Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 256 Προβολές

Μενέλαος Λουντέμης – «Θησέας»

Loudemis-Thiseas

Ο Θησέας ήταν «γενναίος σαν τον Ηρακλή και όμορφος σαν τον Απόλλωνα». Έτσι μιλούσαν για τον Αθηναίο ήρωα στον καιρό του. Και, καθώς φαίνεται, έτσι θα ήταν. Γιατί, ολόκληρους αιώνες τώρα, οι ποιητές και οι ραψωδοί τον τραγουδούν κι ακόμη δεν κουράστηκαν. Ως και ναό του χτίσανε εκεί κάτω στα πόδια της Ακρόπολης, ενώ δεν ήταν θεός. Και με στεφάνια τον στεφανώσανε, χωρίς να είναι ολυμπιονίκης. Γιόμισε με τ’ όνομά του όλη την Αθήνα, ύστερα όλη την Ελλάδα και, τέλος, όλο τον κόσμο.

Λουντέμης Μενέλαος (Αγία Κυριακή Ανατολικής Θράκης, 1912 – Αθήνα, 1977): Λογοτεχνικό ψευδώνυμο του πεζογράφου και ποιητή ∆ημήτρη Βαλασιάδη. Στην Ελλάδα ήρθε με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Εξαπλάτανος της Έδεσσας (πήρε το ψευδώνυμό του από τον Λούντο, παραπόταμο του Εδεσσαίου). Εργάστηκε από παιδί, μεταξύ άλλων, ως λούστρος, βοσκός και λαντζέρης, ενώ για μεγάλα διαστήματα έμεινε άνεργος. Εντάχθηκε στην αριστερά και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μεταπολεμικά εξορίστηκε στον Αϊ-Στράτη και στη Μακρόνησο. Το 1956 πέρασε από δίκη για το έργο του Βουρκωμένες μέρες. Από το 1958, αφού του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, φιλοξενήθηκε σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, κυρίως στη Ρουμανία, μέχρι και το 1976, χρονιά που επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1934 με τη δημοσίευση του διηγήματός του «Μια νύχτα με πολλά φώτα κάτω από μια πόλη με πολλά αστέρια» στο περιοδικό Νέα Εστία. Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Τα πλοία δεν άραξαν, που τιμήθηκε με το Α ́ Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Υπήρξε πολυγραφότατος. Οι τόμοι που εξέδωσε υπερβαίνουν τους σαράντα. O Θησέας κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1954.

Άλλα έργα του: Έκσταση (1943)· Συννεφιάζει (1948)· Κραυγή στα πέρατα (1954)· Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος… (1956)· Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα (1956)· Τότε που κυνηγούσα τους ανέμους (1956)· Οδός Αβύσσου, αριθμός 0 (1962)· Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα (1963)· Το κρασί των δειλών (1965)· Το σπαθί και το φιλί (1967)· Κοντσέρτο για δυο μυδράλλια κι ένα αηδόνι (1973)· Οι εφτά κύκλοι της μοναξιάς (1975)· Θρηνολόι και άσμα για το σταυρωμένο νησί (1975)· Πυρπολημένη μνήμη (1975). Έγραψε επίσης παιδική λογοτεχνία και μετέφρασε Ρουμάνους πεζογράφους και ποιητές. Τα έργα του γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις και αρκετά έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες.

«Θησέας»
Μενέλαος Λουντέμης
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, Σεπτέμβριος 2017Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3992 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top