Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 160 Προβολές

Κάλεσμα συμμετοχής σε κινητοποίηση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

pump-jack-848300_1280

pump-jack-848300_1280


Η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μαζί με συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση κεντρικής διαμαρτυρίας στην Αθήνα, που θα περιλαμβάνει συγκέντρωση στα προπύλαια και πορεία στη βουλή την Πέμπτη 21/2/2019.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, η Πρωτοβουλία Αθήνας έχει απευθύνει στις συλλογικότητες και στους πολίτες της Αττικής κάλεσμα συμμετοχής σε σύσκεψη, την Πέμπτη 31/1/2019, στις 19:00, στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου (στο κεντρικό συγκρότημα της Πατησίων).

Κάλεσμα σε σύσκεψη συλλογικοτήτων της Αττικής για την υποστήριξη και προετοιμασία της κινητοποίησης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Μπορεί τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, να μονοπωλούν τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Μπορεί μια ακατάσχετη προπαγάνδα να τείνει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον μας σε ζητήματα που μικρή, μόνο, σχέση έχουν με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας. Όλα αυτά, ωστόσο, δύσκολα μπορούν να κρύψουν τις συνέπειες πολιτικών επιλογών και σχεδιασμών, που -την ίδια ώρα- βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και των οποίων το μέγεθος προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον.

Χαρακτηριστικό δείγμα επιλογών αυτού του τύπου είναι το υπερφίαλο σχέδιο έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε μια τεράστια κλίμακα, που αγγίζει το 1/3 σχεδόν της χερσαίας και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας. Πολλοί/ές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αποσπασματική κίνηση, που αφορά μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν «στοχοποιηθεί». Αναμφισβήτητα, το περιβάλλον θα υποστεί βαρύ κλίμα, αλλά οι συνέπειες δεν περιορίζονται εκεί. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η συνέχιση της πρόσδεσης σε ένα αποτυχημένο ενεργειακό μοντέλο, η ένταση της εξάρτησης, η εμπλοκή στις τρέχουσες και μελλοντικές γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή δίνουν το στίγμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, καθολικής σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας.

Αυτές, τις σκόπιμα αθέατες -στην προπαγάνδα του κράτους και του πετρελαϊκού «λόμπι»- πτυχές, προσπαθούν συστηματικά να φωτίσουν κινηματικές πρωτοβουλίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που εστιάζουν τη δράση τους στην αποτροπή αυτού του σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οργανώνουν: Συγκέντρωση στα προπύλαια και πορεία στη βουλή την Πέμπτη 21/2/2019

Για την ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις του σχεδίου εξόρυξης, την υποστήριξη και την προετοιμασία της παραπάνω κινητοποίησης, η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων καλεί τις συλλογικότητες της Αττικής σε: Ανοιχτή σύσκεψη, την Πέμπτη 31/1/2019, στις 19:00, στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου.

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

ath-stop-mining.blogspot.comath.stop.mining@gmail.com

f/b: Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

2019_02_21_πορεία_αφίσα


STOP στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ανοιχτό κάλεσμα σε συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 21.2.2019

Κυβέρνηση και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Για το σκοπό αυτό,  το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που υπερβαίνει το όποιο «εθνικό» πλαίσιο, εμπλέκει κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς και πετρελαϊκούς ομίλους και εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους επιλογές το έδαφος έχει «στρωθεί» -εδώ και πολύ καιρό- μέσω της πλήρους προσαρμογής στις ευρωπαϊκές πολιτικές της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών.

Μόνο που για την επιλογή αυτή, πρόκειται να πληρώσει βαρύ τίμημα η κοινωνία, μέσω των άμεσων και των μακροχρόνιων επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στις άλλες υφιστάμενες και μελλοντικές ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και μέσω της έντασης της εξάρτησης και της εμπλοκής στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εννοείται ότι τις συνέπειες θα τις νοιώσουν οι πολίτες όλης της χώρας και όχι μόνο αυτοί των «στοχοποιημένων» περιοχών. Κι όμως, κράτος και «καθ’ ύλην αρμόδιοι» θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν χωρίς να τηρήσουν, ούτε καν, τα προσχήματα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των περιοχών που παραχωρήθηκαν.  Ενώ τώρα, που αρχίζουν να δοκιμάζουν τις πρώτες μαζικές αντιστάσεις, αντιδρούν με νευρικότητα, με αυξανόμενη προκλητικότητα, με ένταση της προπαγάνδας και με αθέμιτες πρακτικές εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Το 2019 προβλέπεται να είναι χρόνος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων. Φιλοδοξούμε, το γεγονός αυτό, αντί να οδηγήσει στον εφησυχασμό και στην αναμονή, να αποτελέσει την αφορμή για ένταση των προσπαθειών για την οριστική ακύρωση του σχεδίου των εξορύξεων, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Να μην επιτρέψουμε να δυναμιτίσουν το παρόν και το μέλλον, να διαψεύσουμε έμπρακτα όσους μιλούν για τετελεσμένα, όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Τα μείζονα ζητήματα της ενέργειας, της προστασίας της φύσης και της «επιβίωσης» των τοπικών κοινωνιών είναι, πρωτίστως, υπόθεση των πολιτών και όχι των πολιτικών ελίτ. Σας καλούμε όλους/ες σε

Συγκέντρωση στα προπύλαια και πορεία στη βουλή την Πέμπτη 21/2/2019 στις 18:00

– Πρωτοβουλίες Αθήνας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας
– Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα
– Ομάδα για τη δημιουργία ανοιχτής συνέλευσης σε Κεφαλονιά – Ιθάκη
– Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκωνΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3698 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top