Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 964 Προβολές

«Ναν» – Το φαγητό του κόσμου στη Μυτιλήνη

NAN-fb

NAN-fb


Το Ναν είναι ένα κοινωνικό εστιατόριο – καφέ στη Μυτιλήνη που ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με στόχο να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στις ανάγκες πρόσβασης στην εργασία τόσο των προσφύγων όσο και των ντόπιων. Με μια κουζίνα διαφορετική, επηρεασμένη από γεύσεις και αρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής το Ναν έχει σαν κύριο σκοπό το φαγητό να γίνει το μέσο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις για τους πρόσφυγες, να συνεισφέρει στην κοινωνική ένταξή τους, αλλά και να υποστηρίξει την τοπική και αλληλέγγυα οικονομία.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Ναν:

Το Ναν είναι ένα κοινωνικό εστιατόριο – καφέ στη Μυτιλήνη που ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με στόχο να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στις ανάγκες πρόσβασης στην εργασία τόσο των προσφύγων όσο και των ντόπιων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τις δωρεές από οργανώσεις και φίλους και χωρίς τη βοήθεια εθελοντών. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους αυτούς. Καμιά χρηματοδότηση δεν προήλθε από κυβερνητικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

Στο Ναν στοχεύουμε να προσφέρουμε διαφορετική κουζίνα επηρεασμένη από γεύσεις και αρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής. Εδώ μπορούν να συναντηθούν διαφορετικοί πολιτισμοί, να αλληλοεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν. Εδώ μοιραζόμαστε το χώρο, την ατμόσφαιρα και το φαγητό. Μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Στόχος μας είναι το φαγητό να γίνει το μέσο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις για τους πρόσφυγες και να βοηθήσει στην ένταξή τους, ένα πολύ σοβαρό και συχνά αμφιλεγόμενο θέμα.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κατάσταση στη Λέσβο έχει αλλάξει και απαιτείται μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός πληθυσμού προσφύγων που είναι παγιδευμένος στο νησί και ψάχνει τρόπους για να οραματιστεί ένα μέλλον. Μόνη διέξοδος είναι η δυνατότητα εκπαίδευσης, ένταξης και πρόσβασης στην εργασία μέσα από τη συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία και την ένταξή τους σ’ αυτήν. Όλες μας οι δράσεις συμπεριλαμβάνουν και πρόσφυγες και ντόπιους.

NAN-2


Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αναπτύξουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Να προωθήσουμε τις αξίες και ιδέες της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της μη σπατάλης τροφίμων. Το φαγητό που τυχόν περισσεύει θα δίνεται σε δομές και κοινωνικές κουζίνες για άπορους και πρόσφυγες.

Τα τραπέζια μας τα έφτιαξαν πρόσφυγες από παλέτες και τα έπιπλα μας είναι μεταχειρισμένα, τα τασάκια μας από αλουμινένια κουτάκια. Στο Ναν περιορίζουμε τη χρήση πλαστικού και δεν θα χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων.

Προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη της τοπικής και της αλληλέγγυας οικονομίας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και παραγωγούς σε Ελλάδα και εξωτερικό που προωθούν το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο.

Το όραμα του Ναν από την πρώτη στιγμή συμπεριλάμβανε την ευαισθητοποίηση της τοπικής και διεθνούς κοινωνίας σχετικά με καθαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και χρειάστηκε πολύς κόπος και υποστήριξη για να είναι σήμερα έτοιμο το Ναν. Αλλά κανένας κοινωνικός χώρος δεν μπορεί να επιβιώσει στο χρόνο χωρίς την υποστήριξή σας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Εστιατόριο Ναν μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του.

NAN-3-6

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3008 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top