Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 169 Προβολές

Manjit Kumar «Quantum – Αϊνστάιν, Μπορ και η μεγάλη διαμάχη για τη φύση της πραγματικότητας»

Quantum

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κβαντική θεωρία είναι συνώνυμη της μυστηριώδους, ανεξιχνίαστης επιστήμης. Και για πολλά πολλά χρόνια ήταν εξίσου αινιγματική για τους ίδιους τους επιστήμονες. Σε αυτό το αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο, ο Manjit Kumar παρουσιάζει την ιστορική καταγραφή αυτής της καθοριστικής επιστημονικής επανάστασης, καθώς και της αντιπαράθεσης που αναπτύχθηκε στον πυρήνα της και δίχασε τους πρωταγωνιστές της.

Η κβαντική θεωρία εξετάζει αυτούς καθαυτούς τους δομικούς λίθους του κόσμου μας, τα σωματίδια και τις διεργασίες χωρίς τις οποίες αυτός δε θα υπήρχε. Ωστόσο, επί 60 χρόνια, οι περισσότεροι φυσικοί πίστευαν ότι η κβαντική θεωρία αρνείται την ύπαρξη της ίδιας της πραγματικότητας. Στο Quantum ο Manjit Kumar δείχνει πώς η χρυσή εποχή της φυσικής προκάλεσε τη μεγαλύτερη πνευματική διαμάχη του εικοστού αιώνα.

Το 1905, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν υπέβαλε την ιδέα ότι το φως δεν είναι κύμα αλλά σωματίδιο, αψηφώντας πειράματα ενός αιώνα. H κβαντική θεωρία είναι αλλόκοτη. Η αρχή της αβεβαιότητας του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ και η πασίγνωστη νεκροζώντανη γάτα του Έρβιν Σρέντινγκερ είναι εξίσου αλλόκοτες. Κι όπως είπε ο Νιλς Μπορ, εάν δεν αιφνιδιάστηκες από την κβαντική θεωρία, δεν την κατάλαβες πραγματικά. Ενώ το Quantum τοποθετεί την επιστήμη στο γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων ανακατατάξεων της σύγχρονης εποχής, κεντρικό θέμα του αποτελεί επίσης η διένεξη ανάμεσα στον Αϊνστάιν και στον Μπορ σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας και την ψυχή της επιστήμης.

Ο Manjit Kumar έχει σπουδάσει φυσική και φιλοσοφία στο Imperial College και στο University of London. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεπιστημονικού περιοδικού Prometheus, που καλύπτει θέματα από τις τέχνες και τις επιστήμες. Έχει γράψει, σε συνεργασία με τον John Gillott, το Science and the Retreat from Reason (1997), που παρουσιάζει κεντρικούς τομείς της σύγχρονης επιστήμης ενώ υπερασπίζεται τις ιδέες για κοινωνική πρόοδο και επιστημονική προαγωγή. Αρθρογραφεί στις εφημερίδες The Guardian, Times Literary Supplement και Irish Times. Ζει στο Βόρειο Λονδίνο με τη γυναίκα του και τους δύο γιους του.

«Quantum – Αϊνστάιν, Μπορ και η μεγάλη διαμάχη για τη φύση της πραγματικότητας» | Εκδόσεις Πατάκη | Συγγραφέας : Kumar Manjit | Μετάφραση: Παναγιωτάτου Μαρία | Σελίδες: 648 | Σχήμα: 14×21 | Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018 | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

 

Quantum-fbΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3601 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top