Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 126 Προβολές

Μαθητικά φεστιβάλ θέτουν το ερώτημα «Κι αν ήσουν εσύ;» μέσα από τις φωνές των παιδιών

Trikala_School-Festival-3a
Trikala_School-Festival-3

©Floulis Photographers


Πάνω από 2.600 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζουν αυτόν το μήνα συλλογικές καλλιτεχνικές δράσεις για τον σεβασμό της δημοκρατίας, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες, θέτοντας το ερώτημα «Κι αν ήσουν εσύ;» με  τρόπους που μόνο τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να το κάνουν.

Τα μαθητικά φεστιβάλ και οι ημέρες δράσεις περιλαμβάνουν δρώμενα παραστατικών τεχνών, εκθέσεις, παρεμβάσεις στην πόλη, παρουσιάσεις μουσικής, χορού και ζωγραφικής. Ξεκινούν από σήμερα και θα κρατήσουν μέχρι και τέλος Μαΐου σε Αθήνα, Πάτρα, Δράμα, Κοζάνη, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Άμφισσα, Αίγιο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο και Λέσβο, ενώ είχαν προηγηθεί νωρίτερα αυτή τη χρονιά φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα και Χανιά. Η διοργάνωσή τους πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των σχολείων τους, των τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών και πλήθος φορέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) για πέμπτη χρονιά. Οι δράσεις αυτές φέρνουν μαζί τοπικά σχολεία που συμμετείχαν σε καλλιτεχνικά και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια όλη τη χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να μοιραστούν τις ιδέες, τα όνειρά τους και τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα.

Trikala_School-Festival-2


«Η αλήθεια είναι ότι θέλει σοβαρή προσπάθεια για να συμμετέχεις στο φεστιβάλ», αναφέρει μια μαθήτρια του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε νωρίτερα φέτος σε αυτή τη δράση στην πόλη της. «Η εμπειρία ήταν κουραστική, αλλά άξιζε και με το παραπάνω. Κατά τη γνώμη μου γεμίζεις με εμπειρίες που μπορεί να μην ξαναζήσεις. Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα!».

Το «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Ξεκίνησε το 2015 από την Υ.Α. και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει εμπλέξει μέχρι στιγμής πάνω 8.000 εκπαιδευτικούς, 19.000 μαθητές και 100 φορείς σε σεμινάρια επιμόρφωσης, βιωματικά εργαστήρια στο σχολείο, φεστιβάλ και σχολικές πρωτοβουλίες, καθώς και κοινές δράσεις, που φέρνουν πιο κοντά τους πρόσφυγες με τις κοινότητες υποδοχής τους.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε τοπικό φεστιβάλ είναι διαθέσιμες εδώ.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3658 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top