Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 133 Προβολές

«Παιδιά, διάλειμμα!» – Μια εφημερίδα για τα δικαιώματα των παιδιών

unnamed-(92-1

unnamed-(92)


Εδώ και δώδεκα χρόνια, από το φθινόπωρο του 2006, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και διανέμεται δωρεάν η εφημερίδα «Παιδιά, διάλειμμα!» που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. Δύο φορές τον χρόνο, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, περισσότερα από 80.000 παιδιά λαμβάνουν την εφημερίδα που περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους. Στόχος της εφημερίδας είναι η ενημέρωση, η έμπνευση, η ψυχαγωγία των παιδιών, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Μεταξύ των συνδρομητών είναι και πολλά σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν την εφημερίδα και την ύλη της ως αφορμή για συζητήσεις και δραστηριότητες μέσα στην τάξη, ενώ συμμετέχουν με τους μαθητές τους στους διαγωνισμούς. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, η εφημερίδα αναμορφώνει το περιεχόμενό της και τις στήλες της με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των παιδιών, εστιάζει σε θέματα που τα απασχολούν δίνοντας λύσεις και προτάσεις για την καθημερινότητά τους, τη διαπαιδαγώγησή τους και την ψυχαγωγία τους.

Το 38ο τεύχος που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς δημιουργήθηκε εξολοκλήρου σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Για δύο μήνες, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οι Μικροί Δημοσιογράφοι του Δικτύου, γέμιζαν με τις φωνές και τα γέλια τους τους χώρους του Εργαστηρίου Πολιτισμού στην οδό Αλκαμένους 11Β, καθώς είχαν αναλάβει μια μεγάλη αποστολή· να ετοιμάσουν το επετειακό τεύχος της εφημερίδας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Παιδιά, διάλειμμα!».

unnamed-(93)


Ξεφύλλισαν βιβλία, έπαιξαν παιχνίδια, σκαρφίστηκαν ερωτήσεις, πήραν συνεντεύξεις, έγραψαν και έσβησαν… Οι μικροί δημοσιογράφοι ηλικίας 7-12 ετών δεν το έβαλαν κάτω όταν συνάντησαν τα δύσκολα. Μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να πρέπει να διαβάζεις κάθε φορά ένα βιβλίο, έγινε όμως εύκολο γιατί οι μικροί μας φίλοι με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ότι πίσω από κάθε βιβλίο κρύβεται μια προσωπική ιστορία άλλοτε αστεία, άλλοτε παράξενη, άλλοτε ευαίσθητη, σίγουρα όμως ξεχωριστή. Γιατί κάθε φορά τα βιβλία συνδυάζονταν με παιχνίδια. Τελικά, μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά κατάφεραν να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και φυσικά να ανακαλύψουν τα δικαιώματά τους, καθώς ένα από τα βιβλία που επεξεργάστηκαν ήταν Η παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ruth Rocha, σε εικονογράφηση Otavio Roth, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους να γνωρίσουν, με απλό και σύντομο τρόπο, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αρχικά, όπως ανέφεραν η Κούλα Πανάγου, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του προγράμματος εθελοντών του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και η εθελόντρια Κωνσταντίνα Τάγκαλου, διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις των παιδιών ότι δεν γνώριζαν την έννοια του δικαιώματος. Αφού λοιπόν δούλεψαν με την έντυπη μορφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κατέληξαν κατόπιν συζήτησης στα πιο σημαντικά για αυτά δικαιώματα που είναι:

– το δικαίωμα να λες τη γνώμη σου και να μη φοβάσαι
– το δικαίωμα να μπορούν όλα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο χωρίς να πληρώνουν
– το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία
– το δικαίωμα να έχουν όλοι ένα σπίτι

Μέσω της όλης ενασχόλησής τους διαπίστωσαν με βιωματικό τρόπο ότι όλα τα παιδιά και όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά και όλοι διαφορετικοί.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το τεύχος εδώ. Εάν ενδιαφέρεστε να λαμβάνετε κι εσείς την εφημερίδα , μπορείτε να γίνετε συνδρομητής, δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας εδώ.

Το επόμενο τεύχος έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζεται και θα έχετε την ευκαιρία να το ξεφυλλίσετε μετά το Πάσχα.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3601 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top