Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 8 Προβολές

Πάολο Κονιέττι «Το αγρίμι»

12451-1

12451-2


«Είχα πάει στο βουνό µε τη σκέψη πως κάποια στιγμή, εφόσον αντιστεκόμουν αρκετό καιρό, θα µεταµορφωνόµουν σε κάποιον άλλον και πως η µεταµόρφωση θα ήταν µη αναστρέψιμη: όμως ο παλιός µου εαυτός ξεπρόβαλε κάθε φορά πιο δυνατός από πριν. Είχα µάθει να κόβω ξύλα, ν’ ανάβω φωτιά µες στην καταιγίδα, να καλλιεργώ έναν σχεδόν πρωτόγονο λαχανόκηπο, να µαγειρεύω µε τα χόρτα του βουνού, ν’ αρμέγω µια γελάδα και να δεµατιάζω το άχυρο δεν είχα όμως µάθει να µένω µονάχος, που είναι κι ο µοναδικός αληθινός στόχος του ασκητισμού. Πιο πολύ κι από σπιτάκι στο δάσος, η µοναξιά έμοιαζε µε το σπίτι των κατόπτρων: όπου κι αν κοίταζα έβλεπα να καθρεφτίζεται η εικόνα µου, παραμορφωµένη, γκροτέσκα, πολλαπλασιασμένη άπειρες φορές».

Στα τριάντα του, αντιμετωπίζει έναν χειµώνα δύσκολο και την αίσθηση ότι δεν πηγαίνει πουθενά: «Ένιωθα αδύναμος, χαµένος και χωρίς αυτοπεποίθηση. Και το κυριότερο, δεν έγραφα, που για µένα είναι σαν να µην κοιμάμαι ή να µην τρώω». Έτσι γεννιέται η απόφαση να εγκαταλείψει το Μιλάνο για µια καλύβα στο βουνό, στα δύο χιλιάδες µέτρα, µε την ελπίδα να συµφιλιωθεί µε το παρελθόν του. Ο Πάολο Κονιέττι αφηγείται στο Αγρίμι την ιστορία ενός αγώνα µε χέρια γυμνά ενάντια στον πόνο, για να ξαναβρεί ο άνθρωπος τον εαυτό του. Το Αγρίμι είναι µια ωδή στη δύναμη του φυσικού κόσμου, στην αναγκαιότητα της διαρκούς πνευματικής αναζήτησης, στην ικανότητα του πνεύματος να προσαρμόζεται στη ρευστότητα της ζωής.

Ο Πάολο Κονιέττι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1978. Αγαπάει το βουνό, την αµερικανική λογοτεχνία και τη Νέα Υόρκη. Το 2017, µε το µυθιστόρηµά του Τα οχτώ βουνά (Εκδ. Πατάκη, 2018) κέρδισε το Βραβείο Strega και το Βραβείο Strega Giovani, κάτι που συµβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά της µεγάλης αυτής λογοτεχνικής διάκρισης, και µεταφράστηκε µε µεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 38 γλώσσες. Έχει επίσης εκδώσει τα βιβλία Manuale per ragazze di successo (2004), Una cosa piccola chesta per esplodere (2007) και το µυθιστόρηµα Sofia si veste sempre di nero (2012), υποψήφιο για το Βραβείο Strega 2013. To Αγρίμι (Il ragazzo selvatico) µεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από 10 γλώσσες.

 

«Το αγρίμι» | Συγγραφέας: Πάολο Κονιέττι | Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου | Σελίδες: 176 | Σχήμα: 14×21 | Ημερομηνία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019 | Εκδόσεις ΠατάκηΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3992 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top