Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 158 Προβολές

Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Παραδίδουν 800 στρέμματα, στην περιοχή της Στροφυλιάς, στους καταπατητές τους

cover_4_1260_645

cover_4_1260_645


Σύμφωνα με καταγγελίες της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης, αναδασωτέα έκταση 800 Στρεμμάτων στην περιοχή της Στροφυλιάς θα παραδοθεί στους καταπατητές της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με λύπη οργή και αγανάκτηση διαπιστώνουμε, μελετώντας προσεκτικά το νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης, πως η κυβέρνηση της Αριστεράς (και της οικολογίας) με ένα άρθρο, σε ένα νόμο θα παραδώσει την καταπατημένη έκταση των 803 στρεμμάτων στη θέση «Σαμαρέικα» του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στους Καταπατητές της!

Πίσω από τις διατάξεις του άρθρο 18 του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Φορείς διαχείρισης προστατευoμένων περιοχών και άλλες διατάξεις» που ψηφίζεται προσεχώς στην Ελληνική βουλή, (ήδη συζητείται στις επιτροπές) κρύβονται τα συμφέροντα αυτών που καμιά άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να τους Παραχωρήσει τις εκτάσεις που καταπάτησαν και να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα που έχτισαν και την καταστροφή που προκάλεσαν στο δάσος.

Η ΟΙΚΙΠΑ από την ίδρυσή της (το 1986) και μέχρι σήμερα, παλεύει με κάθε δυνατό τρόπο να αποτρέψει τη σαλαμοποίηση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Παλεύει για να μην δικαιωθούν όσοι καταπάτησαν δασική γη υψηλής βιολογικής και αισθητικής αξίας. Με αναφορές, με δίκες, με προσφυγές στο ΣτΕ και κάθε άλλο νόμιμο τρόπο υπερασπιστήκαμε μέχρι τώρα το Δημόσιο Συμφέρον.

Η ΟΙΚΙΠΑ θα ενημερώσει όλους τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου για τις επιπτώσεις από την ψήφιση του εν λόγω άρθρου και θα διατρανώσει με ειρηνικό αλλά δυναμικό τρόπο την αντίθεσή της στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα Νομοθετική Κατοχύρωση των Καταπατητών Δημόσιας Δασικής Γης, μέσα σε Προστατευόμενη Περιοχή από Διεθνείς Συνθήκες.

Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα για την προστασία της Στροφυλιάς και θα συνεχίσουμε σε πείσμα των μεθοδεύσεων να υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο συμφέρον.

Απαιτούμε την πλήρη απόσυρση του άρθρου 18. Λύσεις για τους καταπατητές που ασκούν γεωργική δραστηριότητα μπορούν να βρεθούν, αλλά όχι μέσω της θυσίας 803 αναδασωτέων στρεμμάτων Εθνικού Πάρκου.

Παραθέτουμε το επίμαχο άρθρο που δικαιώνει τους καταπατητές της Στροφυλιάς αλλά και άλλων ανάλογων περιπτώσεων στον Ελλαδικό χώρο.

Άρθρο 18

Τροποποίηση της παρ.12 του άρθρου 47 του ν. 998/1979

Η παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 998/1979, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 12. Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των παρ. 5 έως 11 του παρόντος οι εκτάσεις που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α΄60) εκτός αν η γεωργική εκμετάλλευση προβλέπεται από το ως άνω ειδικό καθεστώς προστασίας ή αν η γεωργική εκμετάλλευση προϋπήρχε της υπαγωγής της έκτασης στο ειδικό καθεστώς προστασίας και το καθεστώς αυτό δεν έχει εξειδικευθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Τυχόν εκδοθέντες τίτλοι κυριότητας ανακαλούνται και το τίμημα επιστρέφεται. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση της προϊσχύουσας διάταξης ανακαλούνται αυτοδικαίως»Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3118 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top