Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 163 Προβολές

Όλα έτοιμα για την ετήσια Πανευρωπαϊκή συνάντηση για τη Δημοκρατική Παιδεία!

eudec9

eudec8


Η ετήσια πανευρωπαϊκή συνάντηση/συνέδριο της Ευρωπαϊκής κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία (EUDEC), θα λάβει χώρα τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Διοργανωτής του συνεδρίου -που θα πλαισιώσουν με ομιλίες και εργαστήρια Έλληνες και ξένοι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί, ερευνητές, καλλιτέχνες- είναι το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης EUDEC Greece.

Αναμένεται πως στο συνέδριο θα παραβρεθούν 200 τουλάχιστον σύνεδροι από ευρωπαϊκές χώρες και άλλοι 100 από την Ελλάδα ενώ σημαντική θεωρείται η παρουσία και μαθητών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι θα έχουν εξίσου με τους υπόλοιπους συνέδρους την ευκαιρία να μοιραστούν απόψεις και ιδέες.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές για το πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου:

«Διατηρούμε την παράδοση των προηγούμενων χρόνων και παρέχουμε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διαγενεακά οργανωμένες ομιλίες, συζητήσεις και εργαστήρια, αφήνοντας χώρο και για αυθόρμητες δραστηριότητες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί σας μια προσωρινή δημοκρατική κοινότητα, όπου σε κλίμα εμπιστοσύνης και ζεστασιάς παιδιά και ενήλικες να αναρωτηθούμε για την εκπαίδευση που θέλουμε, να ανταλλάξουμε χρήσιμες πρακτικές με ανθρώπους που έχουν χρόνια εμπειρίας σε ελεύθερα και δημοκρατικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και να αποχωρήσουμε με τις δυνάμεις της αλληλεγγύης και της έμπνευσης να μας θυμίζουν πως “Ο ομορφότερος κόσμος, που η καρδιά μας γνωρίζει, είναι εφικτός!” (Charles Eisenstein, Die schönere Welt, die unser Herz kennt, ist möglich)».

Το φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία θα λάβει χώρα στην Κρήτη 1-7 Αυγούστου. Οι ομιλίες, τα εργαστήρια, τα παιχνίδια και οι εγκάρδιες συζητήσεις της κοινότητας θα πλαισιώνονται από ένα παραδοσιακό ελληνικό σκηνικό σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Καθ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει παράλληλα με το συνέδριο το EN EUDEC, που αποτελείται από καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και θα προσφέρει εργαστήρια, παραστάσεις και άλλα δρώμενα για όλες τις ηλικίες. Η συνολική δομή του συνεδρίου θα συμπτυχθεί με τις δράσεις του ΕΝ EUDEC για να γίνει η δημοκρατία πράξη εκτός του πλαισίου του ενηλικισμού.
– Τι είναι η δημοκρατία για τους ανήλικους πολίτες που συνήθως δεν έχουν λόγο;
– Τι συμβαίνει όταν ακούγονται οι φωνές τους;
– Τι ρόλο παίζει η τέχνη σε όλα αυτά;

Προθεσμία εγγραφής: 30/6/2018

Πληροφορίες συμμετοχής: www.eudec.gr

Επικοινωνία: info@eudec.gr και στο τηλ. 6974470248

eudec2


Σκοποί του συνεδρίου

– Η ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών μεταξύ Ελλήνων και ξένων εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών με εμπειρία πάνω στην άσκηση δημοκρατικών μεθόδων μέσα στην τάξη.

– Η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού.

– Η συνεργασία των συμμετεχόντων για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών μοντέλων που ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις του σήμερα στη χώρα μας (οικονομική ανέχεια οικογενειών, ένταξη προσφύγων κ.ά.)

– Η αναζήτηση ενός μοντέλου εκπαίδευσης που να προάγει την ψυχική υγεία και την ολιστική θεώρηση και αναγνώριση του νηπίου, του παιδιού και των εφήβων.

– Η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε τύπους εκπαίδευσης που συνδέουν το σχολείο με την κοινότητα.

– Να αποτελέσει εργαλείο εύρεσης πόρων για τη δημιουργία μακροχρόνιου προγράμματος για την εισαγωγή δημοκρατικών μεθόδων στα δημόσια σχολεία και εμπέδωση της δημοκρατίας στο σχολικό σύστημα.

eudec11


Προσκεκλημένοι κεντρικοί ομιλητές

– Άγγελος Πατσιάς, εκπαιδευτικός στο Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων, συνιδρυτής του Big Bang Education και διδάσκαλος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στο θέμα «επανασχεδιασμός της σχολικής πραγματικότητας».

– Αναστασία Βαφέα, πρωτοπόρος εκπαιδευτικός και ιδρύτρια του σχολείου Το εργαστήρι, συγγραφέας και ιδρύτρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία.

– Κατερίνα Βαρέλλα, νομικός, PhD στο θέμα του Ενηλικισμού, συνιδρύτρια του παιδαγωγικού εγχειρήματος ο Μικρός Ντουνιάς.

Derry Hannam, εκπαιδευτικός, σχολικός επιθεωρητής και ερευνητής, συγγραφέας του The Hannam Report για το Υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Rachel Roberts, εκπαιδευτικός στο Freie Schule Leipzig και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Yaacov Hecht, ιδρυτής του Δημοκρατικού Σχολείου της Χαδέρα και πρωτοστάτης της Δημοκρατικής Εκπαίδευσης στο Ισραήλ.

Zoe Burgess, ιδρύτρια του Alternative International School στην Πορτογαλία.

Nariman Moustafa, ιδρύτρια του πρώτου Κέντρου Ευέλικτης Μάθησης στο Κάιρο, συνεργάτης του Αιγυπτιακού Δικτύου για Αυτοκατευθυνόμενη Μάθηση, σύμβουλος στο Hippocampus Learning Center στην Ινδία.

– Leslie Ocker, εκπαιδευτικός στο Freie Schule Leipzig και συνιδρύτρια του οργανισμού European Democratic Education Community.

Freya Aquarone. Απόφοιτη Summerhill School.

– Το «Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος», ένα αυτοοργανωμένο παιδαγωγικό εγχείρημα που λειτουργεί με τις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης.

eudec10


Πρόγραμμα συνεδρίου

1 Αυγούστου – ημέρα άφιξης
Ομιλία Πάνελ με τίτλο «Εισαγωγή στη Δημοκρατική Παιδεία για Αρχάριους»

2 Αυγούστου
– Yaacov Hecht: “Δημοκρατική Παιδεία 2.0 – η παγκόσμια μετάβαση από ένα Πυραμιδικό Σύστημα σε ένα Σύστημα Δικτύου”
– Rachel Roberts: “H (αδύνατη; ) τέχνη του να είσαι άνθρωπος και να μην επηρεάζεις τους άλλους.

3 Αυγούστου
– Άγγελος Πατσιάς: “Από το Δημοκρατικό Σχολείο στη Δημοκρατική Παιδεία”
Αναστασία Βαφέα: “Από το Πειραματικό Αντιαυταρχικό Σχολείο σε ένα Δημοκρατικό Εκπαιδευτικό σύστημα”
– Derry Hannam: “Τέταρτη Κοινωνική Επανάσταση, Καινοτομία και Κοινωνική Ένταξη – Γιατί χρειαζόμαστε Δημοκρατικά Σχολεία”

4 Αυγούστου
– Freya Aquarone: “Κερδίζοντας το Σύστημα με τους Δικούς του Όρους – Γιατί μια εκπαιδευτική επανάσταση χρειάζεται Διπλούς Πράκτορες”

5 Αυγούστου
– Zoe Burgess: “To Σχολείο της Έκφρασης”
– Μικρό Δέντρο: “Διαχείριση Διακρίσεων στα Πλαισια της Κοινότητας: Φύλο, Σώμα, Σεξουαλικότητα στην Παιδική Ηλικία”
– Μικρός Ντουνιάς: “Διαχείριση Διακρίσεων στα Πλαίσια της Κοινότητας: Ενηλικισμός”

6 Αυγούστου
– Nariman Moustafa: “Μαθαίνοντας Μέσα από την Κοινότητα για τις Ανάγκες του Σήμερα”
– Leslie Ocker: “Τι είναι η εμπιστοσύνη;”

7 Αυγούστου – μέρα αναχώρησης
Προαιρετική εξόρμηση σε κοντινή παραλία.

EUDEC-2018-poster-GrΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3234 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top