Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 118 Προβολές

«Παραλογές και μαντινάδες», 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης στο «Σπίτι των Παραμυθιών»

6o-festival-afigisis

6o-festival-afigisis


Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» διοργανώνει το 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης στην Αθήνα την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στο «Σπίτι των Παραμυθιών», (Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη) ένα χώρο για την αφήγηση και το παραμύθι.

Το Φεστιβάλ φέτος έχει θέμα «Παραλογές και μαντινάδες». Οι παραλογές αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, με αφηγηματικό χαρακτήρα κι οι μαντινάδες είναι είδος έμμετρης λαϊκής έκφρασης ανταλλαγής μηνυμάτων.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν με αφηγήσεις Έλληνες και ξένοι αφηγητές.

Το Φεστιβάλ το Σάββατο και την Κυριακή θα κλείνει με μια μικρή γιορτή. Οι παρευρισκόμενοι καλούνται να μοιραστούν τις μαντινάδες τους, τραγουδώντας και τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους με κρασί, ρακί και τσίπουρο.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχει με ιστορίες από την προφορική παράδοση της Ινδίας ο Βρετανοϊνδός αφηγητής Peter Chand. Η Ανθή Θάνου επιμελείται τις παραλογές πέντε αφηγητριών: Αγγελική Γκόγκου, Τζένη Διαμαντοπούλου, Βιργινία Κοκκίνου, Καλλιόπη Λιαδή, Ειρήνη Νικολακοπούλου, που ενώνουν τις φωνές τους μ’ ένα βιολί κι ένα νταούλι. Κουρσάρικα θα μας αποκαλύψει η Βιολέτα Σολιδάκη. Στην εποχή του Βυζαντίου με την Λιογέννητη μας ταξιδεύει η Παραμυθοκόρη Βασιλεία Βαξεβάνη. Παραδοσιακές ρίμες, μοιρολόγια, μουσικές και τραγούδια, σμίγουν από την ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»: Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά, Δημήτρης Κλεισαρχάκης, Κώστας Ακτύπης. Η Ελενίτσα Γεωργίου από την Κύπρο λαλεί την Σαχταρίτσα, την Σταχτοπούτα από το Σταυρί του Πόντου. Το Γιοφύρι της Άρτας θα διαβούμε και τον Διγενή Ακρίτα θα γνωρίσουμε μαζί με την Σμαράγδα Αποστολάτου. Για του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας τον έρωτα θα μας τραγουδήσει ο Εμμανουήλ Παλιάκης. Η Λαογράφος Ελένη Ψυχογιού θα μας μιλήσει για παραλογές τραγουδισμένες, ιστορίες και μύθους, και με ερωτήσεις και απαντήσεις ο Peter Chand θα μας γνωρίσει την ινδική παράδοση.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι του Γιώργου Ευγενικού.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top