Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 229 Προβολές

Να λήξει τώρα η ομηρία του αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά

Turgut Kaya

Turgut Kaya


Ο Τουργκούτ Καγιά -ιστορικός και δημοσιογράφος στο επάγγελμα- βρίσκεται σε απεργία πείνας από την 31η Μαΐου 2018 στις φυλακές Κορυδαλλού, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Αρείου Πάγου περί έκδοσής του στο φασιστικό καθεστώς Ερντογάν, από το οποίο ζητείται επειδή είναι κομμουνιστής. Σύμφωνα με την τελευταία ιατρική γνωμάτευση (4 Ιουλίου 2018) η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και χθες αποφασίστηκε η μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ο Τουργκούτ Καγιά έχει επανειλημμένως υποστεί βασανιστήρια για την πολιτική του δράση καθώς ευθέως δηλώνει την πολιτική του ταυτότητα, αυτή του κομμουνιστή, και είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να έχει μία δίκαιη δίκη, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, αφού είναι ήδη επικηρυγμένος. Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση, η μόνη αρμόδια να αποφασίσει τη μη έκδοσή του στην Τουρκία σιωπά, πλήθος αλληλέγγυων προχωρούν σε κινήσεις συμπαράστασης με στόχο την άμεση απελευθέρωση του Τούρκου αγωνιστή.

Όπως ανακοινώθηκε στη σελίδα της Επιτροπής αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά τη Δευτέρα 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινωθούν η πλαισίωση και η μαζικοποίηση των αγωνιστικών δράσεων της Επιτροπής. Παράλληλα μια σειρά ψηφισμάτων από οργανώσεις, σωματεία και φορείς -που όλο και πληθαίνουν- καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της μη έκδοσής του και της απελευθέρωσής του.

Ένα από τα τελευταία ψηφίσματα είναι αυτό που ακολουθεί της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών. Όλα τα ψηφίσματα αλλά και περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της απεργίας πείνας του Τουργκούτ Καγιά μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Επιτροπής αλληλεγγύης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΚΑΓΙΑ

Πάτρα 3/7/2018

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών καταγγέλλει την αντιδημοκρατική πολιτική ενέργεια της ελληνικής Δικαιοσύνης να εκδώσει στην Τουρκία τον Τούρκο αγωνιστή και πολέμιο του βαθειά αντιδημοκρατικού καθεστώτος της χώρας του, Τουργκούτ Καγιά.

Είναι γνωστό ότι στα κελιά της Τουρκίας κρατείται ένας αμείωτος αριθμός χιλιάδων αριστερών, κομμουνιστών, διανοουμένων, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, φοιτητών και άλλων ανθρώπων οι οποίοι έχουν τολμήσει να εκφράσουν την αντίθεση τους απέναντι στο τουρκικό καθεστώς.

Ο Τουργκούτ Καγιά -ιστορικός και δημοσιογράφος στο επάγγελμα- ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από 31/5/2018 όντας κρατούμενος στην Ελλάδα, έχει επανειλημμένως υποστεί βασανιστήρια για την πολιτική του δράση καθώς ευθέως δηλώνει την πολιτική του ταυτότητα, αυτή του κομμουνιστή. Είναι βέβαιο ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να έχει μία δίκαιη δίκη, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, αφού είναι ήδη επικηρυγμένος, με τέσσερα εκατομμύρια τούρκικες λίρες, ζωντανός ή νεκρός.

Η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία ορθώς αποφάσισε την μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία -παρά την κατηγορία για συμμετοχή σε πραξικόπημα- όπου η ζωή τους θα βρισκόταν σε κίνδυνο, αποφάσισε την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τον ταξικό χαρακτήρα των αποφάσεων της.

Ο λαός, η εργατική τάξη και οι προοδευτικοί άνθρωποι αποτελούν κίνδυνο για τις άρχουσες τάξεις σε κάθε χώρα -Ελλάδα και Τουρκία εν προκειμένω- και γι’ αυτό η δράση τους πατάσσεται, τα δικαιώματα τους δεν γίνονται σεβαστά από την “αμερόληπτη” Δικαιοσύνη.

Σε συνέχεια της άτυπης συμφωνίας μεταξύ Ερντογάν-Σαμαρά (2013) για έκδοση στην Τουρκία των πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για άλλη μία φορά η Δικαιοσύνη παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, καθώς και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 (άρθρο 33), το Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 18 και 19) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 3 και 6).

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον συλληφθέντα πρόσφυγα.

– Καλεί τους απανταχού δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους και τις απανταχού οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

– Καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην υπογράψει την απόφαση έκδοσης και να μην συνηγορήσει στη θανατική καταδίκη του Καγιά.

Καταγγέλλει τη διμερή κρατική πολιτική εξόντωσης των αγωνιστών και ζητά
– να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Τουργκούτ Καγιά
– να παραχωρηθεί επιτέλους άσυλο στους αιτούντες άσυλο

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3601 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top