Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 289 Προβολές

Με «δανεικά» θα ζήσουμε μέχρι το τέλος του 2018 αφού εξαντλήσαμε ξανά τους φυσικούς πόρους της Γης

sunrise-1756274_1280-(1)

sunrise-1756274_1280-(1)


Από την 1 Αυγούστου 2018, και μέχρι το τέλος του χρόνου, η ανθρωπότητα ζει με «δανεικά» από τις επόμενες γενιές όπως έχει υπολογιστεί από την Global Footprint Network. Η ημερομηνία αυτή είναι ουσιαστικά η «Ημέρα υπέρβασης της γης» και σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία ως ανθρωπότητα έχουμε χρησιμοποιήσει «περισσότερη φύση» από ό,τι ο πλανήτης μας μπορεί να ανανεώσει μέσα στο χρόνο.

Χρησιμοποιούμε ουσιαστικά 1,7 φορές τη Γη, καθώς μέσα στη διάρκεια του 12μήνου φτάνουμε να καταναλώνουμε έως την 1η Αυγούστου ό,τι ο πλανήτης μπορεί να μας προσφέρει. Χρησιμοποιούμε περισσότερους φυσικούς πόρους και υπηρεσίες, από ό,τι η φύση μπορεί να αναζωογονήσει, είτε μέσω υπεραλίευσης, είτε υπερεκμεταλλευόμενοι τα δάση και εκπέμποντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ότι απορροφούν τα οικοσυστήματα.

Όπως πολύ αναλυτικά περιγράφεται στο βιβλίο «Η πρόταση της αποανάπτυξης» του Κάρλος Τάιμπο (Εκδόσεις των συναδέλφων), η Γη περιλαμβάνει 51 δισεκατομμύρια εκτάρια, από τα οποία 12 δισεκατομμύρια είναι βιοπαραγωγικά (1,8 εκτάρια ανά άτομο). Σύμφωνα με το ινστιτούτο Επαναπροσδιορίζοντας την Πρόοδο και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, σήμερα ο βιοπαραγωγικός χώρος που αναλογεί σε κάθε κάτοικο του πλανήτη είναι 2,2 εκτάρια δηλαδή μεγαλύτερος από τα 1,8 που η Γη θέτει στη διάθεσή μας. Ένας Βορειοαμερικανός έχει ανάγκη 9,6 εκτάρια, ένας Καναδός 7,2, ένας Άγγλος 5,6, ένας Γάλος 5,3 και ένας Ιταλός 3,8, ενώ ένας Ινδός 0,8. Ζούμε επομένως, πάνω από τις δυνατότητές μας. Για να το πούμε αλλιώς, από τον 18ο αιώνα και μετά, αυξάνουμε το οικολογικό χρέος μας. Ενώ το 1960 μας ήταν απαραίτητο το 70% του πλανήτη, το 1999 κάναμε χρήση του 120%, και πολλές εκτιμήσεις προβλέπουν ότι το 2050 θα φτάσουμε -αν είναι ποτέ δυνατόν!- στο 200%.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3365 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top