Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 640 Προβολές

Η Αλγερία εγκαταλείπει χιλιάδες μετανάστες στην έρημο της Σαχάρας

algeria

algeria


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, η κυβέρνηση της Αλγερίας εγκατέλειψε πάνω από 13.000 μετανάστες στην έρημο της Σαχάρας τους τελευταίους 14 μήνες, δίνοντάς τους την επιλογή να περπατήσουν πέρα από τα σύνορα -στο Νίγηρα ή το Μάλι- ή να πεθάνουν προσπαθώντας.

Οι μετανάστες -ανάμεσα τους υπάρχουν πολλές φορές γυναίκες έγκυες και μικρά παιδιά- εγκαταλείπονται χωρίς φαγητό ή νερό, μερικές φορές και κάτω από την απειλή όπλου, σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους 48 βαθμούς Κελσίου. Κάποιους από αυτούς τους βρίσκουν ομάδες διάσωσης των Ηνωμένων Εθνών ενώ άλλοι χάνονται στην έρημο.

Οι μαζικές απελάσεις στην Αλγερία έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Οκτώβριο του 2017, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε μεγαλύτερη πίεση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής για τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου ή την Ισπανία. Αυτοί οι μετανάστες από όλη την υποσαχάρια Αφρική – το Μάλι, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Νίγηρα και αλλού – αποτελούν μέρος της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Η Αλγερία δεν παρέχει αριθμούς για τις απελάσεις. Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν με τα πόδια από την Αλγερία στο Νίγηρα αυξάνεται σταθερά σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Από 135 άτομα τον Μάιο του 2017 φτάνουν στα 2.888 τον Απρίλιο του 2018. Συνολικά, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 11.276 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατάφεραν να επιζήσουν από την πορεία στη Σαχάρα. Τουλάχιστον άλλοι 2.500 μετανάστες αναγκάστηκαν να περάσουν μέσω της Σαχάρας στο γειτονικό Μάλι, χωρίς να γνωρίζουμε όμως τον ακριβή αριθμό αυτών που τελικά δεν τα κατάφεραν.

Το ταξίδι από την Αλγερία προς τον Νίγηρα είναι ουσιαστικά το αντίστροφο της πορείας που κάνουν οι μετανάστες από την Αφρική προς τα βόρεια, ελπίζοντας να βρουν δουλειά στην Αλγερία ή τη Λιβύη ή ελπίζοντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο ΔΟΜ έχει εκτιμήσει ότι για κάθε μετανάστη που είναι γνωστό ότι έχει πεθάνει στη Μεσόγειο, υπάρχουν δύο που χάνονται στην έρημο. Ο αριθμός τους πιθανολογείται πως είναι πάνω από 30.000 άτομα από το 2014.

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι καταγεγραμμένες μερικές συγκλονιστικές αφηγήσεις ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν σε αυτή την πορεία θανάτου στην έρημο της Σαχάρας.


Οι πληροφορίες είναι από το ρεπορτάζ της Lori Hinnant στο Associated PressΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3125 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top