Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 182 Προβολές

Παϊτιμ Στάτοβτσι «Η γάτα μου η Γιουγκοσλαβία»

11840

Ένα κορίτσι αλβανικής καταγωγής, η Εµινέ, ζει στη γιουγκοσλαβική ύπαιθρο, όπου η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, η αξία της µετριέται µε τις δουλειές που κάνει και την ικανότητά της να ικανοποιεί τον άντρα, ο οποίος είναι η κεφαλή της οικογένειας. Την παντρεύουν µε κάποιον που έχει συναντήσει µόνο µια φορά στη ζωή της. Όταν η χώρα διαλύεται, η ζωή της οικογένειας σε µια καινούρια χώρα κυριαρχείται από τον φόβο και την ντροπή. Ο γιος της, ο Μπεκίµ, µεγαλώνει σε µια κρύα χώρα, στην οποία οι µετανάστες αναγκάζονται να αρκούνται στο λίγο και να είναι ευγνώµονες. Αγοράζει έναν βασιλικό βόα για κατοικίδιο και ένας γάτος που συναντά σ’ ένα µπαρ τον οδηγεί σε ένα αµείλικτο ταξίδι στο παρελθόν.

Ο Παϊτιµ Στατοβτσι γεννήθηκε το 1990, ζει στο Ελσίνκι και κατάγεται από το Κόσοβο. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήµιο του Ελσίνκι και σενάριο κινηµατογράφου και τηλεόρασης στο Πανεπιστήµιο Άαλτο. Το Η γάτα µου η Γιουγκοσλαβία είναι το πρώτο του µυθιστόρηµα. Το 2014 τιµήθηκε µε το βραβείο πρωτοεµφανιζόµενου συγγραφέα της εφηµερίδας Helsingin Sanomat και µεταφράζεται σε 15 γλώσσες.

«Η γάτα μου η Γιουγκοσλαβία» | Συγγραφέας: Παϊτιμ Στάτοβτσι | Μετάφραση: Μαρτζούκου Μαρία | Σελίδες: 320 | Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018 | Διαστάσεις: 14×21 | Εκδόσεις Πατάκη | Διαβάστε ένα απόσπασμα

118402Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3658 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top