Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 53 Προβολές

Παιδιά από την πυρόπληκτη Πορτογαλία έπιασαν τον πρώτο τους στόχο στο νομικό αγώνα τους για την κλιματική αλλαγή

fight-climate-chang-legal-action

fight-climate-chang-legal-action


Πριν μερικές μέρες, μια ομάδα παιδιών από την Πορτογαλία σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης (Global Legal Action Network – GLAN) ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι κατά ενός κράτους, αλλά κατά όλων εκείνων των κρατών που, ανάμεσα στα 47 κράτη που έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), έχουν τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών αερίων.

Τα παιδιά και η νομική ομάδα που ασχολείται με την υπόθεση, ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την υπόθεση μέσω διαδικτυακής έκκλησης για συγκέντρωση πόρων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα CrowdJustice, μια ιστοσελίδα που βοηθά στη συγκέντρωση χρημάτων που απαιτούνται για δικαστικές μάχες και όπως ανακοινώθηκε σήμερα έπιασαν τον αρχικό τους στόχο! Αυτό πλέον τους επιτρέπει να κάνουν το πρώτο – και κρίσιμο – βήμα για να συλλέξουν τα ακριβή στοιχεία που θα πρέπει να παρουσιάσουν στο Δικαστήριο ώστε να αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

Στην προσπάθειά τους σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρεία ανταπόκριση της εκστρατείας τους και η αναγνώριση εκ μέρους της πορτογαλικής κυβέρνησης της σχέσης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των θανατηφόρων πυρκαγιών που εξαπλώθηκαν στη χώρα.

Τον φετινό Ιούνιο τα παιδιά αυτά, έζησαν μια από τις καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές στη χώρα τους. Είδαν τον τόπο τους να καίγεται σε μια φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων ενώ τον Οκτώβριο μια δεύτερη πυρκαγιά άφησε πίσω της, αυτή τη φορά, περισσότερους από 30 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ένα μωρό.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας António Costa αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή υπήρξε παράγοντας της πρόσφατης έκρηξης πυρκαγιών στην Πορτογαλία, δηλώνοντας: «Η χώρα πρέπει να γνωρίζει ότι η κατάσταση που βιώνουμε με την πολύ αρνητική αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες, θα συνεχίσει σίγουρα τα επόμενα χρόνια». Μια περίοδος ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στην Πορτογαλία προηγήθηκε της εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

12377884


Οι νέοι πίσω από αυτή την πρωτοβουλία- Mariana (5 ετών), Leonor (8 ετών), André (9 ετών), Simão (11 ετών), Sofia (12 ετών), Martim (14 ετών) και Cláudia (18 ετών) πασχίζουν, ώστε οι κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί το μέλλον τους και να προστατευτούν από τις απειλές που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την  Cláudia, που είναι από την επαρχία Leiria, «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο στην κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση των θερμοκρασιών, η οποία συνέβαλε στον αριθμό των πυρκαγιών που συμβαίνουν στη χώρα μας». Πιστεύει ότι «οι μεγαλύτερες γενιές πρέπει να επενδύσουν ελέγχοντας αποτελεσματικότερα την ποσότητα των επικίνδυνων αερίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα» και λέει ότι «παλεύει για αυτή την υπόθεση περισσότερο για τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές που δεν είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση του περιβάλλοντος».


Από το Δικαστήριο θα ζητήσουν να αποφασίσει πως τα κράτη αυτά πρέπει να ενισχύσουν τις πολιτικές τους υπέρ της περαιτέρω μείωσης των εκπομπών ρύπων και να δεσμευτούν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων στο έδαφος. Η καθυστέρηση της λήψης γενναίων μέτρων για την κλιματική αλλαγή, όπως θα υποστηριχθεί στο δικαστήριο, αποτελεί σημαντική απειλή για ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων που προστατεύονται από την ΕΣΔΑ, κυρίως το δικαίωμα στη ζωή.

Από τα 47 κράτη που έχουν κυρώσει την ΕΣΔΑ, εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών είναι συλλογικά υπεύθυνα για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Κατέχουν επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως. Επομένως, μια νίκη στην υπόθεση αυτή θα ήταν τουλάχιστον μνημειώδης, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως τα κράτη που έχουν κυρώσει την ΕΣΔΑ έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα παιδιά και η νομική ομάδα που ασχολείται με την υπόθεση, μετά την πρώτη μεγάλη επίτευξη του αρχικού τους στόχου, συνεχίζουν την προσπάθειά τους ώστε να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό που απαιτείται για την προσφυγή μέσω διαδικτυακής έκκλησης για συγκέντρωση πόρων στην ιστοσελίδα CrowdJustice.

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2797 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top