Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 997 Προβολές

Οι συμβιβασμοί είναι μικροί θάνατοι

alone-2179129_1280fb

alone-2179129_1280


Μην εξισώνουμε λανθασμένα την μοναξιά με την μοναχικότητα. Η δεύτερη είναι επιλογή, ενώ η πρώτη όχι. Το να βλέπεις έναν άνθρωπο αποκομμένο κι απομακρυσμένο από την ανούσια κοινωνική συναναστροφή, δεν τον εντάσσει στην κατηγορία των ατόμων που έχουν ενταξιακό πρόβλημα. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος που έχει αποτραβηχτεί συνειδητά απ’ τη νωθρότητα της συνύπαρξης αυτομάτως κατατάσσεται σε μια σπάνια λίστα με τους απόλυτα ελεύθερους.

Το να έχεις περίγυρο με τις ίδιες συντεταγμένες είναι δυσεύρετο, έως αδύνατο. Η αδυναμία αυτή πολλές φορές έχει καταστροφικά αποτελέσματα γιατί σε πετάει αναγκαστικά σε μια αρένα συμφιλίωσης με όντα ξένα απ’ το δικό σου σύμπαν. Συνυπάρχεις για να μην είσαι μόνος. Γιατί μέσα σου λες πως ο άνθρωπος χρειάζεται μια συντροφιά, έστω κι αν η συντροφιά αυτή σε αναγκάζει σε καθημερινούς μικρούς συμβιβασμούς – μικρούς θανάτους.

Όταν όμως οι σκηνές της ζωής σου σε έχουν χρήσει ικανό να αντιμετωπίσεις την ζωή μονάχος, όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν. Βρίσκεις ενδιαφέρον στο όλον κι όχι στα πρόσωπα. Οι άνθρωποι έρχονται, παρέρχονται, σε ακούν (αν σ’ ακούν) και σε νοιάζονται όσο σε χρειάζονται. Εσύ οφείλεις να στέκεσαι στα πόδια σου χωρίς βοηθητικές ρόδες. Δεν είσαι παιδί πια. Κανείς δεν έχει λόγο να σε βοηθήσει.

Αν υπάρξει στο δρόμος σου κάποιος που θα σου απλώσει χέρι βοηθείας ανιδιοτελώς ίσως να είναι ο Θεός σου, κράτα τον μέχρι τέλους, σφιχτά, με μια προϋπόθεση όμως, να ανήκεις και εσύ στην ίδια κατηγορία.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 45 Άρθρα

Αλέξανδρος Παύλου, τριανταπεντάρης σχεδόν, κάτοικος Αθηνών, πολλά κακά σ’ αυτή την Πόλη, αλλά όπως κάθε τι κακό έτσι κι αυτή θα βρει ένα κόλπο για να σε κρατήσει δίπλα της εξαρτημένο. Στη δική μου περίπτωση το «κόλπο» λέγεται τέχνη. Θέατρο και μουσική είναι στην κορυφή της πνευματικής μου πυραμίδας κι η Αθήνα τα προσφέρει απλόχερα. | pavloualexandros@hotmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top