Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 996 Προβολές

Marielle Franco, παρούσα!

φωτογραφία: Thais Alvarenga
φωτογραφία: Thais Alvarenga

Φωτογραφία: Thais Alvarenga


Marielle Franco, presente!

Με αυτή την φράση χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποχαιρετούν την Marielle Franco που δολοφονήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαρτίου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Η Marielle Franco, Βραζιλιάνα ακτιβίστρια, δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ήταν υπέρμαχος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεγάλωσε στη φαβέλα  da Maré, μια παραγκούπολη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου και διέμενε, ήταν μαύρη, φεμινίστρια, μέλος αριστερού, σοσιαλιστικού κόμματος και μέλος της κοινότητας  ΛΟΑΤ. Την προηγούμενη μέρα από την δολοφονία της –μέσω του λογαριασμού της στο Twitter– επέκρινε για άλλη μια φορά την αστυνομία και τη βία που χρησιμοποιεί στη χώρα της. «Πόσοι ακόμη πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;» είχε χαρακτηριστικά γράψει.

Η Franco, πυροβολήθηκε σε αυτοκίνητο που επέβαινε γυρνώντας από μια εκδήλωση που παρευρέθηκε.  Ο οδηγός του οχήματος, Anderson Pedro Gomes, τραυματίστηκε και αυτός θανάσιμα ενώ χτυπήθηκε και η σύμβουλος της Marielle.

Η Marielle Franco είναι ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των δολοφονημένων ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δολοφονήθηκε για τη δράση της, για τις απόψεις της, για αυτό που ήταν.

“Είμαι η Marielle Franco. Γυναίκα, μαύρη, μητέρα από τη φαβέλα. Είμαι γιατί είμαστε.”


Μετά τη δολοφονία της δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη δολοφονία της Marielle Franco, απαιτώντας δικαιοσύνη αλλά και ένα τέλος στην αστυνομική βία που μαστίζει την χώρα. 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top