Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 111 Προβολές

Μια λυρική «Άγια Νύχτα» στην Πάτρα

IMG_0075

IMG_0075


Είναι κάποιες βραδιές που οι ρυθμοί της πόλης σε παρασύρουν, η καθημερινότητα σε διαβάλλει, χάνεσαι από το κλίμα των Χριστουγέννων, την ατμόσφαιρα της γιορτινής αυτής εποχής. Χρειάζεσαι, μια δύναμη να σε παρασύρει, κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις ότι αφήνεσαι στην γαλήνη μιας μαγικής νύχτας.

Μια τέτοια νύχτα, γευτήκαμε όσοι βρεθήκαμε στο Θέατρο Απόλλων για την λυρική βραδιά «Άγια Νύχτα» από το Ιnternational Opera Studio Πάτρας. Το κοινό, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της νεοσύστατης λυρικής σκηνής και γέμισε το Θέατρο, χειροκρότησε τις μονωδίες και μπήκε στο κλίμα της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Οι φωνές του Ιnternational Opera Studio Πάτρας, Kesenia Isavnina, Μαριάννα Μεσαλλά, Χρύσα Πανταζοπούλου, Λένα Σουρμελή, Λούση Χριστοδούλου, Μάριος Μανιατόπουλος, καθώς επίσης και οι χορωδοί του, στάθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στο ύψος της βραδιάς. Στο πιάνο συνόδευαν αρμονικά οι Οlena Fedko, Τίμος Γεννάτος, Βασίλης Λάζαρης και Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος.

Αρχικά, μας καλωσόρισε ο Michael Seibel, ο οποίος είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς, και μας προϊδέασε για το τι θα ακολουθήσει, εξηγώντας μας πως τα τραγούδια που επιλέχθηκαν ήταν γνωστά κομμάτια ευρωπαϊκής μουσικής που ίσως κάποιος να επέλεγε να τα ακούσει και σπίτι του την περίοδο των εορτών. Κομμάτια αρκετά γνωστά, ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν οικειότητα με το είδος της μονωδίας, όπως το Ave Maria του Bach και του Schubert, το Have a Merry Little Christmas των Huge Martins και Ralph Blane, η Άρια από το The Fairy Queen, Hark Hark the echoing air και αρκετά ακόμα κομμάτια, που εμπνέουν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από μια πιο ποιοτική οπτική.

operalife2


Είναι η τρίτη χρονιά που το Ιnternational Opera Studio Πάτρας συμβάλλει μέσα από τις καλλιτεχνικές δράσεις του στο θεατρικό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που φέτος για πρώτη φορά διαθέτει και επίσημα Λυρική Σκηνή, τη δεύτερη ουσιαστικά λυρική σκηνή στην Ελλάδα. Ο όρος Λυρικό θέατρο, αποδίδει πιο αποτελεσματικά αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας σαν όπερα η οποία ξεχωρίζει από την πιο «ελαφριά» μορφή της την οπερέτα ως προς την κορύφωσή της που είναι σχεδόν πάντα καλή και τον πεζό λόγο που την περιβάλλει.

Η Λυρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανεβάζει φέτος σαν κεντρική οπερατική παραγωγή το έργο του Μότσαρτ «Η Απαγωγή Από το Σεράι» που θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Μαΐου 2018 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων και αποτελεί κορύφωση τριών άλλων λυρικών βραδιών. Της πρώτης «Έρως γλυκύπικρος…», που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες,  και των άλλων δύο «Ανατολή-Δύση: Πάλη πολιτισμών» και «Έρως Τύραννος» που θα ακολουθήσουν.

Ο κόσμος που γεμίζει μέχρι τώρα τις παραστάσεις του Ιnternational Opera Studio και η δουλειά που γίνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα πως η νεοσύστατη Λυρική Σκηνή θα βρει εύκολα τη θέση της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Πρόγραμμα Λυρικής Σκηνής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας:
3η Λυρική Βραδιά: «Ανατολή-Δύση: Πάλη πολιτισμών» 23 Ιανουαρίου 2018.
4η Λυρική Βραδιά: «Έρως Τύραννος» 13 Φεβρουαρίου 2018.
Όπερα: W. A. Mozart – «Η Απαγωγή από το Σεράι»: Πρεμιέρα 3 Μαΐου 2018 για δέκα παραστάσεις.

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 36 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top