Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 242 Προβολές

Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες για το φετινό Βραβείο Natura 2000

natura-2000-18

natura-2000-18


Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες ανάμεσα στους 25 τελικούς υποψηφίους για το Βραβείο Natura 2000. Η δημόσια ψηφοφορία για την επιλογή του νικητή είναι ανοικτή μέχρι τις 22 Απριλίου.

Το Βραβείο Natura 2000 έχει σχεδιαστεί για να ανταμείβει την άριστη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 και να παρουσιάζει την αξία του δικτύου. Αποδίδει φόρο τιμής σε όσους εργάζονται ακούραστα για να καταστήσουν το δίκτυο Natura 2000 επιτυχημένο, ενώ παράλληλα έχει σαν στόχο να προσελκύσει την προσοχή των πολιτών στο σημαντικό έργο του.

Το δίκτυο Natura 2000 λειτουργεί για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. Αποτελείται από πάνω από 27.000 τοποθεσίες μέχρι σήμερα. Συνολικά καλύπτουν σχεδόν το ένα πέμπτο της ευρωπαϊκής έκτασης και ένα σημαντικό μέρος των γύρω θαλασσών, καθιστώντας το το μεγαλύτερο συντονισμένο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο.

Το ετήσιο Ευρωπαϊκό Βραβείο Natura 2000 έχει στόχο να αναδείξει το δίκτυο και την προσφορά του για τη διατήρηση τη βιοποικιλότητας. Για το 2018, από τις αρχικά 75 υποψηφιότητες έχουν επιλεγεί 25 φιναλίστ μεταξύ των οποίων και 5 ελληνικές για τις οποίες υπάρχει ανοικτή πλατφόρμα ψήφισης εδώ.

Οι πέντε ελληνικές υποψηφιότητες είναι:

1. Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας τον 21ο αιώνα.

Η περιοχή της Καστοριάς στην Ελλάδα έχει στρατηγική σημασία για την καφέ αρκούδα, καθώς λειτουργεί ως επικοινωνιακός διάδρομος μεταξύ των υποπληθυσμών αρκούδων στην Ελλάδα και των Δυτικών Βαλκανίων. Επιδεικνύει επίσης ορισμένα τυπικά προβλήματα σχετικά με τη συνύπαρξη αρκούδων και ανθρώπων.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε45 καθώς μόλις έξι μήνες μετά το άνοιγμα του, σημειώθηκαν πέντε μεγάλα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες και αυτοκίνητα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι, πως ένας αριθμός αρκούδων στην περιοχή επισκέπτονται οικισμούς το χειμώνα και την άνοιξη, όταν οι φυσικές πηγές τροφίμων είναι σπάνιες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων αρκούδων-ανθρώπων και προκαλεί φόβο και άγχος στους ντόπιους.

Η CALLISTO, μια περιβαλλοντική οργάνωση με μακρά παρουσία στην περιοχή εργάζεται από το 2009 σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών της συνύπαρξης αρκούδων και ανθρώπων.

Για την υποστήριξη της υποψηφιότητας μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.

natura-2000--18---1


2. Επιστροφή του Κιρκινεζιού

Μία σημαντική διασυνοριακή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για να μεταφερθεί το μικρό γεράκι (Falco naumanni) στη Βουλγαρία, όπου σήμερα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση.

Νεοσσοί που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία στις εξειδικευμένες μονάδες αναπαραγωγής του DEMA στην Ισπανία και τα πράσινα Βαλκάνια, εκτρέφονται σε κλουβί με ανάδοχους γονείς και αργότερα απελευθερώνονται.

Οι συνεργάτες του EPAMATH στην Ελλάδα βοήθησαν να τοποθετηθούν φωλιές σε γνωστές περιοχές προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες νεοσυσταθέντων ζευγαριών να φωλιάζουν και να συγκρατούν τους απογόνους τους. Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι ελληνικές αποικίες και να δοθεί στα πουλιά από τη Βουλγαρία η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλες αποικίες από γειτονικές χώρες.

Για την υποστήριξη της υποψηφιότητας μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.

natura-2000-18-2


3. Προστασία της Μεσογειακής φώκιας

Εδώ και 30 χρόνια, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), συμμετέχει ενεργά στην προστασία αυτού του κυριολεκτικά απειλούμενου είδους στην Ελλάδα. Έχει αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό όλα τα σημαντικά προβλήματα – σκόπιμη θανάτωση, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, υπεραλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων και άλλα που απειλούν την επιβίωση της φώκιας της Μεσογείου στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.

Για την υποστήριξη της υποψηφιότητας μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.

mom-mediterranean-monk-seal-2


4. Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα

Ο αιγυπτιακός γύπας, ο μόνος τακτικός μεταναστευτικός γύπας στην Ευρώπη, ήταν κάποτε η πηγή μύθων και τοπικής λαογραφίας στα Βαλκάνια και σεβαστός ως ιερό πουλί σε μέρη της Αφρικής. Λόγω όμως πολλών απειλών βρίσκεται τώρα στα όρια της εξαφάνισης. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σωθεί αυτό το χαρισματικό είδος είναι μέσω μιας διεθνούς συνεργασίας.

Το 2011, τέσσερις εταίροι -HOS και WWF από την Ελλάδα, το BSPB από τη Βουλγαρία και το RSPB από το Ηνωμένο Βασίλειο- ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τη μείωση του πληθυσμού με αποτέλεσμα τη διεύρυνση αυτής της διασυνοριακής προσέγγισης και σε άλλες χώρες κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής του είδους.

Για την υποστήριξη της υποψηφιότητας μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.

2a-egyptian-vulture-kalinbotev


5. Το μονοπάτι της λίμνης Στυμφαλία: Ακολουθώντας τα βήματα του Ηρακλή σε ένα ταξίδι φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Πελοποννήσου στη νότια Ελλάδα. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στη Μεσόγειο, που φιλοξενούν σπάνια είδη πτηνών.

Ο υγροβιότοπος παρουσιάζει ένα μοναδικό τοπίο όπου η βιοποικιλότητα αλληλεπιδρά με τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Στυμφάλου και με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται σχεδόν βυθισμένο κάτω από τη λίμνη.

Η διπλή ταυτότητα του τόπου χρησιμοποιήθηκε σαν θέμα για τη δημιουργία μιας αυτο-καθοδηγούμενης, γραμμικής πεζοπορικής διαδρομής μήκους 1.8 χλμ. που συνδέει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με τον υγρότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο.

Για την υποστήριξη της υποψηφιότητας μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.

Environmental_Cultural_Interpretation_Path3

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2628 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top