Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 133 Προβολές

Οι υπνωτισμένοι

See what happens when five people

See what happens when five people


“Η υπνοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπείας που λαμβάνει χώρα, ενώ το υποκείμενο βρίσκεται σε ύπνωση. Ο όρος ύπνωση προήλθε από τη σύντμηση του όρου «νευρο-υπνωτισμός» που εισήγαγε ο Σκωτσέζος χειρουργός Τζέιμς Μπρέιντ (James Braid) (1843), ο οποίος σήμαινε «τον ύπνο του νευρικού συστήματος».
Ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε ύπνωση επιδεικνύει ορισμένα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και ροπές, έναντι ενός μη-υπνωτισμένου, ειδικότερα υπερβολική δεκτικότητα στις υποβολές, την οποία μερικές αρχές έχουν θεωρήσει ως sine quα non κατά της ύπνωσης. Η υπνοθεραπεία εφαρμόζεται συχνά προκειμένου να τροποποιηθεί η συμπεριφορά ενός υποκειμένου, το συναισθηματικό περιεχόμενο, τις στάσεις ζωής, καθώς επίσης και ένα ευρύ φάσμα συνθηκών που συμπεριλαμβάνουν δυσλειτουργικές συνήθειες, ανησυχία, ασθένειες που σχετίζονται με το στρες, την διαχείριση του πόνου και την προσωπική ανάπτυξη…”
Από τη ”Βικιπαίδεια”, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μικρά παιδιά σαν ήμασταν, ακούγαμε τα παραμύθια σαν υπνωτισμένοι. Διαστέλλονταν τα παιδικά μας μάτια, κολλούσε το βλέμμα μας στα χείλια του παραμυθά και αφηνόμασταν στο ταξίδι της περιπέτειας, της ιστορίας που εξιστορείτο.

Τα χρόνια σαφώς και πέρασαν και από τότε και μέχρι σήμερα πολλά από τα παραμύθια εκείνα ξεχάστηκαν. Αυτό που όμως από κάποιους από εμάς δεν ξεχάστηκε, είναι το έντονο, σαν σε πραγματικότητα, εσωτερικό μας ταξίδι τότε ως παιδιά, σε εκείνη την μαγική αλλά από την άλλη και τόσο πραγματική χώρα του παραμυθιού.

Η «Διεθνής Αμνηστία», πραγματοποίησε ένα πρότζεκτ, στο οποίο ένας υπνοθεραπευτής – «παραμυθάς», ο Jos Claus «εξιστορεί»,σε κάποια πόλη της Ολλανδίας, σε πέντε ενήλικα παιδιά -δυο άντρες και τρεις γυναίκες- την πραγματική περιπέτεια ζωής και θανάτου που έζησε η Σύρια Μάρβα, τόσο στην βομβαρδισμένη χώρα της, όσο και στο ταξίδι της από εκεί και μέχρι την Μυτιλήνη, όπου διεσώθη από μια Ελληνίδα.

Το πρότζεκτ αυτό με τον τίτλο: ”See what happens when five people, under hypnosis, experience the journey of a Syrian refugee.” (Κοιτάξτε τι συμβαίνει, όταν πέντε άνθρωποι, υπό την επήρεια ύπνωσης, ζούνε την εμπειρία του ταξιδιού ενός Σύριου πρόσφυγα), βιντεοσκοπήθηκε και αφιερώνεται τόσο στους γενναίους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες αλλά και σε όσους κατανοούν ότι τα πιο ωραία παραμύθια είναι αυτά στα οποία στο τέλος καταλήγουν… «και ζήσανε αυτοί καλά γι αυτό και όλοι μας ακόμη καλύτερα».

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 106 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. teatrofatses@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top