Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 140 Προβολές

Μάνος Κοντολέων – «Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι»

o-fokion-den-itan-elafi-manos-kontoleon

Το πρώτο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων κυκλοφόρησε το 1979 με τίτλο Ο Φωκίων ήταν ελάφι. Καθώς συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τότε, το ίδιο εκείνο βιβλίο επανακυκλοφορεί αλλά με μια εντελώς νέα μορφή, τόσο ως προς το κείμενο όσο και ως προς την εικονογράφηση, και με άλλον τίτλο – Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι.

Μέσα στα σαράντα αυτά χρόνια ο Μάνος Κοντολέων έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία (για παιδιά, νέους, ενήλικες). Κάποια από αυτά έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Κάποια έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος απέκτησε παιδιά κι εγγόνι.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει πιο μαχητικός – υποστηρίζει με πάθος τις αξίες της ελευθερίας και του σεβασμού. Οπότε και αποφάσισε με ένα δεν αυτό το πιστεύω του να το εκφράσει.

Μια συμβολική ιστορία που αναφέρεται στον αγώνα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία. Ο Φωκίων –ένα παλικάρι που μοιάζει με ελάφι– έρχεται από μια φανταστική χώρα, όπου οι άνθρωποι συνομιλούν με τα ζώα.

Ο Φωκίων συνειδητοποιεί πως υπάρχουν τόποι όπου κάποιοι στερούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των άλλων κατοίκων. Και αποφασίζει να δράσει.

Οι περιπέτειες οι δικές του και των φίλων του φέρνουν στον νου του αναγνώστη συνθήκες παρόμοιες με αυτές που έχουμε ζήσει και στον τόπο μας –χούντα των συνταγματαρχών και εξέγερση του Πολυτεχνείου, τουρκική εισβολή στην Κύπρο– αλλά και σε άλλα μέρη της γης.

Ένα γεμάτο δράση, αλλά και συναίσθημα παραμύθι, που ανήκει πλέον στα κλασικά κείμενα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και που τώρα ο ίδιος ο συγγραφέας το ανανέωσε μ’ έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο.

«Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2018
Σελίδες: 96
Διαστάσεις: 14×21Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3436 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top