Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 86 Προβολές

Οι «Ψύλλοι στ’ Άχυρα» για πρώτη φορά στην Αθήνα!

52313879_1949967778435563_7945801231174205440_n

52313879_1949967778435563_7945801231174205440_n


Πέμπτη 11 Απριλίου στο AN club.

Οι «Ψύλλοι στ’ Άχυρα» έχτισαν το όνομα τους βήμα-βήμα με τις δυναμικές live εμφανίσεις τους σε Φεστιβάλ, Κοινωνικούς χώρους και συναυλιακούς χώρους στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα. Μετά την κυκλοφορία και την επιτυχημένη πορεία του ντεμπούτου άλμπουμ τους ήρθε η ώρα να εμφανιστούν επιτέλους και στην Αθήνα!

Για πρώτη φορά οι «Ψύλλοι στ’ Άχυρα» παραδόθηκαν απ’ το Δεκέμβριο του 2014 στη μεγάλη αγκαλιά του post punk και Rock&Roll. Γράφουν τραγούδια με ελληνικό στίχο, ψάχνουν μέσα στη μουσική τους τις υφές και τα ανάγλυφα ηχοχρώματα της πόλης, ενώ οι ήχοι τους είναι ποτισμένοι με την αρμύρα του Θερμαϊκού και τους ηλεκτρικούς λεβάντες της Ανατολικής Μεσογείου. Συνολικά, ο ήχος των Ψύλλων αναβιώνει τον ήχο του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90 και τον ξανασυστήνει, ανανεωμένο και μπολιασμένο με τις στυλιστικές και ηχητικές αναζητήσεις του σήμερα, στις νεότερες γενιές που δεν τον πρόλαβαν στην περίοδο της ακμής του.

Τον Ιανουάριο του 2018 κυκλοφορήσαν τον πρώτο τους ομότιτλο δίσκο με την Puzzlemuzik. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε με την τεχνική multi–trackliverecording μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Η συγκεκριμένη τεχνική επιλέχτηκε προκειμένου να αποτυπωθεί η ιδιαίτερη live ενέργεια του συγκροτήματος το οποίο, αν και μετρά λιγότερο από τέσσερα χρόνια ζωής, έχει σημαντική συναυλιακή εμπειρία με εμφανίσεις δίπλα σπουδαίους καλλιτέχνες όπως V.I.C, LOST BODIES, Ντίνος Σαδίκης, ΓΚΟΥΛΑΚ, Μωρά στη Φωτιά, VodkaJuniors κ.α και σε Φεστιβάλ (Αναιρέσεις 2015 Θεσσαλονίκη/ RadicalPride 2017/ Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης 2017/ Αντιρατσιστικό Λάρισας 2017, Βρύσης Τυρνάβου 2017, ΦΕΣΤΙΒΑΛ BIOME 2018), Κοινωνικούς χώρους και συναυλιακούς χώρους (8Ball, WE, Υπόγειο, Μύλος Club, Silver Dollar, BlueBarrel, Stage Λάρισα, Νόστος Ξάνθη, Οιωνός Γουμένισσα).

Τη συναυλία στο AnClub θα ανοίξει ο Τρύφων Λάζος με ένα σύντομο ακουστικό σετ.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, ώρα έναρξης: 21.00

AN club, Σολωμού 13 – 15, Εξάρχεια

Εισιτήριο: 7 ευρώ | facebook event

50230555_1907507696014905_8725929242459635712_n


Σχετικά με τον δίσκο

Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος «Ψύλλοι στ’ Άχυρα» κυκλοφορεί και σε ψηφιακή μορφή (downloadκαι streaming) από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018. Πρώτη LIVE παρουσίαση του άλμπουμ την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 στο 8BallClub στη Θεσσαλονίκη.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα ArtracksStudios με την τεχνική multi–trackliverecordingτο πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου του 2017, μέσα σε μόλις δύο 12ωρα. Η συγκεκριμένη τεχνική επιλέχτηκε προκειμένου να αποτυπωθεί η ιδιαίτερη liveενέργεια του συγκροτήματος το οποίο αν και μετρά κάτι λιγότερο από τρία χρόνια ζωής έχει σημαντική συναυλιακή εμπειρία με εμφανίσεις σε Φεστιβάλ (Αναιρέσεις 2015 Θεσσαλονίκη/ RadicalPride 2017 / Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης 2017/ Αντιρατσιστικό Λάρισας 2017, Βρύσης Τυρνάβου 2017) , Κοινωνικούς χώρους και συναυλιακούς χώρους (8Ball, Υπόγειο, Μύλος Club, SilverDollar, BlueBarrel, Maison).

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Ψύλλων περιέχει 11 τραγούδια με ηχητικό πυρήνα τις ροκ κιθάρες του Νίκου και της Αρτέμιδος, το στιβαρό και πολύ συχνά εκρηκτικό rhythmsectionτου Σάκη και του Χάρη και την ιδιαίτερη και με πάθος ερμηνεία του Ηρακλή. Αυτός ο ηχητικός καμβάς χρωματίζεται τοπικά είτε από τρομπέτα (όπως στο εναρκτήριο «Ακορντεόν» αλλά και στο single «Απρόσκλητος» που προηγήθηκε της κυκλοφορίας), είτε από πιάνο («Ψυχές»), είτε από rhodes και τρομπέτα (“Αγνό και Δακρυσμένο»). Η έντονη παρουσία των δεύτερων φωνητικών διατρέχει το άλμπουμ και υπογραμμίζει τον liveχαρακτήρα του (όπως π.χ. τα gangvocalsτου «Ζαλίζομαι»). Το ποικιλόμορφο αυτό άλμπουμ κλείνει ιδανικά με το τραγούδι – έκπληξη «Το Βαλσάκι του Κακού Εαυτού».

Οι στίχοι του Ηρακλή έχουν χαρακτήρα και διακρίνονται για το εύρος της θεματολογίας τους. Το δυνατότερο ίσως σημείο τους είναι η ειλικρινής κοινωνική ευαισθησία όπως αυτή εκφράζεται σε αρκετά από τα τραγούδια και κυρίως στο «Περιοδεία στην αλμύρα», που αντλεί την έμπνευση του από το προσφυγικό ζήτημα. Μία από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές του συγκροτήματος.


Συνολικά ο  ήχος των Ψύλλων αναβιώνει τον ήχο του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90 και τον ξανασυστήνει, ανανεωμένο και μπολιασμένο με τις στυλιστικές και ηχητικές αναζητήσεις του σήμερα, στις νεώτερες γενιές που δεν τον πρόλαβαν στην περίοδο της ακμής του. Τα μέλη των Ψύλλων άλλωστε έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη και ως εκ τούτου ανήκουν και οι ίδιοι στη γενιά που δεν είχε καν την ευκαιρία να δει liveτα σημαντικά συγκροτήματα του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90.

Οι «Ψύλλοι στ΄ άχυρα» είναι: Νίκος Βρύζας (ηλ. κιθάρα, φωνητικά), Ηρακλής Δαΐτσης (φωνή, ακουστική κιθάρα), Σάκης Δρακούλης (τύμπανα), Χάρης Κατόπης (μπάσο, φωνητικά),  Άρτεμις Παρλαμπά (ηλ. κιθάρα, φωνητικά).

Σε ορισμένα τραγούδια του άλμπουμ συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί: Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα) και Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο, Rhodes, πλήκτρα, φωνητικά)

Στίχοι, Μουσική: Ηρακλής Δαΐτσης
Ενορχήστρωση: Ψύλλοι στ’ άχυρα
Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος
Ηχοληψία: Γιώργος Πρινιωτάκης, ArtracksStudios, Αθήνα
Βοηθός ηχολήπτη: ΚλάιντΤζαμπραχίμι
Μίξη – Mastering : Γιώργος Πρινιωτάκης, ArtracksStudios, Αθήνα

Η ηχογράφηση της τρομπέτας έγινε στο στούντιο Cue στην Θεσσαλονίκη με ηχολήπτη τον Γιάννη Μαυρίδη.

Πρωτότυπα σχέδια – Γραφιστικά: Σοφία Ροζάκη (SpilTsoik)

Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος Ψύλλοι στ’ Άχυρα είναι διαθέσιμο σε cd σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία και για download και streaming σε i-tunes, Spotify, GooglePlay, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Περισσότερες πληροφορίες:  facebook | youtube | instagrambandcamp

 Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top