Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 165 Προβολές

Μάχη για να μείνει η caretta caretta στη Μονεμβάσια

caretta-caretta-syllogos-toulipa-goulimi

caretta-caretta-syllogos-toulipa-goulimi


Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή καταγγέλλει την άρνηση της Αντιδημαρχίας Μονεμβασιάς να στηρίξει τη δράση του συλλόγου για την προστασία της προστατευόμενης caretta caretta αλλά και εχθρικά περιστατικά από αγνώστους που άφησαν σημασμένες φωλιές απροστάτευτες προς θήρευση.

Αναλυτικά η καταγγελία έχει ως εξής:

Δεν ήταν μόνο η άρνηση της Aντιδημαρχίας της Μονεμβάσιας να στηρίξει τη δράση και να συνεργαστεί με τον Σύλλογο για την προστασία της προστατευόμενης caretta caretta. Αν ήταν μόνο αυτό θα ήταν μικρό το κακό.

Η πρώτη μας φωλιά ήλθε στον Άγιο Φωκά Μονεμβασίας και από την πρώτη μέρα που σημάνθηκε, κάποιοι άγνωστοι επανειλημμένα πετούσαν τα πασαλάκια σήμανσης και τις πινακίδες με τα στοιχεία της φωλιάς, δηλώνοντας έτσι την εχθρικότητα.

Η φωλιά Νο 2 ήλθε δίπλα ακριβώς από τη φωλιά Νο 1. Η φωλιά ελέγχθηκε από τους συντονιστές της δράσης, ανοίχθηκε και βεβαιώθηκε πως περιείχε αυγά. Στη συνέχεια η φωλιά τακτοποιήθηκε, σημάνθηκε, κωδικοποιήθηκε και τοποθετήθηκε το προστατευτικό πλέγμα για την θήρευση των αυγών.

caretta-caretta-syllogos-toulipa-goulimi-2


Την Κυριακή 19 Αυγούστου οι εθελοντές μας κάνοντας έλεγχο των φωλιών, διαπίστωσαν πως από την φωλιά Νο 2 κάποιοι είχαν πετάξει τα πασαλάκια σήμανσης, τις πινακίδες και είχαν αφαιρέσει το προστατευτικό πλέγμα.

Η φωλιά που σε λίγες μέρες θα εκκολαπτόταν, απροστάτευτη θηρεύτηκε από αγρίμια και διαπιστώθηκαν νεκρά έμβρυα αλλά και ώριμοι προς εκκόλαψη νεοσσοί νεκροί.

caretta-caretta-syllogos-toulipa-goulimi-4


Σε συνέχεια του ελέγχου διαπιστώθηκε πως δύο φωλιές στην παραλία Αμπελάκια – Αστακός είχαν δεχθεί επίθεση από άνθρωπο.

Τα πασαλάκια σήμανσης, οι πινακίδες, ακόμη και τα πλέγματα προστασίας είχαν εξαφανιστεί (δεν βρέθηκαν πουθενά γύρω), οι φωλιές είχαν αναμοχλευτεί μέχρι βάθους που δεν ερευνήθηκε και η μια εξ’ αυτών είχε υποστεί θήρευση.

caretta-caretta-syllogos-toulipa-goulimi-3


Τα συμβάντα καταγγέλθηκαν από τον υπεύθυνο υλοποίησης δράσης του Συλλόγου στο Λιμεναρχείο Μονεμβασίας, προκειμένου να επιληφθεί. Είναι φανερό πως κάποιοι (προφανώς λίγοι) δεν θέλουν την caretta caretta στη Μονεμβασιά, εκδηλώνοντας την εχθρικότητα τους με διάφορους τρόπους.

Ο ακήρυκτος πόλεμος κατά της caretta careta, είναι και εδώ. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, πιστεύουμε πως οι επιθέσεις εναντίον των φωλιών όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά πιθανόν να εκδηλωθούν ως επιθέσεις και εναντίον του ιδίου του Συλλόγου.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3583 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top