Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 263 Προβολές

Κάθε φωτογραφία κι ένας θρήνος

photo-7246442

photo-724644


Τι να κάνεις την ανάμνηση με τόσο ηχηρή απουσία; Μια ζωή ολάκερη τακτοποιημένη ευλαβικά και κατηγοριοποιημένα σε κουτιά και σκληρούς δίσκους, άτιμο πράγμα και ύπουλο η φωτογραφία, σε κάνει να νομίζεις πως οι άνθρωποί σου είναι ακόμα εδώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανείς.

Σε ώρες συγκινησιακά φορτισμένες ανοίγουν αυτά τα κουτιά, μαζί με στιγμές θαυμαστές μοναδικοί άνθρωποι που δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά. Μόνο απομεινάρι το φωτογραφικό χαρτί και η οθόνη του υπολογιστή στο κρεβάτι. Εκτός από το πνίξιμο της στιγμής, έχεις κι ένα ταβάνι που χαμηλώνει και σ’ απειλεί με σύνθλιψη. Σου υπενθυμίζει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία πόσο εύθραυστος είσαι. Τι κακό μπορεί να σου κάνει μια φωτογραφία κι ένα ταβάνι; Μεγάλο είναι η απάντηση, ασύλληπτη τραγωδία προκαλείται από ένα μικρό κουμπάκι κι ένα κλικ σ’ αγαπημένο πρόσωπο μια συνηθισμένη μέρα.

Το αξεπέραστο αδιέξοδο με τις αναμνήσεις είναι πως τους μιλάς χωρίς να παίρνεις απάντηση, ανούσιοι μονόλογοι μπροστά σε ανθρώπους άυλους, ακίνητους που στέκονται και σε κοιτούν με την ίδια έκφραση αιωνίως. Κι εσύ είσαι απλά μια ζωντανή μαριονέτα κυριευμένη απ’ το συναίσθημα δίχως αγκαλιά, ανίκανος για συχώρεση, χωρίς να μπορείς ν’ ακούσεις ένα ακόμα σ’ αγαπώ που έχεις τόσο μεγάλη ανάγκη εκείνη την ώρα.

Δάκρυα απόγνωσης και τίποτα άλλο, αυτά απέμειναν για να σου θυμίζουν τη μοναξιά του λιποτάκτη. Του ανθρώπου που λύγισε μπροστά σε μια ακόμα φωτογραφία του παρελθόντος. Άκακη, αλλά τόσο ικανή για να νιώσεις μικρός, λίγος και θνητός.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 60 Άρθρα

Αλέξανδρος Παύλου, τριανταπεντάρης σχεδόν, κάτοικος Αθηνών, πολλά κακά σ’ αυτή την Πόλη, αλλά όπως κάθε τι κακό έτσι κι αυτή θα βρει ένα κόλπο για να σε κρατήσει δίπλα της εξαρτημένο. Στη δική μου περίπτωση το «κόλπο» λέγεται τέχνη. Θέατρο και μουσική είναι στην κορυφή της πνευματικής μου πυραμίδας κι η Αθήνα τα προσφέρει απλόχερα. | pavloualexandros@hotmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top