Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 295 Προβολές

«Οιδίπους» – Ο μύθος της ιστορίας του κόσμου που μας οδηγεί στη σημερινή πραγματικότητα

oidipous2

oidipous2


Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ και Αντιγόνη του Σοφοκλή. Φοίνισσες, Βάκχες και Ικέτιδες του Ευριπίδη. Επτά επί Θήβας του Αισχύλου. Επτά τραγωδίες που αναφέρονται στο μύθο του οίκου των Λαβδακιδών, έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.

Στην παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Οιδίπους – Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες», ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης σε μια σύλληψη που αν μη τι άλλο ξεχωρίζει, «συνθέτει» επτά αρχαίες τραγωδίες σε ένα έργο, επιλέγοντας να μας παρουσιάσει ολόκληρη την ιστορία των Λαβδακιδών. Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας αυτής θα παρακολουθήσουμε την οργάνωση της ανθρώπινης εξουσίας όπως διαφαίνεται από την παρουσίαση επτά τραγωδιών, καθώς επίσης και το πως διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς το ζήτημα των Λαβδακιδών.

Θα δούμε στη σκηνή ολόκληρη τη θηβαϊκή ιστορία και το πως αυτή διαμόρφωσε συνειδήσεις από την εποχή της, έως και σήμερα, θα ταξιδέψουμε από τον Οιδίποδα κραταιό μονάρχη, ταυτισμένο με την πόλη, έως τον Οιδίποδα ικέτη στην πόλη των Αθηνών, θα δούμε την Αντιγόνη να υπακούει στους θεϊκούς νόμους, να αδιαφορεί για τους ανθρώπινους και να γίνεται υπόδειγμα για τους συμπολίτες της που ο φόβος τούς έχει κλείσε το στόμα. Τέλος, θα δούμε βακχικές μορφές να ενώνουν το διονυσιακό – ανατολίτικό τους στοιχείο με το ελληνικό απολλώνιο, με αποτέλεσμα να συντελείται μια παγκόσμια ιστορία με πανανθρώπινους κανόνες που στην εποχή μας πολλοί αγνοούν και παρακάμπτουν, στηριζόμενοι σε προσωπικούς κανόνες και ευελπιστώντας σε προσωπικά οφέλη.

Θα δούμε ακόμα την κατάρα των Λαβδακιδών σε μια επικολυρική μορφή να καθορίζει την ταυτότητα ενός ανθρώπου και τη μοίρα που του έχει αποδοθεί, εστιάζοντας στην πολιτική ταυτότητα του πολίτη, αφού ο Οιδίποδας, στην πολιτική του επίκτητη ταυτότητα ως σωτήρας της πόλης, πρέπει να λειτουργήσει διερευνητικά και να καταστεί και πάλι σωτήρας της. Όταν ανάγει την αυτοτύφλωσή του σε δημόσια υπόθεση το πολιτικό ον Οιδίποδας, παραδέχεται τα σφάλματά του και αυτοτιμωρείται σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα από όσους σφάλουν κατέχοντας δημόσιο αξίωμα.

Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από επικές αφηγήσεις, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Η παράσταση «Οιδίπους» φιλοδοξεί να μας παρουσιάσει το μύθο της ιστορίας του κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες, ο λαός που ενώνει την ανατολή με την δύση. Να μας παρουσιάσει το μύθο για τη γέννηση του κόσμου, την εξέλιξη της κοινωνίας, την οργάνωση της εξουσίας. Το μύθο που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τα σημερινά αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε. Το μύθο της ιστορίας του κόσμου που μας οδηγεί στη σημερινή πραγματικότητα.

film1am-1024x881


Πληροφορίες

Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21:30 (δεύτερη παράσταση την Παρασκευή 20 Ιουλίου) στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και θα ακολουθήσει περιοδεία σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες για τις παραστάσεις και το πρόγραμμα της περιοδείας μπορείτε να βρείτε στα: www.ticketservices.gr και tickets.public.gr

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Σύνθεση κειμένου: ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Σκηνικά: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗΣ
Μουσική: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ
Κίνηση: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σχεδιασμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ
Φωτογραφίες παράστασης: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ

Ιοκάστη: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ
Οιδίπους: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ
Κρέων: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ
Αντιγόνη: ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ
Ετεοκλής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
Πολυνείκης: ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αίμων: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ
Θησέας: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ
Αίθρα: ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Άγγελος: ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
και
Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας: ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 59 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top