Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 110 Προβολές

Ονορέ ντε Μπαλζάκ – «Η γεροντοκόρη»

La-Vieille-Fille

«Μεγαλοποιούμε τόσο τα δεινά µας όσο και την ευτυχία µας. ∆εν είμαστε ποτέ τόσο δυστυχισμένοι ή ευτυχισμένοι όσο πιστεύουμε».
Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850)

Στις αρχές του 19ου αιώνα, στην κλειστή επαρχιακή κοινωνία της Αλενσόν, τρεις άντρες διεκδικούν το χέρι της πλούσιας γεροντοκόρης Ροζ Κορμόν: ο ξεπεσμένος ιππότης Ντε Βαλουά, ο ανερχόμενος αστός Ντι Μπουσκιέ και ο νεαρός διανοούμενος Ατανάζ Γκρανσόν.

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ µάς προσφέρει µια εξαίρετη ψυχογραφία, γραμμένη µε ύφος γλαφυρό και ταυτόχρονα ειρωνικό, μεταφέροντας την εικόνα της γαλλικής επαρχίας στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης. Η υπόθεση εξελίσσεται από κωμωδία σταδιακά σε δράμα και, πίσω από την πλήξη της επαρχίας, την ασήμαντη πραγματικότητα, τις µονοµαχίες της προίκας και της κρεβατοκάμαρας, προβάλλει µια ιστορική ιδεολογική µάχη ανάµεσα στον µοναρχισµό και τον φιλελευθερισμό, ανάµεσα στο παλιό και το καινούργιο, αλλά και µια βαθιά συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη μοναξιά και την ωµότητα του κόσμου.

«Ο Μπαλζάκ µε δίδαξε περισσότερα απ’ ό,τι όλοι οι επαγγελματίες ιστορικοί, οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι µαζί».
Φρίντριχ Ένγκελς

«Ο 19ος αιώνας, όπως τον γνωρίζουμε, είναι ως επί το πλείστον επινόηση του Μπαλζάκ».
Όσκαρ Ουάιλντ

«Η δεσποινίς Κορμόν δεν είναι µια συνηθισμένη ηρωίδα – και ποια ηρωίδα του Μπαλζάκ είναι άλλωστε συνηθισμένη; Οι µεταµορφώσεις της από επεισόδιο σε επεισόδιο αναδεικνύουν µια απρόβλεπτη γυναίκα που από την αµηχανία της θέσης της µεταπηδά συχνά σε µια τολμηρή, σχεδόν γοητευτική πρωταγωνίστρια. Κατά µια έννοια ο δημιουργός της την οδηγεί σε µια όψιµη ενηλικίωση όσο εκείνη βρίσκεται σε αναζήτηση συζύγου. Οι τρεις µνηστήρες της δεσποινίδας Κορμόν εκθέτουν τις προσωπικές αγωνίες και τα όνειρά τους µέσα από το παιχνίδι της διεκδίκησης. Όλοι µοιάζουν παγιδευμένοι σε έναν ιστό υστεροβουλίας και υπολογισμών από αυτούς που µόνο ο Μπαλζάκ ήξερε να υφαίνει τόσο αριστοτεχνικά. Στη Γεροντοκόρη, όπως και στα επόμενα έργα του, ο Μπαλζάκ αναποδογυρίζει τις τσέπες της ανθρώπινης ψυχής ερευνώντας αδιανόητες µέχρι τότε πτυχές της. Με το κράμα καλού και κακού που χρησιμοποιεί αλλά και µε τη σκηνοθετική του µαεστρία, κινηματογραφεί σε αµέτρητα επεισόδια τη µικρή και µεγάλη Ιστορία της ανθρωπότητας». Από τον πρόλογο του Δηµήτρη Στεφανάκη

Από τη σειρά Μεγάλες αφηγήσεις. Στη σειρά εντάσσονται έργα – ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας· έργα συγγραφέων που έσπασαν το φράγμα του χρόνου και αξίζει να διαβάζονται από όλους ως µέρος µιας συναρπαστικής επικαιρότητας που µας αφορά.

O Honoré de Balzac (Ονορέ ντε Μπαλζάκ) γεννήθηκε το 1799 στην πόλη Τουρ της Γαλλίας. Ενθουσιώδης αναγνώστης και ανεξάρτητο πνεύμα από μικρός, σπούδασε στη Σορβόννη και, ύστερα από παρότρυνση του πατέρα του, ασχολήθηκε στην αρχή με τα νομικά. Γρήγορα όμως εγκατέλειψε το αντικείμενο των σπουδών του προκειμένου να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και άρχισε να γράφει στην αρχή χωρίς επιτυχία. Στην προσπάθειά του να βγάλει χρήματα, δοκίμασε την τύχη του στις επιχειρήσεις, ως τυπογράφος και ως ιδιοκτήτης χυτηρίου, με τραγικά αποτελέσματα αφού χρεοκόπησε. Το 1833 συνέλαβε την ιδέα για το γιγαντιαίο εγχείρημά του, στο οποίο θα δώσει τον τίτλο Ανθρώπινη κωμωδία, ένα πανόραμα της γαλλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Το magnum opus του περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του έργου του – περίπου εκατό μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ανθρώπινη κωμωδία εμφανίζονται 2.000 χαρακτήρες. Μεταξύ άλλων εξέδωσε τα: Η εξαδέλφη Μπέττη, Μπάρμπα-Γκοριό, Ευγενία Γκράντε, Ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, Ο εξάδελφος Πονς. Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του ρεαλιστικού μυθιστορήματος και τα έργα του επηρέασαν συγγραφείς όπως οι Προυστ, Ζολά, Ντίκενς, Φλωμπέρ, Χένρι Τζέιμς, Κέρουακ, καθώς και φιλοσόφους όπως ο Ένγκελς. Πέθανε στις 18 Αυγούστου του 1850 στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 51 ετών. Ο Βίκτωρ Ουγκώ δήλωσε στον επικήδειο: «Το έθνος θρηνεί για τον χαμό μιας ιδιοφυΐας».

«Η γεροντοκόρη»


Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Μετάφραση: Τζένη Κωνσταντίνου
Πρόλογος: Δημήτρης Στεφανάκης
Τίτλος πρωτοτύπου: La Vieille Fille
Σειρά: Μεγάλες αφηγήσεις
Ημερομηνία έκδοσης: 31/05/2018
Σελίδες: 232
Διαστάσεις: 14 Χ 20,5

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίοΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top