Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 52 Προβολές

Νόαμ Τσόμσκυ – «Ρέκβιεμ για το αμερικανικό όνειρο. Δέκα βασικές αρχές για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας»

Requiem-gia-to-amerikaniko-oneiro

«Στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, την οποία είμαι αρκετά µεγάλος ώστε να τη θυμάμαι, τα πράγματα ήταν άσχημα – υποκειμενικά, πολύ χειρότερα σε σχέση µε το σήμερα. Ωστόσο υπήρχε η αίσθηση ότι µε κάποιο τρόπο θα τα καταφέρναμε, η προσδοκία ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν…».

Στο πρώτο του µεγάλο βιβλίο µε θέμα την εισοδηματική ανισότητα, ο Νόαμ Τσόμσκυ ανατέμνει τα θεμελιώδη δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και εξετάζει, µε βλέμμα καθαρό, ψύχραιμο και υπομονετικό, τα οικονομικά δεδομένα της ζωής.

Ποιες είναι οι δέκα βασικές αρχές για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στην Αµερική και στον δυτικό κόσμο σήμερα; Στο Ρέκβιεμ για το αµερικανικό όνειρο, ο Τσόμσκυ αφιερώνει ένα κεφάλαιο σε καθεμία από αυτές τις δέκα βασικές αρχές και παραθέτει αποσπάσματα από βασικά κείμενα που έχουν επηρεάσει τη σκέψη του, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά του.

Για τη δηµιουργία του Ρέκβιεμ για το αµερικανικό όνειρο, ο Τσόµσκυ και οι επιμελητές του, οι κινηματογραφιστές Πίτερ Χάτσισον, Κέλλυ Νυκς και Τζάρεντ Π. Σκοτ, πέρασαν µαζί αµέτρητες ώρες σε διάστημα πέντε ετών, από το 2011 µέχρι το 2016. Μετά την κυκλοφορία της κινηματογραφικής εκδοχής, ο Τσόµσκυ και οι επιμελητές επέστρεψαν στις πολλές µαγνητοσκοπηµένες ώρες και στις απομαγνητοφωνήσεις και δηµιούργησαν ένα τεκμήριο µε τρεις φορές περισσότερο κείμενο σε σχέση µε την ταινία. Το βιβλίο που προέκυψε είναι αναμφίβολα το πιο περιεκτικό και πυκνό στη µακρά καριέρα του Τσόμσκυ, ένα όμορφο όχημα για τη µεταφορά του τολμηρού και ασυμβίβαστου οράµατός του και της οπτικής του για την οικονομική πραγματικότητα και του αντίκτυπού της στην πολιτική και ηθική ευημερία της Αµερικής ως έθνους.

Ο Νόαμ Τσόμσκυ γεννήθηκε το 1928 και είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης (MIT). Παράλληλα με τη συμβολή του  στους κλάδους της γλωσσολογίας, της φιλοσοφίας, της γνωσιακής θεωρίας κτλ., έχει γράψει σειρά πολιτικών έργων, ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν κυκλοφόρησε το Αμερικανική ισχύς και νέοι μανδαρίνοι. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Εξουσία και τρομοκρατία (2003), Ηγεμονία ή επιβίωση (2004), Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και του νου (2005), Αποτυχημένες πολιτείες (2007), Ισχύει ό,τι πούμε εμείς (2008) και Ποιος κυβερνά τον κόσμο; (2017).

«Ρέκβιεμ για το αμερικανικό όνειρο. Δέκα βασικές αρχές για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Νόαμ Τσόμσκυ
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2018
Σελίδες: 232
Διαστάσεις: 13,5X20,5

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίοΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3125 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top