Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 129 Προβολές

Οδοιπορικό της Deutsche Welle στη Μόρια. Εικόνες που προκαλούν ντροπή και αγανάκτηση…

moria8

moria8


Εικόνες που το λιγότερο που προκαλούν είναι αγανάκτηση και ντροπή για τις συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι στη Μόρια κατέγραψε σε ρεπορτάζ του ο Oliver Sallet για λογαριασμό της Deutsche Welle.

«Οδηγός» του Sallet στο ρεπορτάζ του είναι ο Ahmed Al-Majeed. Ένας από τους πρόσφυγες που έφτασαν τελευταία στο νησί. Ο 27χρονος Ahmed Al-Majeed είχε ένα βιβλιοπωλείο στο Ιράκ, πριν αναγκαστεί να το εγκαταλείψει. Έφτασε στη Λέσβο πριν από δύο μήνες. Λέει ότι οι πρόσφυγες όπως αυτόν, αντιμετωπίζονται σαν ζώα. Το επίσημο στρατόπεδο προσφύγων του νησιού ξεχειλίζει. οι εγκαταστάσεις του είναι κάθε άλλο παρά υγιεινές. Ο Ahmed μένει δίπλα σε ένα πρόχειρο στρατόπεδο, αλλά τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα εκεί.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κάποιος για ποιον λόγο έχει απαγορευτεί η βιντεοσκόπηση στο στρατόπεδο της Μόριας. Οι εικόνες από το ρεπορτάζ δείχνουν την άθλια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι έχουν αφεθεί. Σκουπίδια παντού, άνθρωποι μέσα στη λάσπη και ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Όπως αναφέρεται πρόκειται για θαύμα που δεν έχει ακόμα εξαπλωθεί κάποια επιδημία.

Στο ρεπορτάζ εμφανίζονται και κάτοικοι της περιοχής που περιγράφουν την κατάσταση όπως τη ζουν από την δική τους πλευρά, επισημαίνοντας πως τα περιθώρια έχουν στενέψει και για εκείνους, αφού η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα και την καθημερινότητά τους.


Το αναλυτικό ρεπορτάζ στα γερμανικά όπως παρουσιάστηκε από την Deutsche Welle:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
 • Η μεγάλη και σπουδαία των κωμικών σχολή

  Η μεγάλη και σπουδαία των κωμικών σχολή

  «σε χάχανα και γέλια να χαθώ…» www.tzimakospanousis.gr Ο Τζίμης Πανούσης, σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, τον Απρίλιο του ΄17, περιέγραφε,
 • Να γελάς δυνατά

  Να γελάς δυνατά

  Σ’ ένα απ’ τα ελάχιστα τραγούδια του που ήξερα και ίσως απ’ τα πιο γνωστά, ο Τζίμης Πανούσης μιλούσε για
 • Όταν έπαψες ν’ ακούς

  Όταν έπαψες ν’ ακούς

  Μπροστά σε κάθε τοίχο, σε κάθε αδιέξοδο των σημαντικών άλλων, αρχίζουμε το αναδρομικό «ψάξε». Ανάμεσα σε κλισέ επίρριψης ευθυνών προς
 • Η μοναχικότητα είναι συνειδητή επιλογή

  Η μοναχικότητα είναι συνειδητή επιλογή

  Η επιθυμία του ανθρώπου να εξαρτάται από κάποιον έχει δώσει λάθος διάσταση στον όρο μοναχικότητα. Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ακόμα και
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 1929 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top