Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 110 Προβολές

Ο οπλίτης Κέιν

terror-2662817_fb

terror-2662817_1920


Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις «πολίτης» και «οπλίτης» έχουν τα ίδια ακριβώς γράμματα με την μόνη τους διαφορά την θέση του γράμματος «ο».

Στην αμερικανική κουλτούρα και καθημερινότητα οι λέξεις «πολίτης» και «οπλίτης» είναι ταυτόσημες, αφού σε ένα πληθυσμό 320.000.000 κατοίκων αντιστοιχούν 300.000.000 όπλα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το όπλο που χρησιμοποίησε ο δεκαενιάχρονος στο προχθεσινό μακελειό στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, το AR-15, είναι όπλο ημι-αυτόματο, στρατιωτικό, επικίνδυνο, νόμιμο, φθηνό, μόλις 1200 δολαρίων, ενώ υπάρχουν επίσης 3.700.000 αυτού του τύπου όπλα, σε χέρια Αμερικανών και άλλων κατοίκων της χώρας αυτής.

Από τις αρχές του 2013 έχουν πραγματοποιηθεί 291 τέτοιες επιθέσεις σε σχολεία, με 80 νεκρούς, χωρίς να ξεχνούμε το σχετικά πρόσφατο μακελειό στο Λας Βέγκας με 59 νεκρούς, που βέβαια δεν εντάσσεται, ούτε προσμετράται στα παραπάνω σχολικά συμβάντα.

Ο πρόεδρος Τραμπ, έβγαλε επίσημο ανακοινωθέν για το Πάρκλαντ, 24 ώρες μετά την επίθεση, χωρίς καμιά απολύτως αναφορά σε αυτό που αποκαλείται «νόμιμο εμπόριο όπλων» στις Η.Π.Α. Για όλα είχε ένα λόγο και μια δικαιολογία, εκτός από το εμπόριο όπλων μέσα στην ίδια του την χώρα.

Η κυρίαρχη πολεμική βιομηχανία Λόκχιντ, είχε πολύ συχνά ως αντιπροέδρους της, υπουργούς αμερικανικών κυβερνήσεων. Επί προεδρίας Μπους, τόσο ο υπουργός μεταφορών Μινέτα, όσο και η Τσέινι, γυναίκα του αντιπροέδρου κυβέρνησης Μπους, απετέλεσαν αντιπρόερδοι της Λόκχιντ. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα αφού είναι άμεση η διασύνδεση και η διαπλοκή της πολεμικής βιομηχανίας με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Όταν λοιπόν σε μια τέτοια χώρα που χαρακτηρίζεται ως υπερδύναμη, ο πολίτης είναι ένας εν δυνάμει οπλίτης σε καιρό ειρήνης, τι έχουμε να αναμένουμε ως πλανήτης;

Όταν η ομοσπονδία των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, εξασφάλισε για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ, το ποσό των 30.000.000 δολαρίων, τι αναμένουμε άραγε ως πλανήτης από τον πρόεδρο αυτό;

Όταν ο ετήσιος τζίρος της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας είναι 40.000.000.000 δολάρια, τι μέλλον οραματιζόμαστε ως πλανήτης;

Όταν ο αμερικανός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας «Πολίτης Κέιν», Όρσον Ουέλς το 1941, εν μέσω β’ παγκοσμίου πολέμου, παρουσίαζε την ταινία, που αφορούσε, τι άλλο, την ζωή ενός ακόμα μεγαλοεκδότη, του Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως στις μέρες μας ο μέσος αμερικανός πολίτης θα έχει μεταλλαχθεί σε έναν μέσο αμερικανό οπλίτη και ο μεγαλοεκδότης σε μεγαλοβιομήχανο όπλων.

Και ω, τη ειρωνεία, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως στις μέρες μας, θα υπάρχουν ακόμη κυβερνήτες που θα θεωρούν ότι το πρόβλημα στη χρησιμοποίηση των όπλων δεν είναι αυτά καθεαυτά τα όπλα και τα απάνθρωπα κέρδη των βιομηχανιών που τα παραγάγουν, αλλά οι τρελοί, ή οι «τρελοί», θα προσέθετα εγώ, που τα χρησιμοποιούν.

Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι «τρελοί», αλλά και τρελοί, θα προσέθετα εγώ, που τα παράγουν και τα πωλούν και που ουσιαστικά μας κυβερνούν και ακόμη περισσότεροι που τα αγοράζουν και τα χρησιμοποιούν.

Σχετικά Άρθρα
 
Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 99 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. teatrofatses@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top