Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 148 Προβολές

Μαρία Παπαγιάννη, «Τουλάχιστον Δύο»

Toulaxiston-dyo

Στην παραπάνω γειτονιά ζει ένα παιδί που νομίζει ότι είναι καλύτερος απ’ όλους και πως δεν έχει ανάγκη κανέναν. Τι θα γίνει όμως όταν βρεθεί στην παρακάτω γειτονιά μόνος του και φοβισμένος; Θα νιώσει την αξία της φιλίας, τη δύναμη και τη χαρά να μοιράζεσαι και τα καλά και τα δύσκολα. Και τότε θα καταλάβει γιατί «οι φίλοι είναι τουλάχιστον δύο».

Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως υπεύθυνη γραφείου τύπου. Τα τελευταία χρόνια γράφει ιστορίες, παραμύθια, μυθιστορήματα. Όταν τη ρωτάνε, λέει πως εκείνη πάντα ξεκινάει από το μια φορά κι έναν καιρό. Κι ο καιρός φέρνει άλλοτε το ένα κι άλλοτε το άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει ήρωες τους οποίους τα παιδιά αγάπησαν.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο Πέτρος, για τον οποίο γράφτηκαν πολλές μικρές ιστορίες για να τον γνωρίσουν τα παιδιά όταν κάνουν τις πρώτες τους απλωτές στη θάλασσα της ανάγνωσης. «Χωρίς σωσίβιο», λοιπόν, ο Πέτρος σε πολλές μικρές ιστορίες, όπως Βιβλιοφάγος… κατά λάθος, Ποιος είναι ο αρχηγός;, Πάντα;, Επιστροφή στο σχολείο. Στη σειρά «Χωρίς σωσίβιο» τα τελευταία χρόνια η Μαρία Παπαγιάννη μάς γνώρισε και την Έλλη, που άλλοτε ταξιδεύει στο φεγγάρι (Η Έλλη στο φεγγάρι) κι άλλοτε στην κουζίνα της γιαγιάς της (Η μυστική συνταγή της Έλλης).

Έγραψε λιμπρέτα και στίχους για τις παραστάσεις Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου, Παράξενο δεν είναι;, Πες το μ’ ένα παραμύθι σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Το έργο της Το αίνιγμα του Τρουλ παρουσιάστηκε με την κινητή μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε παιδιά που νοσηλεύονται σε ιδρύματα και νοσοκομεία.

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από ογδόντα βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μερικές από τις οποίες είναι: 15a Mostra internazionale d’illustrazione per l’infanzia στο Σαρμέντε της Ιταλίας · Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, με τίτλο «Ξυπόλυτες εικόνες»· 26th international exhibition of Illustrations στο Σαρμέντε· BIBIANA, International House of Art for Children (2011, 2015).

Πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Γκάζι) με τίτλο «Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…». Επίσης έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Παραμύθια κάτω από τις στέγες…» στον πολυχώρο Black Duck Multiplarte στην Αθήνα. Έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ιρλανδέζικο παραμύθι «Ο κούκος των Χριστουγέννων». Από το 2012 μέχρι σήμερα συμμετέχει στην Art Gallery Nucleus, στην Καλιφόρνια, σε ομαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό. Συμμετείχε επίσης στον διαγωνισμό αφίσας Adelaide Fringe 2016 Poster Design Competition. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, στα κορεάτικα, στα ρωσικά και στα κινέζικα.

«Τουλάχιστον Δύο»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Α’ Έκδοση: Νοέμβριος 2017
Σελίδες: 32
Διαστάσεις: 21Χ29

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίοΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3000 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top