεμα επισκιάζει την κατάντια μας κι αν ποτέ αποφασίσουμε να κοιταχτούμε κατάματα στον καθρέφτη δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσουμε ν’ αντέξουμε το θέαμα.

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 60 Άρθρα

Αλέξανδρος Παύλου, τριανταπεντάρης σχεδόν, κάτοικος Αθηνών, πολλά κακά σ’ αυτή την Πόλη, αλλά όπως κάθε τι κακό έτσι κι αυτή θα βρει ένα κόλπο για να σε κρατήσει δίπλα της εξαρτημένο. Στη δική μου περίπτωση το «κόλπο» λέγεται τέχνη. Θέατρο και μουσική είναι στην κορυφή της πνευματικής μου πυραμίδας κι η Αθήνα τα προσφέρει απλόχερα. | pavloualexandros@hotmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top