tetartopress

Κρίση υποδοχής στη Βόρεια Ελλάδα: Τρία χρόνια λύσεων έκτακτης ανάγκης

rsa-northern-greece-camps


Στα τέλη Αυγούστου 2018 και τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2019, ερευνητές της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και της PRO ASYL διεξήγαγαν συνεντεύξεις με πρόσφυγες συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών που ζούσαν σε πέντε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα (Διαβατά, Νέα Καβάλα, Κουτσοχέρο, Βαγιοχώρι).


Advertisement


Σε μια ενημερωτική έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα με τον τίτλο «Κρίση υποδοχής στη Βόρεια Ελλάδα: Τρία χρόνια λύσεων έκτακτης ανάγκης», οι δύο οργανώσεις έχουν εντοπίσει μία σειρά επίμονων προκλήσεων στο ελληνικό σύστημα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης έκτακτης ανάγκης, έλλειψη νομικής βάσης στη συντριπτική πλειονότητα των προσφυγικών καταυλισμών και επίμονη υπερπληρότητα. Οι ερωτηθέντες μίλησαν επίσης για ανεπαρκείς υπηρεσίες, έλλειψη ασφάλειας και διαμαρτυρίες που συνδέονται με τις υποτυπώδεις συνθήκες.

Η ενημερωτική έρευνα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης έρευνας που διεξήχθη από την RSA και την PRO ASYL σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Αττικής την άνοιξη του 2018.

Σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων που χρήζουν στέγασης υπερβαίνει εκείνους για τους οποίους υπάρχει πρόβλεψη από τις ελληνικές αρχές, και αυτό συμβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να προχωρήσει από μια προσέγγιση έκτακτης υποδοχής σε περισσότερες μεσοπρόθεσμες ή και μακροπρόθεσμες λύσεις. Καταυλισμοί των οποίων η λειτουργία διεκόπη το 2017 λόγω κακών συνθηκών, άνοιξαν ξανά τις πύλες τους την άνοιξη του 2018. Ο υπερπληθυσμός συνεχίζεται και ως αποτέλεσμα εγκαθίστανται σκηνές στους καταυλισμούς και στη συνέχεια αποσυναρμολογούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τα ξενοδοχεία ενοικιάζονται ως βραχυπρόθεσμοι χώροι φιλοξενίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς φαινομενικά να υπάρχει  κανένα σχέδιο για αυτό που έρχεται στη συνέχεια.

Οι ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων των καταυλισμών. Τον Μάρτιο του 2019 ζούσαν 20.000 άτομα σε 28 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας. Μέχρι σήμερα μόνο τρεις από τους 28 προσφυγικούς καταυλισμούς που λειτουργούν στην ενδοχώρα έχουν την απαιτούμενη νομική βάση.

Ο Behruz K. * (22 ετών) από το Αφγανιστάν, θύμα βασανιστηρίων και αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ζούσε στον καταυλισμό των Διαβατών, λέει: «Δεν βλέπω μέλλον. … Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραιτηθώ από όλα. Οι μέρες στο κέντρο φιλοξενίας περνούν χωρίς καμία αλλαγή της κατάστασής μου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθομαι σε μια καρέκλα μπροστά από το κοντέινερ και το βράδυ προσπαθώ για ώρες να κοιμηθώ. Δεν υπάρχουν μαθήματα τώρα, δεν υπάρχουν μέτρα για να μας βοηθήσουμε ώστε μπορέσουμε να ζήσουμε, τίποτα».

Η απουσία επίσημης διαδικασίας παραπομπής σε κέντρα φιλοξενίας των εισερχόμενων από τα χερσαία σύνορα, οδηγεί επίσης πολλούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευάλωτων, να ζουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες μέχρι την επίσημη καταγραφή τους. Η Baha R. * (40 ετών), πρόσφυγας από το Ιράν που τελικά βρήκε στέγαση με την οικογένειά της στον καταυλισμό της Φιλιππιάδας, μας είπε: «Όταν φτάσαμε στην Ελλάδα, πήγαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη. Μερικοί άνθρωποι μας είπαν να πάμε στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά και να καταγραφούμε εκεί. Τη δεύτερη ημέρα μας έστειλαν στο αστυνομικό τμήμα και καταγραφήκαμε εκεί. Μας έδωσαν ένα λευκό δελτίο που ισχύει για 180 ημέρες. Πίσω στο Διαβατά μας είπαν να πάμε μόνοι μας στο κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι. Είχαμε κοιμηθεί δύο νύχτες κατάχαμα σε ένα πέτρινο κτίριο στα Διαβατά… ».

Οι διαφορετικές μορφές στέγασης για τους φιλοξενούμενους στα κέντρα φιλοξενίας,  προκαλούν και διαμάχες μεταξύ των φιλοξενουμένων και συχνά ξεσπούν διαμαρτυρίες εξαιτίας των κακών συνθηκών. Ιδιαίτερα οι γυναίκες φοβούνται για την ασφάλειά τους. Η Arwa R. * (27 ετών) ζούσε με το άρρωστο 6χρονο αγόρι της στο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο όταν μας μίλησε και περιέγραψε τον συνεχή φόβο που βίωσε. Η Arwa είχε υποβάλει αίτηση  για επανένωση με το σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία. Μας είπε: «Ως μόνη μητέρα, αισθάνομαι φοβισμένη όταν οι άντρες μεθούν και τσακώνονται μεταξύ τους. Μία φορά έκαψαν κάτι κοντέινερ. Αυτό που βιώνουμε εδώ δεν είναι ζωή. Νομίζω ότι ανά πάσα στιγμή ένας ξένος θα μπορούσε να εισέλθει στο κοντέινερ μας. Κάθε στιγμή αισθάνομαι φόβο. Φόβο για το γείτονα, τον οποίο δεν γνωρίζω. Φόβο για όλους αυτούς τους μόνους άνδρες που ζουν γύρω μας. Φοβάμαι για την υγεία του γιου μου που είναι άρρωστος και είμαστε μακριά από τα νοσοκομεία. Φοβάμαι μην εγκλωβιστώ εδώ».

Λόγω της απόστασης των καταυλισμών από τα αστικά κέντρα οι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως τα θύματα βασανιστηρίων, δεν βρίσκονται κοντά στις απαραίτητες υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν θεραπεία και αποκατάσταση. Ο Ibrahim H. * (43 ετών ), ένας Κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία και θύμα βασανιστηρίων που ζούσε στον καταυλισμό στο Βαγιοχώρι, δήλωσε: «Δεν αισθάνομαι ασφαλής … Θέλω να φύγω από αυτό το κέντρο φιλοξενίας.  Να πάω σε ένα πιο ασφαλές χώρο. Λέω καθημερινά στον εαυτό μου ότι είμαι δυνατός, αλλά το βράδυ πριν κοιμηθώ όλα τα άσχημα πράγματα επανέρχονται στο μυαλό μου».

Εν τω μεταξύ, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τους οποίους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τα κέντρα φιλοξενίας μετά από απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έλλειψης στέγης και της φτώχειας. Ο Qassim S. * (30 ετών) είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και ζούσε στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας όταν μας μίλησε. «Δεν γνωρίζουμε την Ελλάδα. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια πόλη, να μάθουμε ελληνικά, να βρούμε φίλους και δουλειές. Δεν θέλω να ζήσω με τη βοήθεια του κράτους, θέλω να σταθώ στα πόδια μου. Αλλά αν διακόψουν τη βοήθεια που έχουμε τώρα, θα αναγκαστούμε να είμαστε άστεγοι επειδή δεν έχουμε πουθενά να πάμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε ακόμα παιδιά. Αισθάνομαι φόβο. Φοβάμαι το μέλλον. … Τώρα θέλουν να μας διώξουν, εμάς που έχουμε άσυλο, εμάς που δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να μάθουμε τη γλώσσα και να ενταχθούμε, εμάς που μας έβαλαν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις πόλεις », είπε.

Η RSA και η PRO ASYL πιστεύουν ότι οι ανεπαρκείς συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την έλλειψη προοπτικών και τις εντάσεις, υπογραμμίζουν περαιτέρω την ανάγκη για  ένα λειτουργικό σύστημα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με στόχο την εξεύρεση αξιοπρεπών μακροπρόθεσμων λύσεων, οι οποίες θα επιτρέπουν επίσης την ένταξή τους ως ενεργά μέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Οι αυξημένες προσπάθειες άλλων χωρών της ΕΕ όπως η Γερμανία για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, μέσω νέας διμερούς συμφωνίας σχετικά με τις επιστροφές και με βάση άλλες διμερείς συμφωνίες, αγνοούν τις συστημικές ελλείψεις του ελληνικού συστήματος υποδοχής και τον αντίκτυπό τους σε πολλούς ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Ενόψει των παραπάνω, η RSA και η PRO ASYL επιμένουν στην έκκλησή τους για διακοπή των επιστροφών στην Ελλάδα βάση του Δουβλίνου ΙΙΙ. Οι δύο οργανώσεις παροτρύνουν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν να επιστρέφουν αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς η χώρα δεν διαθέτει λειτουργικό σύστημα ένταξης και πολλοί δικαιούχοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να ζουν υπό συνθήκες ακραίων δυσκολιών.

Δείτε το κείμενο της ενημερωτικής έρευνας εδώ.


* Τα ονόματα έχουν αλλάξει για να προστατευτεί η ανωνυμία.

Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της Υποστήριξης των Προσφύγων στο Αιγαίο www.rsaegean.org


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο»

Πάτρα: «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα παρουσιάζει την παράσταση «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» μια «πικρή» κωμωδία του Μάνου Παπαδά. Τι ...
"Animal" της Σοφίας Εξάρχου - Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

“Animal” της Σοφίας Εξάρχου – Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

"Animal". Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη. Ελλάδα, 2023. "Let's party!": η ενθουσιώδης προτροπή της Κάλιας είναι σαν σύνθημα που ...
«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

Μάγισσες, δράκοι και ιππότες «ζωντανεύουν» στον μπερντέ του Καραγκιόζη του Μακρή με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών», στο κιν/θέατρο ...
"I found myself within a forest" - Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13810 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top