Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 48 Προβολές

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Δικαίωμα των πολιτών η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ιατρούς

stethoscope-1584223_1280

stethoscope-1584223_1280


Με αφορμή την αναστάτωση που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό μέχρι τέλος του έτους υπό την απειλή απώλειας του δικαιώματος στην ασφάλιση, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι:

Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα οποιασδήποτε ειδικότητας ΔΕΝ χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώνεται κυρίως από την παρατιθέμενη νομοθεσία:

“Ν.3418 (ΦΕΚ Α΄ 287/28-11-2005)- Άρθρο 5 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας

– Ιατρικά πιστοποιητικά και ιατρικές γνωματεύσεις

Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς.

– ΚΥΑ περί κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (Άρθρο 5, παρ. 2, ΦΕΚ 4898/1-11-2018 τΒ΄- περ.γ)

«Ιατροί πιστοποιημένοι στο σύστημα ΕΟΠΥΥ αλλά μη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, δύνανται να συνταγογραφούν φάρμακα, ή παραπεμπτικά διαγνωστικών ή και θεραπευτικών εξετάσεων, έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενή, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτική χρέωση του ασφαλισμένου»

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις εάν δεν έχει προηγηθεί η εγγραφή του πολίτη σε οικογενειακό ιατρό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των οικογενειακών ιατρών (με επίσημη σύμβαση οικογενειακού ιατρού ή όχι) δεν επαρκεί για την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης μας.

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3583 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top