Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 164 Προβολές

Λευκοί πελαργοί φώλιασαν ξανά στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς!

leukoi-pelargoi

leukoi-pelargoi5


Οι πρώτες φετινές αφίξεις Λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς ξεκίνησαν, με τρία άτομα να πετούν πάνω από την περιοχή της Στροφυλιάς και να τρέφονται στα υγρά λιβάδια της Λιμνοθάλασσας Πρόκοπος.

Στη συνέχεια, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς παρατήρησε με χαρά τους δύο από τους τρεις Λευκοπελαργούς να κατασκευάζουν φωλιά σε στύλο της ΔΕΔΔΗΕ στο χωριό Μετόχι, όπου ζευγάρωσαν και γέννησαν τα αυγά τους. Το γεγονός προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, καθώς είναι η 2η φορά μετά από δεκαετίες που το συγκεκριμένο είδος φωλιάζει στην Πελοπόννησο. Η 1η φωλιά, από την οποία προέκυψαν 3 νεοσσοί, παρατηρήθηκε στο Εθνικό Πάρκο το 2010.

Ο Λευκοπελαργός είναι απειλούμενο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των άγριων πουλιών». Σύμφωνα με αυτό πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για τον βιότοπό του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και αναπαραγωγή στην περιοχή εξάπλωσής του.

leukoi-pelargoi


Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης παρακολουθεί καθημερινά τη φωλιά και την παρουσία των πουλιών σε αυτή ώστε να διαπιστωθεί η επιτυχία αναπαραγωγής, και βρίσκεται σε επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών για να οργανώσει τη δακτυλίωση των νεοσσών.

Η παρουσία του ζευγαριού Λευκοπελαργών καταδεικνύει τη μεγάλη οικολογική αξία του συμπλέγματος των μόνιμων και εποχικών υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, το οποίο αποτελεί και το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του είδους στην Ελλάδα!

leukoi-pelargoi3Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top