Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 62 Προβολές

Καταγραφή της πρώτης φωλιάς Caretta caretta για το 2018 στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς

1-nest-caretta-24.05.2018_2

1-nest-caretta-24.05.2018_2


Ξεκίνησε και επισήμως η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Την Πέμπτη 24/05 καταγράφηκε η 1η φωλιά για το 2018, στο πλαίσιο παρακολούθησης (monitoring) της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας στην προστατευόμενη περιοχή, που πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά.

Η φωλιά βρίσκεται στο νότιο μέρος της αμμολωρίδας που διαχωρίζει τη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι από τη θάλασσα, και εντοπίστηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ & ΚΚ). Τα πρώτα αποτελέσματα της παρακολούθησης δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2018 η φωλεοποίηση της θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) ξεκίνησε σχεδόν 3 εβδομάδες νωρίτερα από το 2017.

Ο Φορέας κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης αξίας των αμμολόφων για τον σχηματισμό αλλά και την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στους αμμόλοφους απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία (Νόμος 3937/2011 «για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας», ΚΥΑ 12365 ΦΕΚ 159/Δ/29.04.2009). Λόγω των παραπάνω ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου υπενθυμίζει ότι η παρουσία τροχοφόρων στις αμμώδεις παραλίες απαγορεύεται και απευθύνει έκκληση σε ερασιτέχνες ψαράδες, λουόμενους, καλοκαιρινούς επισκέπτες αλλά και όλους τους πολίτες να αποφεύγουν την κίνηση των οχημάτων τους εντός των αμμωδών παραλιών του Εθνικού Πάρκου. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το οικοσύστημα των αμμολόφων και οι φωλιές της απειλούμενης θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top