Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 138 Προβολές

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» γιορτάζει τις Απόκριες με 2 παραστάσεις

Aisopou_Filoi-fb

Aisopou_Filoi-3α©TasosVrettos-(1)


Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» θα γιορτάσει τις φετινές απόκριες με δύο διαφορετικές παραστάσεις. Απόκριες με χειροποίητες μάσκες, παιχνίδια & μεταμορφώσεις, στην παράσταση«Αισώπου… Φίλοι» κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι (έως και τις 21/4) στο Θέατρο Σταθμός και Απόκριες με Κουδουνάτους και παραδοσιακά παιχνίδια της Αποκριάς στην παράσταση«Γύρω – Γύρω Μήνες» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι (έως και τις 21/4).

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση.

www.mikrosnotos.gr | facebook| info@mikrosnotos.gr

 

«Αισώπου… Φίλοι»

Κάθε Κυριακή έως και 21/4/2019 στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία

Φέτος τις Απόκριες τα παιδιά ντύνονται λιοντάρια και ποντίκια και γίνονται οι κεντρικοί ήρωες του γνωστού παραμυθιού του Αισώπου. Με μάσκες από απλά υλικά (που ταιριάζουν ξεκαρδιστικά με κάθε αποκριάτικη στολή) συμμετέχουν στο ξεφάντωμα της διαδραστικής παράστασης «Αισώπου… Φίλοι» από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, κάθε Κυριακή της Αποκριάς στο θέατρο Σταθμός.

H διαδραστική, μουσική παράσταση «Αισώπου… Φίλοι» εντυπωσιάζει σε κάθε της εμφάνιση, με μουσική, με κίνηση, με δράση και θεατρικό παιχνίδι, με τραγούδια που ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους. Παρουσιάζεται για 2η χρονιά από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, πρωτότυπη μουσική του Πέτρου Δαμουλή, πάνω σε μια ιδέα της Χρύσας Διαμαντοπούλου και του Τάσου Ράτζου και σε κείμενα της Κορίνας Θεοδωρίδου.

Οι  ήρωες του Αισώπου ξαναζωντανεύουν για να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους. Γνωστοί και αρχέτυποι μύθοι, βαθιά ριζωμένοι στην παράδοσή, συναντούν τα παιδιά του σήμερα. Μια σύγχρονη ματιά στους μύθους του Αισώπου με κέντρο τη φιλία.

Μια παρέα, οι ηθοποιοί και τα παιδιά μαζί, επεξεργάζονται από κοινού τις αλληγορίες των μύθων, για την αλαζονεία, για την υπομονή, για την αγάπη, για τη φιλία. Τα παιδιά, μέσα από τη λαϊκή παράδοση, ανακαλύπτουν ένα κόσμο ακέραιο, καθαρό, δίκαιο, που τείνει να ξεχαστεί. Το Λιοντάρι και το Ποντίκι, Ο Ψεύτης Βοσκός, Η Αλεπού και τα Σταφύλια, Οι δυο Φίλοι και η Αρκούδα είναι μύθοι επίκαιροι, που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν πολίτες μίας σύγχρονης κοινωνίας.

Τα παιδιά συστήνονται  με τους ηθοποιούς αλλά και με τα μουσικά όργανα, τα οποία αναλαμβάνουν σημαντικό και ενεργό ρόλο πάνω στη σκηνή. Γιουκαλίλι, κουίκα, πιανίκα, μπάντζο, αυλοί, δίνουν ζωντάνια και ρυθμό. Οι θεατές συμμετέχουν ουσιαστικά στην παράσταση, ζουν τα παθήματα και τα μαθήματα από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, βιώνουν τις μεταμορφώσεις των ηρώων.

Aisopou_Filoi-2


Πληροφορίες

Κάθε Κυριακή στις 12:00  (έως και τις 21/4) και καθημερινές για σχολεία

Θέατρο Σταθμός Βίκτωρος Ουγκώ 55 (δίπλα στο μετρό Μεταξουργείο)

Διάρκεια: 80 λεπτά

Για παιδιά από 4 ετών

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (άνω των 10 ατόμων, ομαδικό: 8 ευρώ)

Κρατήσεις: 210 5230267, 6973 453881  και στο viva.gr

Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία και επικοινωνία με εκπαιδευτικούς: 210 3803197 | Δωρεάν πρόσκληση για τους εκπαιδευτικούς παιδικών σταθμών και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210 3803197

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ | facebook event

 

Συντελεστές Παράστασης

Σύλληψη Ιδέας: Τάσος Ράτζος & Χρύσα Διαμαντοπούλου
Κείμενα: Κορίνα Θεοδωρίδου
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Μουσική σύνθεση – στίχοι τραγουδιών – μουσική διδασκαλία: Πέτρος Δαμουλής
Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Χαρά Δημητριάδη
Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος
Σκηνικά αντικείμενα- κοστούμια-κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
Σκηνικός χώρος: Λήδα Γρηγοριάδου Επιμέλεια κίνησης:  Έλενα Γεροδήμου-Κατερίνα Φωτιάδη
Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, ειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design
Trailer παράστασης: CGCFilmProduction
Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Υπεύθυνη Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου


 

Gyrw-gyrw-mhnes1


«Γύρω – Γύρω Μήνες»

Κάθε Κυριακή έως και 21/4/2019 στις 12:00 και καθημερινές στις 10:30 για σχολεία

Φέτος τις Απόκριες τα παιδιά μαθαίνουν και παίζουν παραδοσιακά ελληνικά λαϊκά παιχνίδια της Αποκριάς («χάσκα», «πώς το τρίβουν το πιπέρι» κ.ά) και συμμετέχουν στο ξεφάντωμα της διαδραστικής μουσικής παράστασης «Γύρω – Γύρω Μήνες» τραγουδώντας ως «γέροι» και «γριές» παρέα με τους Κουδουνάτους. Μία ακόμα παράσταση-γιορτή από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, κάθε Κυριακή της Αποκριάς (24 Φεβρουαρίου, 3 και 10 Μαρτίου) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μία μουσικοπαιδαγωγική διαδραστική παράσταση με παιχνίδια, παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια, που αλλάζει, όπως αλλάζουν οι εποχές. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος φέρνει στο επίκεντρο παραδοσιακά έθιμα, τραγούδια και παιχνίδια, με αφορμή το παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», σε μια θεατρική και μουσική δράση για παιδιά από 3 ετών.

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο-Χρόνου, όπου γνωρίζει και συστήνει μήνες και εποχές, με παινέματα, με βλέμμα ξύπνιο και ανοιχτή καρδιά, με έμφαση στα ξεχωριστά χαρίσματα. Αναδεικνύει τα καλούδια σε κάθε έναν από τους μήνες που συναντά, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του.

Η κυρά Καλή συναντά τον κάθε έναν από τους 12 μήνες, ζει την κάθε εποχή με τα έθιμά της και τα ζωντανεύει σε μια γιορτή, όπως εκείνες που απλά και παραδοσιακά έστηναν οι παρέες των παιδιών στις γειτονιές, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

– Τον Νοέμβριο: έθιμα και τραγούδια του φθινοπώρου, παιχνίδια από τα νυχτέρια, χειμερινές αγροτικές εργασίες

– Τον Δεκέμβριο: παραδόσεις του Χειμώνα, κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παιχνίδια με καλικάτζαρους και έθιμα του Δωδεκαημέρου

– Τον Ιανουάριο: έθιμα Πρωτοχρονιάς, ποδαρικό, κάλαντα Φώτων

– Τον Φεβρουάριο: έθιμα και τραγούδια Αποκριάς, Κουδουνάτοι, γαϊτανάκι, αποχαιρετισμός του Χειμώνα

– Τον Μάρτιο: χελιδονίσματα,καλωσόρισμα της Άνοιξης, γαϊτανάκι, Περπερούνα

– Τον Απρίλιο: έθιμα της Λαμπρής, κάλαντα του Λαζάρου και λαϊκά παιχνίδια.

Η παράσταση γεννήθηκε από μία ιδέα της Χρύσας Διαμαντοπούλου- ηθοποιός και καλλιτεχνική υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, ειδικευμένη στο θέατρο στην εκπαίδευση- η οποία επέλεξε, συνέθεσε και σκηνοθέτησε το εκτός παραμυθιού υλικό. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε σε έμμετρο λόγο και σκηνοθέτησε το παραμύθι, δένοντάς το με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια και μαζί με τη Χρύσα Διαμαντοπούλου φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση.

Gyrw-gyrw-mhnes-2


Πληροφορίες

Κάθε Κυριακή έως και 21/4/2019 στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία στις 10:30 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο χώρο του σχολείου, κατόπιν συνεννόησης.

Οι παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) – Αίθουσα κινηματογράφου

Διάρκεια: 70 λεπτά

Εισιτήριο: 10 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 8 ευρώ

Κρατήσεις: 210 3418579

Προπώληση: Στα Ταμεία του Ιδρύματος | mcf.gr | Ticket Services  | Public

Οργανωμένες παραστάσεις-ομαδικές κρατήσεις-προσκλήσεις εκπαιδευτικών: 210 3803197

Δείτε περισσότερα εδώ | facebook event

 

Συντελεστές Παράστασης

Σύλληψη Ιδέας – Έρευνα Υλικού- Σκηνοθεσία διαδραστικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Διασκευή, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπη μουσική Παραμυθιού: Πέτρος Δαμουλής
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Καμμένου και Ναυσικά Πύρρου
Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος
Έρευνα, επιλογή, επιμέλεια λαογραφικού υλικού, δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς: Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός
Επιστημονική σύμβουλος – διδασκαλία διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION
Κοστούμια: Μαρίνα Πολυμέρη
Σκηνικά αντικείμενα: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Κατασκευή κούκλας & ζωγραφιά σκηνικού: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Σκηνικός Χώρος: Μαρία Νικολαϊδου
Διδασκαλία μουσικών οργάνων: Πέτρος Δαμουλής
Διδασκαλία τραγουδιού: Δάφνη Καμμένου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design
Trailer παράστασης: CGCFilmProduction
Υπεύθυνη Παραγωγής: Χρύσα ΔιαμαντοπούλουΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3654 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top