Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 364 Προβολές

Μια σημαντική νίκη κατά της Monsanto για τη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz

avaaz-monsanto-2

avaaz-monsanto


Σε μια σημαντική απόφαση για τα δικαστικά χρονικά σε βάρος της Monsanto -πρόσφατα εξαγορασμένης από τον γερμανικό πολυεθνικό κολοσσό της Bayer- προχώρησε αμερικανικό δικαστήριο. Με την απόφαση αυτή απορρίφθηκε το δικαστικό ένταλμα με το οποίο η Monsanto απαιτούσε να της παραδοθούν από την ακτιβιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz τα email τουλάχιστον 1,4 εκατομμυρίων πολιτών που συμμετείχαν στο διαδικτυακό ψήφισμα αλλά και αρχεία, επιστημονικά πορίσματα, μελέτες, το ηλεκτρονικό υλικό και οι σημειώσεις που διατηρούσε η Avaaz για τις καρκινογόνες ιδιότητες και τα συστατικά του ζιζανιοκτόνου Roundup που περιέχει τη χημική ουσία της γλυφοσάτης.

Το αμερικανικό δικαστήριο όχι μόνο δεν έκανε δεκτό το δικαστικό ένταλμα άλλα υιοθέτησε σύμφωνα με την απόφαση του ως «αντιδημοκρατική» την πολιτική της εταιρείας, αποδεχόμενο ως καταχρηστική τη μέθοδο εκφοβισμού και φακελώματος μέσω της χρησιμοποίησης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Το χρονικό του δικαστικού εντάλματος σε βάρος της Avaaz

Είναι, πλέον, γνωστή η ακτιβιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz, η δράση και η δυνατότητα που παρέχει -μέσω διαδικτυακών ψηφισμάτων συλλογής υπογραφών- σε πολίτες από όλο τον κόσμο να παρεμβαίνουν σε σημαντικά ζητήματα δημιουργώντας έτσι μικρές ή μεγάλες εκστρατείες.

Κατά περιόδους έχει αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητα τέτοιων ακτιβιστικών παρεμβάσεων, αλλά η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις ο μοχλός πίεσης και η διαδικτυακή αναζήτηση – ενημέρωση οδήγησε σε νικηφόρα αποτελέσματα ύστερα από τέτοιες εκστρατείες – ψηφίσματα όπως αυτή η τελευταία απόφαση κατά της Monsanto.

Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο παράδειγμα της εκστρατείας ενάντια στις πρακτικές και τη παραγωγή καρκινογόνων χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη τροφική αλυσίδα -και όχι μόνο- από τον βιομηχανικό κολοσσό της Monsanto. Το συγκεκριμένο ψήφισμα -προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- τάσσονταν ενάντια στην ανανέωση της άδειας για την καρκινογόνα ουσία της γλυφοσάτης που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα ως δραστική ουσία στο ζιζανιοκτόνο RoundUp και συγκέντρωσε στην Ευρώπη σχεδόν 1,4 εκατομμύριο διαδικτυακές υπογραφές.

Το νομικό επιτελείο του βιομηχανικού κολοσσού της Monsanto ύστερα από την δημοσιοποίηση του ψηφίσματος αντέδρασε αποστέλλοντας ένα ογκωδέστατο δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων στην Avaaz, απαιτώντας να της παραδοθούν όλα τα προσωπικά emails των χρηστών που υπέγραψαν διαδικτυακά καθώς και όλα τα αρχεία, το ηλεκτρονικό υλικό και οι σημειώσεις που είχε στη διάθεση της η Avaaz για τη Monsanto.

Η ομάδα του Avaaz αντιδρώντας άμεσα προειδοποιούσε τότε πως: «Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον online ακτιβισμό και το απόρρητο των ιδιωτικών δεδομένων» μιας και βασική επιδίωξη της εταιρείας ήταν να περιέλθουν στη κατοχή της και χωρίς περιορισμούς όλα τα έγγραφα από τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί από την Avaaz. Αρχεία, εκθέσεις και στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν τεκμηριωμένες επιστημονικές αναφορές για το συστατικό γλυφοσάτη του ζιζανιοκτόνου, καθώς και τη λειτουργία του χημικού βιομηχανικού κολοσσού της Monsanto όπως και όσα στοιχεία και μελέτες αφορούν τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ήταν προφανές πως η Monsanto δια της νομικής οδού είχε στόχο να εμπλέξει τις δικαστικές αρχές με προσχηματικό τρόπο ώστε να αποκτήσει ουσιαστική πρόσβαση σε καθαρά ιδιωτικές πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, σχετικά με τη στρατηγική των εκστρατειών της Avaaz.

Η Εμα Ράμπι Σακς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Avaaz, εύστοχα δήλωνε μετά το δικαστικό ένταλμα ότι: «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο καθένας σας, καλεί την κυβέρνησή του να ελέγξει μια εταιρεία επειδή η επιστήμη έδειξε ότι τα προϊόντα της θα μπορούσαν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους, ότι η εταιρεία θα μπορούσε να σας αναγκάσει να αποκαλύψετε όλα όσα εσείς και οι φίλοι σας είχατε ποτέ ιδιωτικά γράψει ή πει. Αυτός είναι ο κόσμος που η Monsanto ελπίζει να δημιουργήσει».

Η πάγια τακτική της Monsanto να στήνει δικαστικούς πολέμους -εκμεταλλευόμενη την οικονομική παντοκρατορία της στη παγκόσμια αγορά εξαιτίας της γλυσοφάτης- δεν έχει τέλος κάθε φορά που το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα προστασίας κινητοποιείται εναντίον της.

Χαρακτηριστικά το 2017 αφού μήνυσε την Πολιτεία της Καλιφόρνιας για την απόφασή της να συμπεριλάβει τη γλυφοσάτη στον απαγορευμένο κατάλογο προϊόντων που προκαλούν καρκίνο προχώρησε σε μήνυση εναντίον και του Συμβούλιου Φυτών του Αρκάνσας για πρόταση απαγόρευσης του Dicamba, ενός ζιζανιοκτόνου το οποίο είχε κατηγορηθεί με τεράστιες ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες.

Ας υπενθυμίσουμε εδώ και τη δικαστική ήττα που υπέστη η Monsanto πρόσφατα όταν υποχρεώθηκε από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο να καταβάλει αποζημίωση 290 εκατομμυρίων δολαρίων σε κηπουρό επειδή δεν είχε ενημέρωση για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, γεγονός που του προκάλεσε καρκίνο. Η εταιρεία όπως ήταν φυσικό άσκησε άμεσα έφεση κατά της απόφασης άλλα η δυσχερή θέση της επιβεβαιώνεται πανηγυρικά έστω και από πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της.

Στο δικαστικό ένταλμα των 168 σελίδων βρίσκουμε τέλος να στοχοποιούνται και άλλες σημαντικές εκστρατείες της Avaaz, όπως αυτή του 2013 που είχε τελικά επιτυχημένο αποτέλεσμα ώστε να μην λειτουργήσει το εργοστάσιο παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Monsanto στην Αργεντινή.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι η γλυφοσάτη της Monsanto αρρωσταίνει εμάς και το περιβάλλον μας. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που τα μέλη μας κάλεσαν τις κυβερνήσεις να το ελέγξουν με βάση την ανεξάρτητη επιστήμη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή τη νόμιμη επίθεση να επιβραδύνει αυτή την καμπάνια» δήλωνε, τότε, η Εμα Ράμπι Σακς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Avaaz και φυσικά η σημερινή νίκη κατά της Monsanto και της Bayer είναι η συνέχεια του αγώνα του παγκόσμιου κινήματος διατροφικής ασφάλειας.

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 69 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | giorgosmourgis@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top