Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 265 Προβολές

Μαρία Φαφαλιού – «Ιερά Οδός 343, Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο»

iera-odos-343-maria-fafaliou-elexandreia

Ιερά Οδός 343. Σταθμός και αφετηρία για αναζήτηση των χαμένων δεσμών με τη ζωή.

• Μια μακρά πορεία για συνάντηση των «υγιών» με τους «ψυχικά ασθενείς» μέσα από την εκατοντάχρονη και πλέον ζωή του Δρομοκαΐτειου.
• Καταγραφή της ιστορίας από ζωντανές μαρτυρίες.
• Προσπάθεια γνωριμίας με την «τρέλα» πέρα από στερεότυπα.
• Γεφύρωμα των «μέσα» με τους «έξω».
• Κι ο διαλογισμός: ποιες είναι οι δύο όχθες που θέλουμε -αν θέλουμε- να γεφυρώσουμε, ποιος θα τις οριοθετήσει, πού στεκόμαστε εμείς, σε ποιο ακριβώς σημείο θέλουμε να στηθεί η γέφυρα (ή οι γέφυρες), ποιοι θεσμοί θα στηρίξουν το έργο.
• Κι ακόμα πιο πέρα: υπάρχουν πραγματικά οι δύο όχθες; Κι αν όχι, τότε γιατί υπάρχει η άβυσσος;
• Στόχος του βιβλίου, λοιπόν, η «δια μέσου» του εαυτού μας συνάντηση με τον ψυχικά άρρωστο.

«Είναι ανελέητα σκληρό να διαβείς το κατώφλι, πόσο μάλλον να συζήσεις με τους νοσηλευόμενους. Σ’ αυτό το δαιδαλώδη κόσμο, το μακρινό και απρόσιτο, βάδισε επί χρόνια η Μαρία Φαφαλιού, μαζεύοντας αγριολούλουδα και πέτρες. Κατάφερε να μας κερδίσει. Τα σφιχτά χείλη άρχισαν να εκμυστηρεύονται , οι μαρτυρίες ήρθαν αυθόρμητα. Και η Μαρία τις κατέγραψε λέξη προς λέξη, και τις απόθεσε στοργικά, γνήσιες και αυθεντικές, στο βιβλίο της».
Δημήτρης Βρεττάκος (από εισήγησή του στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Αρχαιολογική Εταιρεία, 16.2.1996)

«Πρόκειται πραγματικά για έργο ζωής. Ένας ογκώδης τόμος, 450 σελίδων, γεμάτος με τις ιστορίες ανθρώπων που έζησαν στο Δρομοκαϊτειο, είτε ως ψυχικά ασθενείς νοσηλευόμενοι, είτε ως εργαζόμενοι. Εποχές κρίσιμες, μεσοπόλεμος, κατοχή, πρώτα μετακατοχικά χρόνια, δεκαετία του ’50, επόμενες δεκαετίες, πορεία για τη συνάντηση με τον 21ο αιώνα, προσπάθειες για την αποασυλοποίηση του Δρομοκαϊτειου σήμερα, όλα καταγράφονται με ιδιαίτερη ευαισθησία από τη συγγραφέα».
Κατερίνα Μάτσα, περ. Τετράδια Ψυχιατρικής Νο 54, Απρίλιος-Ιούνιος 1996

«Η κ. Μαρία Φαφαλιού είναι καταξιωμένη συγγραφεύς στο χώρο της ιστορικής και κοινωνικής έρευνας… Δίνει ένα πανόραμα του νεοελληνικού βίου με κρίση αλλά και ανθρωπιά, επιλέγοντας το πιο οδυνηρό και αποτελεσματικό νυστέρι, την αυθεντική μαρτυρία, για να εξυγιάνει τις πληγές απ’ τα κοινωνικά και ψυχικά τραύματα, αφήνοντας τη φωνή της ν’ ακούγεται απαλά και διακριτικά, μ’ ελάχιστες παρεμβάσεις. Πλούσιες ανέκδοτες γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, σκίτσα και πορτρέτα, έργα των ασθενών, πάμπολλες φωτογραφίες, είναι το αξιόπιστο υλικό που χρησιμοποίησε η κ. Μ. Φαφαλιού για την πολύπλευρη εξέταση του θέματος».
Μ. Δημητροπούλου-Αθανασιάδου, περ. Νέα Εστία 15.4.1996

Η Μαρία Φαφαλιού γεννήθηκε το 1950 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε πολλά χρόνια στο Λονδίνο, όπου απέκτησε τα τρία αγόρια της και τελείωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική ψυχολογία. Είναι ιδρυτικό μέλος και στέλεχος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανώσεων στην Αγγλία και στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» (1995-2014) όπου εργάστηκε για την ψυχοκοινωνική/επαγγελματική αποκατάσταση ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Έχει γράψει βιβλία κοινωνικής ιστορίας, πολλά σε συνεργασία με τον Κώστα Ν. Χατζηπατέρα. Η έμφαση είναι πάντοτε στις προσωπικές μαρτυρίες. Υλικό από τα βιβλία αυτά αντλήθηκε για θεατρικές παραστάσεις, βιβλία, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Ιερά Οδός 343, Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο»


Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Συγγραφέας: Μαρία Φαφαλιού
Ημερομηνία έκδοσης: 28 Σεπτεμβρίου 2018
2η έκδοση – Η 1η έκδοση κυκλοφόρησε το 1995
Σελίδες: 464
Διαστάσεις: 17×24Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3366 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top