Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 152 Προβολές

«Παραδείσια Πτηνά» – Λεύκωμα από τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας

PTHNA 2

Οι εκδόσεις Άγρα, σε συνεργασία με την εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας εκδίδουν δύο εικονογραφικά βιβλίδια – μικρά λευκώματα τσέπης, με έργα από τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF). Το λεύκωμα «Λάγνες Γυναίκες» και το «Παραδείσια Πτηνά».

Το λεύκωμα «Παραδείσια Πτηνά», περιέχει μια επιλογή από την πολύτομη Φυσική ιστορία των πτηνών του κόμη de Buffon (1708 – 1788), στα τέλη του 18ου αιώνα. Ογδόντα καλλιτέχνες εργάστηκαν πάνω στα αρχικά σχέδια του F.-N. Martinet. Είναι ένα τεράστιο ουτοπικό έργο, που συμβάδισε με το κίνημα του Διαφωτισμού, όταν ανακαλυπτόταν ο νέος κόσμος με τα ταξίδια και τις καινούργιες γνώσεις. Σε όλα τα μέρη του πλανήτη, έφευγαν αποστολές από φυσιοδίφες, επιστήμονες, και καλλιτέχνες. Μετά την πολύτομη καταγραφή των ζώων, ο Buffon επιδόθηκε στο ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την καταγραφή των πτηνών. Οι δυσκολίες κατάταξης κατά είδη ήταν τεράστιες, διότι συχνά διαφέρουν μεταξύ τους σημαντικά τα αρσενικά με τα θηλυκά καθώς και οι νεοσσοί. Οι εικόνες των πτηνών από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλα μέρη του πλανήτη είναι εξαιρετικής ομορφιάς και χρωματικού πλούτου. Ένα δείγμα τους βλέπουμε στο παρόν βιβλίδιο.

«Παραδείσια Πτηνά» | Εκδόσεις Άγρα | Πρόλογος: Corinne Le Bitouzé| Μετάφραση: Ισμήνη Δούκα | Αριθμός σελίδων: 48 | Δεκέμβριος 2018Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3583 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top