Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 244 Προβολές

Η θυσία του Βασίλη Χαρισόπουλου

Βασιλης_Χαρισοπουλος,_αγρότης-fb

Βασιλης_Χαρισοπουλος,_αγρότης-fb


«Σήμερα κάνουμε συλλαλητήριο, ζητούμε τα δικαιώματά μας, ζητούμε τον ιδρώτα μας. Συνάδελφοι αγρότες, σ’ αυτήν εδώ την πλατεία, σ’ αυτόν εδώ τον τόπο έχουμε έρθει πολλές φορές και διαμαρτυρηθήκαμε (…). Σήμερα σ’ αυτόν τον χώρο, της πλατείας της Κατερίνης, πρέπει να γίνει μια θυσία (…)»

Αυτά ήταν λίγα από τα λόγια παρακαταθήκη του Βασίλη Χαρισόπουλου, τα οποία άφησε σε ηχογραφημένο μήνυμα ζητώντας να ακουστούν στην κηδεία του.

Ο Βασίλης Χαρισόπουλος ήταν αγρότης από τη Σφενδάμη Πιερίας. Γεννήθηκε το 1927 και ήταν συνδικαλιστής στον αγροτικό κλάδο. Στις 27 Απριλίου 1987 στην πλατεία της Κατερίνης, κατά τη διάρκεια ενός αγροτικού συλλαλητηρίου, αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αφού προηγουμένως είχε πιει δηλητήριο.

«Απευθύνομαι στην κυβέρνηση, στον υπουργό οικονομικών. Βέβαια τι ανάγκη έχει ο υπουργός; Ρωτάει εμάς τους αγρότες ότι πεινάμε; Ναι, πεινάμε.»

Ο Χαρισόπουλος είχε προετοιμάσει την πράξη του και αφού ήπιε τοξικό γεωργικό φάρμακο, περιέλουσε το σώμα του με βενζίνη και έβαλε φωτιά κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που οργάνωνε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας.

Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης με εγκαύματα στο 55% του σώματός του και κατέληξε κυρίως λόγω του ισχυρού δηλητηρίου που είχε πάρει. Δίπλα του άφησε μια κασέτα με το ηχογραφημένο μήνυμά του, υπό του ήχους πολιτικών τραγουδιών.

Στην κασέτα, αποχαιρέτησε τους οικείους τους, ζήτησε τη συνέχιση του αγώνα, εξέφρασε την ελπίδα η θυσία του να σταθεί αφορμή ώστε να αρχίσουν να επιλύονται τα αγροτικά ζητήματα, αναφέρθηκε στο αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα, έκανε λόγο για τα δίκια των αγροτών, τις διεκδικήσεις τους και για τη δύναμη τους.

«Η δύναμή μας είναι μεγάλη, σήμερα πρέπει να την δείξουμε. Είμαστε αγρότες με δύναμη και με νεύρα. Μπορεί με τη γροθιά μας να ρίξουμε πολυκατοικίες, να τις γκρεμίσουμε…»

Το 2009 η Δέσποινα Καλαϊτζίδου, με καταγωγή από την Κατερίνη γράφει το θεατρικό έργο «Καιόμενοι» στο οποίο ένας από τους χαρακτήρες (Άρης) συνδέεται άμεσα με την αυτοκτονία του Χαρισόπουλου. Το περιστατικό της αυτοκτονίας χαράχθηκε στη σκέψη της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, που έζησε τις διαστάσεις του τραγικού αυτού περιστατικού μέσα στην Κατερίνη ως μαθήτρια του δημοτικού και το απέδωσε ξανά μέσα από το πρόσωπο του καιόμενου Άρη.

Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε από την περιγραφή του βιβλίου:

«…ανάμεσά τους ο Καιόμενος εκείνος που έλουσε το σώμα του με φωτιά στο κέντρο της πλατείας, μήπως και μπορέσει να ξεσηκώσει το λαό που χωρίς να το ξέρει, καιγόταν κι εκείνος μαζί του».

Φωτογραφία: Ντίνος Βέργας, Αναφορά, Link

Tagged with:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2273 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top