Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 227 Προβολές

Λυρικές βραδιές από το Int. Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

operalife1

operalife2


Το Int. Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για τρίτη χρονιά συμβάλλει μέσα από τις εργασίες και τις καλλιτεχνικές δράσεις του στο θεατρικό πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας που φέτος για πρώτη φορά διαθέτει και επίσημα Λυρική Σκηνή.

Έτσι, η Λυρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το Int. Opera Studio Πάτρας, συνεχίζουν και φέτος τις Λυρικές Βραδιές, operaLife στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Πρόγραμμα Λυρικής Σκηνής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

1η Λυρική Βραδιά: «Έρως γλυκύπικρος…», Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, 21:00
2η Λυρική Βραδιά: «Άγια Νύχτα», 19 Δεκεμβρίου 2017.
3η Λυρική Βραδιά: «Ανατολή-Δύση: Πάλη πολιτισμών» 23 Ιανουαρίου 2018.
4η Λυρική Βραδιά: «Έρως Τύραννος» 13 Φεβρουαρίου 2018.
Όπερα: W. A. Mozart – «Η Απαγωγή από το Σεράι»: Πρεμιέρα 3 Μαΐου 2018 για δέκα παραστάσεις.

apollon


Οι Λυρικές βραδιές operaLife
Με στόχο τη μουσική απόλαυση, την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα, τη διείσδυση σε ένα ποικιλόμορφο κοινό με σκοπό την προώθηση της κλασικής μουσικής με έμφαση στα είδη του μουσικού θεάτρου, το operaLife στηρίζει την επαφή με την τέχνη της μουσικής, ιδίως της λυρικής, ως μια διαδικασία δια βίου μάθησης, αλλά και ως διεργασία διεύρυνσης κοινού, γιατί μεταξύ άλλων και η ακροαματική συμμετοχή στη μουσική δημιουργία από μικρή ηλικία οδηγεί σε μελλοντικούς υποστηρικτές της τέχνης και της μουσικής. Στόχος είναι η βαθύτερη σύνδεση με το κοινό, τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες μέσω μίας ουσιαστικότερης γνωριμίας με τη μαγική τέχνη του λυρικού τραγουδιού. Η Λυρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ ευελπιστεί με το operaLife να συμβάλει πέρα από τη συνεχή ανάπτυξη ενός κοινού και την προσέλκυση νέων στο χώρο της κλασικής μουσικής, είτε πρόκειται για καινούργιους, είτε για νέους ηλικιακά, και στη θεματολογική προετοιμασία της φετινής κεντρικής οπερατικής παραγωγής, της όπερας του W. A. Mozart, «Η Απαγωγή από το Σεράι», της οποίας η πρεμιέρα θα λάβει χώρα την 3η Μαΐου 2018 για συνολικά δέκα  παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Κάτω από αυτή την προοπτική οι λυρικές βραδιές θα εστιάσουν στα βασικά θέματα της όπερας του Mozart, «Η Απαγωγή από το Σεράι»: «Έρως γλυκύπικρος», «Ανατολή-Δύση: Πάλη πολιτισμών», «Έρως Τύραννος». Οι λυρικές αυτές βραδιές θα δώσουν τη δυνατότητα μίας σταδιακής εισαγωγής σε ένα από τα πιο σημαντικά λυρικά δράματα του Μότσαρτ, το οποίο διακρίνεται για το συναισθηματικό του βάθος και την ωριμότητα της σύλληψης. Θα ακουστούν άριες από άλλα οπερατικά έργα τόσο του Mozart, όσο και άλλων συνθετών, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα βασικά θέματα της όπερας «Η Απαγωγή από το Σεράι».

Η όπερα αυτή πέρα από μία «εξωτική περιπέτεια» θέτει ερωτήματα πάνω σε υπαρξιακές εμπειρίες της ζωής όπως ο έρωτας, η ζήλεια, η απογοήτευση και η απληστία. Ο 26χρονος τότε Μότσαρτ μέσα από την όπερα αυτή δίνει έμφαση στην ανοχή σε άλλες πολιτισμικές θεωρήσεις και νοοτροπίες, στη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και την ανθρωπιά. Η απαγωγή θα επιτευχθεί μέσα από έναν λαβύρινθο συναισθημάτων, στον οποίο εμπλέκονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Ίσως είναι το πρώτο λυρικό δράμα στην ιστορία της όπερας, όπου το καθαρά ανθρώπινο στοιχείο βρίσκεται στο προσκήνιο. Κάτω από αυτή την προοπτική διαφοροποιείται η όπερα αυτή έντονα από άλλα σύγχρονα λυρικά έργα της εποχής. Το λυρικό αυτό δράμα του Mozart θεωρείται εποχιακής σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξη της όπερας.

32x47 (4)


1η Λυρική Βραδιά: «Έρως γλυκύπικρος…»

Συντελεστές
Μονωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας:
Mariya Bednarskaya, υψίφωνος
Kseniia Isavnina, υψίφωνος
Μαριάννα Μεσσάλα, μεσόφωνος
Μάριος Μανιατόπουλος, τενόρος
Χρύσα Πανταζοπούλου, μεσόφωνος
Λένα Σουρμελή, υψίφωνος

Στο πιάνο:
Olena Fedko
Τίμοs Γεννάτος
Βασίλειος Λάζαρης
Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος

Μουσική Διδασκαλία: Φαίδρα Γιαννέλου

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Michael Seibel

Επιστημονικός Σύμβουλος: Γεώργιος Π. Τσομής

Ταυτότητα Εκδήλωσης


Ημερομηνία:
Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, 21:00

Τοποθεσία:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πλατεία Γεωργίου Πάτρα

Εισιτήρια:
10 € κανονικό, 8 € φοιτητικό, 5 € ανέργων


Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.dipethepatras.gr | 2610 273613

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2721 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top